Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zatočte s letními neduhy: Prožijte léto zdravě!

11. července 2011 | 10:00

Je to jako naschvál. Celý rok se těšíte, že si v létě odpočinete, a sotva zabalíte kufry a vyrazíte, ohlásí se průjem, bolest zubů nebo nevolnost. My ale víme, co s tím!

V létě by se marodit vůbec nemělo. Léto si má člověk užívat, ne ho trávit s bolestí břicha nebo úpalem. Poradíme vám, jak typickým dovolenkovým problémům předejít, a pokud už je pozdě, jak se jim bránit. Nezapomeňte si proto přibalit pár důležitých drobností.

Kinetóza

Nemoc z cestování
Pokud víte, že vám dlouhá jízda v autobuse nedělá dobře, vždy se posaďte ve směru jízdy. Na lodích je dobré najít si místo uprostřed, protože tam to nejméně houpe. To samé platí i v letadlech. Minimálně 24 hodin před cestou nepijte žádný alkohol (i když máte chuť uvolnit jím cestovní horečku) a nepřejídejte se. Během jízdy nebo plavby poslouchejte hudbu ze sluchátek, hlavu držte rovně, vyhýbejte se pachům z motorů, kávě i mléčným výrobkům.

Jak si pomoct: Na delší cestu jsou dobré léky, které tlumí zvracení a nevolnost. Kupte si klasický kinedryl, nokinal, žvýkačky Travel Gum nebo homeopatikum Cocculine.

Autor: Archív

Bolest zubů

Nejlepší prevencí je správné čištění a pravidelné preventivní návštěvy zubaře. Neuškodí, když se objednáte před dovolenou a necháte si zuby zkontrolovat.

Jak si pomoct: Pokud vás přece jen zub rozbolel a neuleví se vám ani po ibuprofenu a ledovém obkladu, raději zajděte k lékaři, může jít totiž o zánět. A toho se jen tak nezbavíte. Domácí recept je kloktání odvaru ze šalvěje, úlevu od bolesti přináší i rozemletý hřebíček. Obojí se dá koupit i v cizině.

Průjem

Při cestách do zemí, kde hrozí střevní potíže (Egypt, Tunisko a podobně), si namíchejte protiprůjmový elixír, který nám poradila odbornice na alternativní léčbu Andrea Steinerová. Potřebujete jablečný ocet, med a vodu (samozřejmě ne z místního vodovodu). Každé ráno si nalijte do skleničky asi dvě lžíce octa, přidejte deci vody a lžičku medu. Pijte nalačno během celého pobytu.

Banány podporují koncentraci mozku, 100 g obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM
Jak si pomoct: Když už jste průjem dostala, musíte doplnit nedostatek teekutin a solí v organismu. Roztok se dá koupit v lékárně, připravit si ho ale můžete i sama. Potřebujete na něj čtyři až pět kostek cukru, lžičku kuchyňské soli a stejné množství citronové nebo grapefruitové šťávy. V lehčích případech postačí stolní minerální voda s vyšším obsahem soli nebo neslazený černý čaj. Při dehydrataci pijte každých pět minut 40 až 60 ml takto připravených nápojů. Držte lehkou dietu, účinné jsou suchary, rýže a banány. Pomůžou i černé uhlí a přípravky Smecta nebo Endiaron.

Vaginální mykóza

Super úsporná tanga neboli minibikiny
Autor: scom; abl
Nepříjemný problém způsobuje kvasinka Candida albicans. Je schopná se rozmnožit za pár hodin, takže ráno vám ještě nic není, ale po obědě už nebudete moci svědění vydržet.

Jak si pomoct: Nenoste tanga a mokré plavky ihned měňte za suché. Na intimní hygienu užívejte speciální přípravky, které seženete v lékárně. Nepoužívejte poševní deodoranty a nedělejte si výplachy. K léčbě jsou vhodně vaginální čípky nebo krémy, které koupíte v lékárně bez předpisu. Například Femigel, Vitagyn nebo Gyntima.

Spálená kůže

„Předávkování“ ultrafialovým zářením způsobuje poškození kůže, které se může projevovat jako lehký zánět nebo také těžké popáleniny. Projevuje se začervenáním pokožky, otokem, nebo dokonce puchýři. Dopřávejte si sluníčko opatrně. Nikdy se neopalujte mezi jedenáctou a druhou hodinou a nezapomeňte, že se spálíte i přes mraky. V každém případě používejte ochranné krémy.

Jak si pomoct: Až do úplného vyléčení nechoďte ven. Dávejte si chladivé obklady, gely a pijte hodně tekutin. Pomůžou vám i léky s kyselinou acetylsalicylovou, které utišují bolest a tlumí zánět, nebo vychladlý odvar z černého čaje. V lékárně si kupte panthenol, při silnějších spáleninách zajděte k lékaři.

Rozumné slunění nebo pobyt na aslunci dodá organismu dostatek vitamínu D, který je pro zdraví velmi důležitý
Autor: scom

Úpal

Pokud je venku příliš horko a málo pijete, může se vám přehřát organismus. Poznáte to snadno. Začne vás bolet hlava, přidá se zvracení, zrychlené dýchání, závratě, budete mít suchou kůži bez potu a vyletí vám teplota. Není to žádná legrace, protože úpal může vést až k bezvědomí, šoku a poškození mozku. Nebezpečí hrozí hlavně dětem, starším lidem a těm, kteří mají slabé srdce. Ideální je hlídat si doplňování tekutin, omezit fyzickou námahu a přes polední vedra se schovat do stínu.

Jak si pomoct: Když už k úpalu dojde, okamžitě odejděte do stínu či větrané místnosti. Uvolněte oděv a opatrně doplňujte tekutiny. Ideální je mírně osolená voda nebo iontové nápoje. Dávejte si studené obklady hlavy a třísel, pomůže vám i chladivá sprcha. Ale neměla by být příliš ledová, jinak budete mít tepelný šok.

Autor: vin, Kbak