Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejtlustší dívka světa: V šesti letech má 100 kilo!

14. května 2011 | 05:00

Holčička Suman Khatun z Indie je vysoká stejně jako její vrstevníci. Váží však pětkrát víc, než ostatní děti! Za týden sní tolik jídla, kolik by stačilo pro zbytek celé vesnice.

Váží stejně jako dvě dospělé štíhlé ženy. Není divu, vždyť Suman z vesničky Matiala ze západního Bengálska spořádá dvě obrovská plata rýže, dvě misky smažené ryby, dvě smažená vejce a několik omelet. A to jen k obědu, poté, co pozřela dvě snídaně skládajících se ze sušenek, banánů, rýže a vajec.

Malý velký "otesánek"
Suman čeká, až ji maminka oblékne. Musí jí dokonce i obouvat, přes své břicho se totiž neohne
Autor: profimedia.cz

Matka Beli Bibi (32) si není jistá, kolik toho vlastně dcerka sní. Hned po obědě totiž běží přes silnici k sousedům, aby sehnala ještě něco na dojedení. "Má hlad vlastně pořád. Často hlady pláče. Když jí nedám najíst, svalí se na zem, začne plakat a jíst bahno. Nerada vidím svou dceru smutnou. Tak jí prostě nakrmím. A co jiného můžu dělat?" ptá se nešťastná matka.

Suman se narodila úplně zdravá s normální porodní váhou. Vážila necelé čtyři kila. Její chuť k jídlu ale začala růst od okamžiku, kdy se poprvé napila mléka. To je však v Indii drahé a otec si ho nemohl dovolit kupovat. Krmili proto dcerku rozdrceným obilím. "Možná je to všechno moje vina. Ve dvou letech totiž vážila Suman téměř čtyřicet kilo," říká zkroušený otec.

Denní jídelníček

1. snídaně v 7:00 hodin:
20 sušenek a 12 banánů

2. snídaně v 9:30 hodin:
2 talíře rýže a 5 vajec

Dopolední svačina:
15 sušenek, 1 - 2 balíčky bramborových lupínků a 10 banánů

Oběd ve 12:00 hodin:
2 tácy rýže, 2 misky smažené ryby, 3 misky bramborového kari, 2 omelety a okurka

Odpolední svačina:

10 cukrovinek, 15 sušenek, 10 banánů, 2 balíčky bramborových lupínků

Večeře:
2 talíře rýže, 2 misky ryb, bramborové kari a rajčatové chutney

Rodina trpí hlady

Otec malé Suman, osmatřicetiletý Jalal, pracuje jako farmář. Týdně vydělá v přepočtu asi 270 korun. Všechny peníze však padnou na jídlo pro "nenažranou" dceru. Zbytek rodiny trpí hlady. Moc jídla pro ně totiž nezbývá.

Dívenka za týden spořádá 14 kilo rýže, 8 kilo brambor, 8 kilo ryb a asi 180 banánů. A k svačině samozřejmě navíc hromadu bengálských sladkostí a krémových dortů. K odpolední svačině sní patnáct sušenek a deset banánů na posezení.

Potřebuje pohyb, hýbat se ale nemůže

Suman by potřebovala pohyb jako sůl. Problémem však je, že už po minutě chůze padne schvácená na zem. Hýbat se prostě už nemůže. Ani cvičení nepřipadá v úvahu. Dívka tak tráví celé dny před televizní obrazovkou nebo venku pozoruje

Suman s kamarády na procházce vesnicí - zleva Payal Khatun, Jasmin Khatun, Suman Khatun, bratranec Baadshah Khan a kamarádka Sama Parveen
Autor: profimedia.cz
svoji starší sestru Shabnam při hře s kamarády. Ta je dvakrát tak starší a neváží ani polovinu.

Rodinný lékař, který má Suman v péči už od narození, rodiče varuje. "Je načase, aby vzali situaci vážně. Jestli bude Suman i nadále jíst tak jako teď, velmi brzy umře na srdeční zástavu. Je nejvyšší čas s tím něco dělat," říká. Rodiče však nemají představu, jak dceři omezit přísun potravy.

"Když hodně pláče, onemocní a začne krvácet z nosu. Takže se snažíme, aby nebyla smutná a poskytujeme jí, co chce. Jídlo jí dělá radost. Jsme totálně bezmocní. Máme svázané ruce," tvrdí matka.

Autor: Lenka Chvostová, INT, mivrk