Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zákeřná artróza: Klouby napadá už od dvaceti!

O své klouby se začněte starat včas
28. května 2011 | 11:35

Do důchodu máte daleko, a přesto vás už teď bolí každý krok, v kolenou loupe a v kyčlích praská? Možná máte našlápnuto na artrózu. Zastavte ji, dokud je čas!

Myslíte, že se tento problém týká jen vašich babiček? Tak to je velký omyl! V pozdním věku je už artróza plně rozvinutá a s těžko se dá něco zachránit. Jen od bolesti ulevovat.

Tato nemoc kloubů je nebezpečná právě v tom, že začíná velmi nenápadně už kolem dvacátých narozenin. Ze začátku nic nepoznáte, komplikace se přidávají postupně a nakonec vám může pěkně zkomplikovat život. A čísla jsou děsivá, v generaci padesátiletých má tyto problémy 80 procent lidí.

Jak se nemoc projevuje?

Artróza nebo také osteoartróza je opotřebení kloubů a zničení kloubní chrupavky. Příznaky jsou různé, ale hlavní je bolest (hlavně při chůzi z kopce nebo ze schodů). Další je ztuhlost, která pacienty trápí nejčastěji po ránu, nebo právě po chvíli klidu. Později můžete cítit vrzání nebo vybočení kloubu. Pokud se k artróze přidá i zánět, kloub vám většinou i oteče.

Co se děje v těle?

Normálně je kloubní chrupavka jakýsi tlumič, který spojuje kosti a brání, aby se o sebe třely. Jenže když se o ni dobře nestaráte a nevyživujete ji, začne usychat, ztenčovat se, až se nakonec rozdrolí jako kus suché hlíny. To už ale není schopná ani chránit kosti ani propouštět žádné živiny. V této fázi je na její záchranu pozdě.

Komu hrozí:

* obézním lidem
* vrcholovým sportovcům
* lidem s jednostrannou fyzickou zátěží (například horníci mívají často postižené kolenní klouby a páteř)
* těm, kteří mají k nemoci genetické dispozice
* ženám po menopauze
* lidem se sedavým zaměstnáním

633804:gallery:true:truePrvní pomoc

Jak se objeví první náznaky bolesti v kloubech, na nic nečekejte a objednejte se k lékaři. Ten vám předepíše léky, jež alespoň trochu obnoví zničenou chrupavku. Můžete si také v lékárně koupit některou z mastí nebo pilulky bez předpisu, které vyživují klouby. „Pokud jde o potravinové doplňky při
osteoartróze, měly by obsahovat hlavně kolagen, který tvoří 70 procent sušiny kloubních chrupavek a 30 procent všech tělních bílkovin,“ vysvětluje Kateřina Dušková z www.orling.cz. Stejně důležitý je chondroitin a glukosamin. Chrupavku vám sice nezachrání, ale můžou zbrzdit nebo zastavit její zničení. Pokud pilulky nechcete užívat, dopřejte si alespoň dvakrát týdně tučnější rybu, která je pro klouby jako balzám.

Nový lék

Na artrózu pomáhá i lék z vlastní krve. Lékař ji odebere pacientovi a odstředí na speciální centrifuze. Z ní se oddělí plazma bohatá na krevní destičky, která zrychluje hojení i regeneraci tkání. Injekce pomáhají hlavně u lehčích a středně těžkých stavů. Tento lék se používá i k hojení úrazů (zlomenin, podvrtnutí...) Zdravotní pojišťovny novou léčbu zatím nehradí.

635442:gallery:true:trueNebojte se pohybu

Vaše klouby nesnesou žádný dynamický sport. Zapomeňte na squash, tenis, lezení po horách nebo běh. Ale přestat se hýbat úplně by byla také chyba. Riskovala byste totiž, že vám ochabnou svaly a problémy se ještě zhorší. Lékaři naopak i při artróze doporučují pohyb. Ideální je svižná chůze, jóga, tai-či, různé protahovací cviky, jízda na kole nebo plavání.

Co vám ještě pomůže

Kromě správných léků a pohybu vám lékař může doporučit elektroléčbu, akupunkturu nebo magnetoterapii. Ti odvážnější můžou vyzkoušet kryokomoru. To jsou místnosti, kde je teplota až –110 stupňů Celsia.
Extrémní chlad vám zmírní zánět, otoky i bolest. Ale jedna návštěva nestačí. Je třeba podstoupit celou terapii předepsanou lékařem. Nezapomeňte i na vitaminy a minerály, hlavně vitamin C, D, E a vápník.

Babské rady

Otoky, bolesti a ztuhlé klouby vám uvolní:

* Pytlík s horkou rýží
Syrovou rýži dejte na pár minut do mikrovlnky, naplňte jí látkový pytlík nebo obyčejnou bavlněnou ponožku a přiložte na bolavý kloub.

* Mražená zelenina
Pokud máte pocit, že vám prohřátí kloubu neudělá dobře, přiložte na něj studený obklad. Klidně z mražené zeleniny. Jen ji předtím vložte do látkového obalu, ať nemáte omrzliny.

* Pálivá paprika
Krém obsahující výtažek z pálivých paprik – kapsaicin – prohřívá a uvolňuje nemocný kloub.

* Jídelníček bez cukru
Potraviny i nápoje plné cukru ničí v těle minerální látky včetně vápníku. Kloub pak rychleji „řídne“.

Autor: Majka Vinická