Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stresující jidlo: Chcete být v pohodě? Tohle nejezte!

4. července 2011 | 06:00

Je to záhada. Snažíte se jíst, odpočívat, sportovat, vyhýbáte se stresu, a přesto jste neustále vynervovaná. Možná je to tím, že jíte špatné potraviny.

Zkontrolujte si s námi svůj běžný jídelní lístek. Možná na něm najdete dobroty, u kterých by vás ani ve snu nenapadlo, že škodí vašemu tělu i pocitu pohody. Často také záleží na tom, kdy je jíte. Nabízíme vám přehled největších „záškodníků“.

Salámy, uzenina

Stresují jako nestálé počasí
Na citlivé lidi mají podobné účinky jako změna počasí. Způsobují malátnost, motání hlavy a mžitky před očima. Obsahují totiž histaminy, které snižují krevní tlak, vyvolávají mdloby a bolesti hlavy. Nejvíc jich najdete v uzeninách, ale i v tuňákovi, kyselém zelí, červeném víně a tvrdém sýru.

842273:gallery:true:true

Žvýkačka

Spolehlivě vás znervózní
Obsahuje kyselinu benzoovou označovanou jako E 210, která ve větším množství vyvolává stresovou zátěž jako před zkouškami. Tato kyselina se nachází i v nakládaných okurkách, majonéze, rybích konzervách a hotových marinádách. Pokud to s těmito potravinami přeženete, můžou se objevit červené skvrny na obličeji a bušení srdce.

9. Dodržujte během týdne jeden den půstu – pijte pouze zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné 2:2 vodou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv redakce
Citrusové plody

Ráno pomáhají, večer škodí
Obsahují spoustu vitaminu C a posilují imunitní systém, ale jen tehdy, když se jedí ve správný čas. Přes den je v pořádku dát si čaj s citronem nebo pomeranč, ale před spaním se jejich účinek mění. Může za to vysoký obsah kyseliny, s nímž si večer tělo neumí poradit a nedokáže ho zpracovat, takže se dostává do stresu.

.
Autor: Shutterstock.com

Džemy a marmelády

Unaví jako velký úklid
Pořádně jste se vyspala, dobře nasnídala, ale místo očekávané energie jste totálně vyždímaná? Může to být tím, že jste si dala croissant s marmeládou. Ta totiž obsahuje ovocný cukr nebo sorbit, které se v těle mění na fruktózu. Pokud trpíte poruchou odbourávání fruktózy, stoupne vám v krvi její hladina a vyvolá těžkosti. Podobně může váš organismus reagovat, když vypijete jablečnou šťávu nebo sníte sušené ovoce.

Kolové nápoje

Nabudí, ale rozčílí
Kromě toho, že cola obsahuje kofein, najdete v tomto osvěžujícím a oblíbeném nápoji i fosfáty, které zamávají vašimi nervy jako sledování detektivky nebo návštěva tchyně. Kolové nápoje také obsahují spoustu cukru, který vyvolá pokles výkonnosti a soustředění. Pokud chcete usnout, určitě si je nedávejte po 17. hodině.

Ani pečené chipsy nejsou tou pravou svačinou.
Autor: archiv BPŽ
Keksy, čipsy a rohlíky

Nutí mozek odpočívat
Mentální zdraví závisí podle vědců na výběru správných jídel. Za největší stresory pro mozek považují cukr, kofein, alkohol, čokoládu a jídla z bílé mouky. To všechno najdete v laciných keksech, chipsech, rohlících, párcích a podobně. Pokud se potřebujete soustředit a hodně přemýšlet, raději po nich nesahejte.

Naopak si dejte:

* Hrášek a zelené fazolky, libové maso a vajíčka obsahují látku tyrosin, díky níž budete čilá a veselá.

* Listová zelenina působí antioxidačně a neutralizuje volné radikály, které vznikají právě ve stresu.

* Ananas, banány, oříšky, brokolice a kapusta dodávají tělu tryptofan, jenž uklidňuje nervy.

* Mléko, mléčné produkty, oříšky a čočka obsahují „minerál na nervy“ magnezium. To odstraňuje svalovou únavu způsobenou nedostatkem kyslíku.

Autor: vin, hrd/Nový čas pre ženy, Kbak