Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zabiják jménem obezita: 7 zaručených fíglů, jak s ní zatočit

10. srpna 2011 | 08:20

Mít pár kil navíc se dá zvládnout, ale jakmile se ručička váhy přehoupne do políčka „obezita“, je zle. I když měnit stravovací zlozvyky a přeladit se na zdravý životní styl je tak těžké, je třeba si zachránit život!

„Říkám svým klientům, jestli si uvědomují, že lidem s BMI vyšším než 40 hrozí, že se vůbec nedožijí šedesáti let,“ říká natvrdo Štěpán Svačina z Interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. To to tvrzení by nás mělo varovat.  Člověk sice ví, že nadváha a obezita jsou nepříjemné, nevypadají dobře, komplikují život, ale takhle drsně o faldech většinou nepřemýšlíme.

Strašák ve velkém

Když si navíc uvědomíte, že se problém s váhou týká většiny z nás, je jasné, že je třeba s ním něco dělat. Podle posledního průzkumu trpí nadváhou a obezitou více než 55 procent lidí. Problémy mají především ti, kdo žijí na venkově, a starší lidé, kteří na pohyb a zdravé jídlo tak trochu rezignovali. Na ty pak číhají osteoporóza, nemoci srdce a cév, vysoký tlak, cukrovka, rakovina, ale i deprese.

váha
Autor: Scom

Těžko na těle, těžko na duši

Že jsou tlustí lidé spokojenější a pohotovější, je mýtus. „Naopak. S rostoucí hmotností klesá i spokojenost. Ženy například lépe zvládají stárnutí než přibírání na váze. Jenže se často dostávají do kolotoče, kdy depresi ze zvýšení hmotnosti řeší jídlem, z toho přiberou, mají deprese, jedí…,“ vysvětluje lékař Martin Matoulek.

Kdo za to může?

Průzkum Všeobecné zdravotní pojišťovny v rámci projektu Žij zdravě tvrdí, že lidé s přibývajícím věkem mají tendenci tloustnout, ale pokud sportují a správně se stravují, můžou si váhu uhlídat. Jenže uzeniny, tučná jídla, přílohy a povalování se na gauči u televize, jsou mor pro naše tělo. To se mu pak ukládají tukové zásoby! A pokud špatný životní styl z rodiny okoukají děti, hrozí, že jednou budou také obézní (45 procent lidí s nadváhou a 43 procent s obezitou mají obézní i oba rodiče).

Obezita je nemoc

A jako taková se dá léčit. Jen se nesmí člověk tvářit, že jde jen o estetický problém, do kterého nikomu nic není. Pokud víte, že jen pevnou vůlí svá kila navíc neshodíte, běžte se poradit k lékaři.

Rizikový obvod pasu

Stačí si ho přeměřit obyčejným krejčovským metrem. Normální hodnota obvodu pasu u žen je do 80 centimetrů, nad 88 stoupají i zdravotní rizika. Muži si můžou dovolit obvod pasu 94 centimetrů, nad 102 centimetry už jde o obezitu.

Archív
Autor: Profimedia

Existují tři možnosti, jak se vám dá lékařsky pomoct:

1. Neoperativní řešení – žaludeční balonek

Zabalený silikonový balonek se zavede přes ústa do žaludku a tam se pomocí speciální trubice naplní sterilním roztokem. Díky tomu se balonek zvětší, pacient má pocit plného žaludku a stačí mu menší porce k nasycení. Nevýhoda je, že tato metoda stojí kolem 30 tisíc a zdravotní pojišťovny ji nehradí.

2. Operace, existují tři možnosti

* bandáž žaludku – při ní se horní část žaludku přiškrtí svěracím kroužkem;

* princip bypassu - chirurgické zmenšení žaludku

* tubulizace žaludku – odstranění 80 % žaludku tak, že zbude pouze trubice napojená na tenké střevo.

Nevýhodou je náročnost operací, ale na druhou stranu je můžou hradit zdravotní pojišťovny.

3. Terapie pomocí léků

Při ní vám lékař předepíše buď léky, které potlačují chuť k jídlu, zrychlují metabolismus, nebo zabraňují vstřebávání tuků z jídla. Jsou na předpis.

Zajímavosti z průzkumu VZP:

* 28 % lidí trpících obezitou jí nepravidelně.

*
30 % lidí s obezitou nedodržuje pitný režim.

* 34 % obézních se minimálně pětkrát pokusilo držet dietu.

* 58 % těch, kteří jsou obézní, pokládají svůj život za nekvalitní.

Jak na obezitu:

Kouzlo procházek

S těžkou obezitou a slabou vůlí vám pomůže pouze odborník, ale pokud jste odhodlaná se svými kily navíc něco dělat, stačí jen drobný krok. Tedy v tomto případě víc kroků. Chůze je totiž podle Martina Matoulka naprosto dostačující pohyb, který vám pomůže zhubnout a udržet se v kondici. Má navíc téměř kouzelný efekt. „Pokud do svého pravidelného programu zařadíte jakýkoli aktivní pohyb nebo sport, automaticky začnete měnit stravování,“ povzbuzuje k životní změně lékař. Jeho slova můžu potvrdit. Vyzkoušela jsem je na vlastní kůži.

7 fíglů, které vám pomůžou snížit váhu

1. Předkrm před každým jídlem
Dejte si před obědem misku čerstvé zeleniny, prodloužíte glykemický index ostatních potravin. Pocit plnosti se u vás dostaví mnohem rychleji, pocit sytosti vydrží déle.

544574:gallery:true:true2. Servírujte na malé talířky

Čím větší talíř, tím větší hlad. Pokud zaplníte menší talířek dobrotami (samozřejmě těmi méně kalorickými), budete mít pocit, že jste se lépe najedla, než když si naservírujete málo jídla na velký talíř.

3. Slaďte chytře
Nahraďte klasický cukr medem nebo umělým sladidlem. Jsou sladší a stačí jich méně.

4. Pitný režim
Při hubnutí je ideální vypít okolo tří litrů tekutin denně. Zaplní váš žaludek, sníží pocit hladu a zároveň zrychlí vylučování škodlivých látek z těla, které by mohly bránit hubnutí.

5. Pohyb bez trápení
Nemusíte se trápit hodinami ve fitku. Stačí, když si dopřejete procházku na čerstvém vzduchu, budete se vyhýbat výtahům a sem tam si zajdete zatančit.

6. Snídaně a pravidelnost

Snídaně je nejdůležitější jídlo celého dne a právě ráno si můžeme dovolit „hřešit“. Zbytek jídel by měl být rozvržený v tříhodinových intervalech po malých dávkách.

7. Duste a vařte
Vyhněte se smažení a jídlo připravujte v páře.

Autor: Majka Vinická, Kbak