Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Farmářské trhy: Záruka kvality, nebo podvod?

18. července 2011 | 06:21

Šíří se téměř rychlostí blesku a získávají si stále větší oblibu. Přesto se už ozývají první oponenti, kteří tvrdí, že kvalitní a poctivě vyrobené produkty na trzích stejně nepořídíte. Proto jsme se rozhodly zjistit pravdu na vlastní kůži.

Když o něčem pochybujete, je nejlepší přesvědčit se na vlastní oči. A tak jsme s fotografem vyrazili na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad. Zdejší trh sice nepatří k největším, ale má jednu z nejlepších pověstí. Potvrdil ji i náš test?

První dojem

Sjíždějí se sem farmáři z celé republiky dvakrát týdně. Ve středu a v sobotu. Trhy začínají brzy ráno a vyplatí se přijít včas. Kolem poledne už bývá vyprodáno. A jaký je můj první dojem? Jelikož nenávidím sterilitu supermarketů, trh na mě působí téměř idylicky. I když je půl deváté ráno, a navíc pracovní den, mezi jednotlivými stánky proudí spousta lidí. A rozhodně to nejsou jen důchodci...

Co tu můžete koupit? Prakticky cokoli. Na kraji jsou kádě s třeboňskými rybami. Zástup žen se tlačí u stánku s květinami a bylinkami. Nabito je i u prodejců domácích sýrů, koupíte tu ale také ovoce, čerstvou zeleninu, pečivo, uzeniny, maso, vejce, houby, poctivou kořalku, dokonce i rychlé občerstvení.

Křížový výslech

Zboží je sice možné odhadnout už na první pohled a někde ho můžete i ochutnat, přesto nás zajímalo, co o něm řeknou sami prodejci. Jsou suroviny skutečně vypěstované a zpracované na farmách? Je jídlo opravdu původem z Česka? Vytipovala jsem si pět různých obchodníků a něco i ochutnala.

Redaktorka Alena Dušková na farmářském trhu:

Redaktorka Alena Dušková testuje jahody
Autor: Daniel Zahrádka

Co říkají prodejci?

Vybrala jsem si výrobce bramborových spirálek, což je pochoutka podobná chipsům. Dále prodejce domácích sýrů a másla, prodavačku vajec, pekaře, uzenáře a prodavačky jahod. Jak můj výslech dopadl?

Bramborové spirálky jsou kompletně bio, včetně rostlinného oleje, ve kterém se smaží. Ovčí sýry i máslo byly přímo z domácí farmy. A jak se prodávají? Prý výborně. Zvlášť po podomácku utlučeném másle se údajně jenom zapráší.

Také vajíčka byla přímo z farmy, podobně i uzeniny. Všechny produkty byly podle prodejců z českého farmářského chovu. Zkrátka žádný velkochov a zahraniční suroviny, dušovali se. Jen v případě pečiva tomu bylo jinak. „Snažíme se sice podporovat české výrobce,“ řekl mi majitel, „ale opravdu se nedá ohlídat, aby byly všechny přísady jen ryze české.“ Přesto měl u stánků bezkonkurenčně nejdelší frontu.

A jak dopadly jahody? Prodavačka mi prozradila, že jsou pěstované na poli. Nálepkou bio se sice nehonosily, ale na pohled vypadaly dobře. Jelikož jsem dostala i vzorek k ochutnání, můžu potvrdit, že byly sladké a voňavé.

Co jsem ještě zkusila? Kozí sýr, pečivo, špekáčky. Moje chuťové buňky byly příjemně uspokojené. Jednoznačně nadšená jsem ale byla z buřtů a čerstvého sýra. A moje celkové hodnocení? Určitě i tady se vyplatí pořádně si zboží prohlédnout, obzvlášť způsob skladování a označení. Zásadní prohřešky jsem ale na trhu nezaregistrovala.

Trh versus supermarket

Abyste se mohly lépe rozhodnout, kam vyrazit na nákupy, shrnula jsem pro vás pozitiva i negativa. Co jsem opravdu na trzích ocenila? Byla to nejen kvalita jídla, ale také prostředí. Místo je příjemné, v dosahu spousta laviček, kde si můžete odpočinout.

Na trhu jsou i kohoutky s tekoucí vodou, pod kterými si můžete umýt nejen ruce, ale třeba i koupené ovoce. Nemusíte stát nekonečné fronty před pokladnou, obsluha je vstřícná a ochotně se vám věnuje i poradí.

Jen si hlídejte, jestli prodavači nesahají stejnou rukou na jídlo i na peníze. Občas jsem některé při tomto prohřešku přistihla. Platíte ráda kartou? Pak to může být další minus a důvod, proč si farmářský trh nevybrat. Mezi běžný standard tato služba ještě nepatří.

Zásady pro úspěšný nákup:

* Zboží si důkladně prohlédněte. Mělo by být lákavé už na pohled.
* Zaměřte se na to, jestli je správně skladované a chlazené.
* Pokud neznáte původ potravin, ptejte se.
* Pohlídejte si, jestli je dobře označená cena.
* Zkontrolujte, zda prodejce dodržuje všechny hygienické zásady.
* Jestliže je to možné, vyžádejte si ochutnávku.

Nejčastější problémy na farmářských trzích a jak se jim bránit:

* Hygienické nedostatky: například výdej nebaleného zboží a příjem peněz holýma rukama, potraviny, které potřebují chlad mimo chladicí boxy a podobně.
Řešení:
U takovýchto prodejců nenakupujte, reklamujte prodej.

* Prodej potravin ze zahraničních velkoobchodů (např. ovoce, zelenina) a českých velkochovů a továren (např. vejce, maso, sýry). Na trzích by měli prodávat hlavně sedláci z menších farem.

Řešení: Ptejte se po původu zboží, a když si nejste jistá, prověřujte si informace. Nezná-li prodejce původ zboží, nenakupujte u něj.

* Nedostatečné označování zboží: cena, datum spotřeby, informace v češtině, místo původu – u ovoce a zeleniny.

Řešení: Takové zboží nekupujte nebo ihned reklamujte.

Na trzích je často možná ochutnávka
Autor: Daniel Zahrádka

Zapamatujte si!

1. Každý trh má jiného organizátora, trochu jiná pravidla a jiné prodejce.
2. Skoro na každém trhu najdete stánky s biopotravinami, ale pozor, většina prodejců nabízí konvenční produkci. Chcete-li nakupovat jen bio, můžete se vydat na Toulcův dvůr – loni otevřený trh pouze pro ekologicky hospodařící sedláky (www.toulcuvdvur.cz).
3. Nejste-li spokojená se zbožím a způsobem prodeje, obraťte se na organizátory trhů, Českou obchodní innspekci www.coi.cz/cs nebo na Sdružení obrany spotřebitelů www.spotrebitele.info.
4. Na www.farmarsketrziste.cz je kalendář české zeleniny a ovoce s názvem Kdy se co sklízí. Zde se vždy dozvíte, co pěstovaného v Česku můžete aktuálně dostat.
5. Farmářské trhy jsou na 150 místech České republiky. Jejich mapu najdete na www.nalok.cz nebo www.ceskyfarmar.cz.

Autor: Alena Dušková, Kbak, Olga Poucheová