Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komáři útočí: 7 rad, jak bojovat s otravnými štípanci

31. července 2011 | 06:39

Sezona komárů sice teprve začíná, ale je dobré být na ně připravená předem. Poradíme vám, jak se jim bránit i jak léčit svědivé následky. Naše babičky si uměly poradit i bez drahých přípravků.

Jen u nás žije téměř padesát druhů komárů. Nejčastěji létají kolem řek, vodních ploch a v lesích. Ti, kteří vás v noci budí ze spaní, nutí rozsvítit a uspořádat hon, se jmenují komáři pisklaví nebo komáři útoční. Se samcem žádná potíž není, ale samičky nám doslova a do písmene pijí krev. Samečci jsou mnohem mírumilovnější, a než aby útočili na lidskou kůži, dávají přednost pylovému nektaru.

Proti komárům se dá bránit i jinak
Autor: Shutterstock

Nepouštějte je do domu

Základní ochrana proti komářím náletům jsou sítě do oken a dveří nebo moskytiéra natažená kolem postele. Ideální je napustit je insekticidem. Pomůžou vám ale i chemické nebo ultrazvukové repelenty, odpařovače látek, které hmyz omračují nebo hubí, a insekticidní spirály. Někomu ale můžou být látky, které odhánějí hmyz, nepříjemné, nebo mu dokonce způsobují zdravotní potíže. V tom případě se dá použít přírodní látka – tea tree oil.

Vsaďte na kvasnice a kouř

Proti komárům zabírá i konzumace vitaminu B. Díky němu má totiž lidský pot jiné složení, a to je komárům nepříjemné. Můžete buď zobat B komplex, nebo přidejte do jídelníčku potraviny bohaté na tento vitamin. Jsou to arašídy, kvasnice (i pivovarské), hrozny, ananas nebo celozrnné obiloviny či sýry. Pamatujete si, jak vám v dětství dospělí foukali do vlasů kouř, aby na vás nešli komáři? Mně to kdysi připadalo absurdní, ale dnes uznávám, že dělali dobře. Komáři totiž nemají rádi cigaretový dým nebo dým z ohně.

7 babských rad, jak bojovat s hmyzem a štípanci

946678:gallery:true:true


1. Na komáří štípnutí použijte cibuli nebo citron. Rozkrojte je napůl a potřete ránu.

2. Pomáhá i kostka ledu. Chlad totiž zpomaluje krevní oběh a komáří jed se tak nešíří dál do těla.

3. Do francovky dejte vyluhovat lžičku hřebíčku a nechte týden odstát. Pak výluh požívejte na noc jako mazání na čelo a ruce. Krásně voní, ale komáry odpuzuje.

Komáři obtěžují každé léto
Autor: Ivana Žáková, scom, ČTK
4. Napadené místo potřete levandulovým olejem, který utišuje bolest.

5. Štípance léčí i jitrocel. Listy nahřejte a vymačkejte z nich šťávu, kterou naneste na ránu.

6. Do okna si dejte afrikány nebo pelyněk. Ty komáry odpuzují.

7. Na štípnutí zabírá i potření bolestivého místa rozdrcenou petrželovou natí, listy černého rybízu nebo rajčetem.

Autor: vin, Kbak, Klena