Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klíšťata útočí! 4 kroky, jak ho správně vytáhnout

24. června 2011 | 13:57

Sezona klíšťat se právě rozjíždí! Nekonečná armáda parazitů číhá na příležitost, aby se vám přisála na kůži. Jsou hlavně ve smíšených a listnatých lesích, jejich kusadlům se ale nevyhnete ani na loukách, v parcích a u řeky.

Proč jsou klíšťata tak nebezpečná? Jsou přenašeči dvou zákeřných chorob, které můžou končit i úmrtím! Jen za květen se v Česku nakazilo encefalitidou 22 lidí, borelióza postihla 196 lidí! Blesk přináší seznam míst, v nichž je největší ohnisko nakažených klíšťat, poradí, jak se před nimi chránit a co dělat, když se klíště přisaje.

Klíšťová encefalitida

Jak se přenáší

Za onemocnění klíšťovkou, jak se klíšťové encefalitidě lidově říká, můžou viry, které se nacházejí v přírodě. Člověk se jimi nejčastěji nakazí tak, že je na něj přenese infikované klíště. U klíšťovky nezáleží na době přisátí. Takže je jedno, jestli klíště odstraníte hned, nebo až druhý den. Klíště má totiž viry ve slinných žlázách, a virus se tak dostane do těla hned při zakousnutí.

Jak se projevuje

Inkubační doba je 7-14 dnů. V prvním stadiu se objevují bolesti hlavy, svalů, horečka, malátno a zažívací potíže. To trvá obvykle týden až dva, pak přichází úleva.

Jak se léčí

Tělo si musí s nemocí poradit samo. Podávají se jen běžné léky k tlumení horečky a bolesti svalů, vitaminy a nezbytný je klid na lůžku.

Jak probíhá 2. fáze

Někdy se ale nemoc vrátí v mnohem nebezpečnější podobě. Nakažený během 2. vlny trpí prudkými bolestmi hlavy, závratěmi, zvracením, třesem, někdy i ztrátou vědomí a poruchami dýchání. Časté jsou poruchy spánku, soustředění, sluchu i paměti. Nejhorší variantou je zánět mozkových blan, případně zánět mozku a míchy. Toto onemocnění může končit i smrtí nebo různými obrnami vedoucími k trvalé invaliditě.

Jak se léčí 2. fáze

Pacient musí do nemocnice. Dostává léky proti otokům mozku, kortikoidy, vitaminy. Zhruba po 14 dnech je z nemocnice propuštěn a následuje domácí léčba, která se může v těžších případech protáhnout až na dva měsíce.

Kde se můžete nakazit

Onemocnění postihuje všechny věkové skupiny, u seniorů je ale komplikovanější. Nakazit se můžete nejen v zahradách, parcích, na loukách a v lesích, ale i doma, pokud máte psa či kočku anebo do bytu přinese klíště zvenku některý člen domácnosti.

Jak se chránit

Nejúčinnější prevencí je očkování, které můžete absolvovat i během léta, kdy jsou klíšťata nejaktivnější. Cena za celkové očkování, které se provádí ve třech injekcích, je 1200 korun.

Lymeská borelióza

Po encefalitidě jde o druhé nejčastější onemocnění, které na vás přenese nakažené klíště. Na rozdíl od klíšťovky platí, že čím dřív klíště odstraníte, tím lépe − klíště vás totiž nakazí boleriózou až když se hodně napije krve. Potom totiž obsah žaludku vyzvrací zpátky do rány.

Jak se projevuje

Poznáte ji tak, že se vám několik hodin až dní po přisátí objeví na kůži červená skvrna, která není bolestivá, ale může lehce svědit. Skvrna se vám nemusí udělat přímo v místě přisátí, ale kdekoliv na trupu. A asi polovině nakažených se ale po přisátí zarudlá vyrážka neobjeví.

Jak probíhá 1. fáze

Několik týdnů po nakažení cítí člověk příznaky, které se podobají běžné viróze: únavu, bolest svalů a kloubů, bolest v krku, tlak v zátylku, lehce zvýšenou teplotu. Od virózy se liší hlavně tím, že ji neprovází rýma ani kašel.

Jak se léčí

Když se nasadí antibiotika včas, dá se borelióza úspěšně vyléčit. Antibiotika se užívají v průměru 3 týdny a důležité je, aby se pacient fyzicky šetřil.

Jak probíhá 2. fáze

Pokud se nemoc nepozná a neléčí včas, dojde za několik měsíců ke druhé vlně onemocnění, která se projevuje hlavně postižením kloubů, srdce, nervů, může dojít k zánětu mozkových blan, k obrnám, případně i k zánětům ledvin a jater.

Jak probíhá 3. fáze

Třetí fáze se bohužel projeví až za několik let. Je pro ni typické vážné postižení kůže, kloubů a nervů, často ji provází zánět mozku a míchy. V krajních případech může pacient na tyto záněty zemřít.

Jak se chránit

Proti lymeské borelióze se bohužel nedá očkovat. Důležitá je tedy prevence! Chraňte se při pobytu v přírodě vhodnou uzavřenou obuví a oblečením, používejte repelenty na tělo i oděv a pořádně prohlížejte sebe a další členy rodiny včetně domácích mazlíčků.

postup
Autor: Blesk

Na CT vás může poslat jen lékař - specialista

Měli jste klíště a teď máte strach z nákazy? Jediné, co vám zbývá, je pozorovat, zda se u vás neprojeví první příznaky onemocnění. „Kdo má podezření na přenos nákazy klíštětem, ať se vyvaruje velké fyzické i psychické námahy. V případě, že se objeví po týdnu až 14 dnech příznaky podobné chřipce, člověk by měl ihned navštívit lékaře a upozornit ho na přisátí klíštěte. Lékař zajistí patřičná opatření,“ říká Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu.

Požadovat po lékaři, aby vám provedl preventivně vyšetření mozku na CT nebo magnetické rezonanci, nemá smysl, a to ani když byste byli vyšetření ochotni zaplatit ze svého. „Je to velká dávka záření, takže správný rentgenolog to neudělá, pokud nemá pacient od klinického lékař, jako je neurolog, chirurg nebo internista, dobře vyplněnou žádanku. Takže při obavě, když nejsou příznaky, nikdo nebude vystavovat pacienta tak velké radiační zátěži,“ vysvětluje Martin Tulach z Infekčního oddělení Fakultní nemocnice Motol.

Klíště pošlete na vyšetření

Vytočené klíště můžete zanést nebo poslat v uzavřeném neprodyšném sáčku do speciální laboratoře, kde vám zjistí, jestli bylo nakažené. Seznam laboratoří ve vašem kraji najdete na www.kliste. cz. V laboratoři zjistí, zda bylo klíště infikované a jestli vám hrozí nebezpečí. Test na zjištění obou nemocí vyjde na 1200 korun. V případě, že testy vyjdou pozitivně, ihned vyhledejte lékaře.

Mapa největších ohnisek nakažených klíšťovou encefalitidou za rok 2010

Mezi nejznámější přírodní ohniska tohoto onemocnění v České republice patří: povodí Sázavy, Vltavy, Berounky, Dyje, Křivoklátsko, Vranovská a Kníničská přehrada. Nejvyšší nemocnost je v ohniscích jihočeského regionu, zejména v okrese České Budějovice a Český Krumlov a v oblasti Prahy a okolí.

TIP BLESKU

Na klíšťata vyzrajete »béčkem« Chystáte se trávit léto u vody, na zahradě nebo v lese? Když budete pravidelně užívat vitamin B-komplex, klíšťata by se vám měla vyhnout obloukem. Látky obsažené ve vitaminu B totiž způsobí, že budete klíšťatům smrdět a „nepůjdou na vás.

Autor: Eva Fraňková, Kbali