Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rakovina jí vzala prs, má nový z prasečí kůže

Claire Barrell
11. května 2011 | 06:00

Bylo to vítězství. Pětatřicetiletá žena přežila rakovinu. Přišla „pouze“ o své prso. Cena za život to možná není vysoká, co ale její ženství? Naštěstí se našlo řešení. Unikátní operaci jí ňadro vrátila, i když vymodelované z prasečí kůže. Od toho původního je ale téměř k nerozeznání.

Průkopnická operace zatím byla provedena jen několika málo ženám na celém světě. Obchodní konzultantka z Ripley Claire Barrel (35) byla teprve druhá ve Velké Británii. Operace totiž stojí okolo 35 tisíc liber (v přepočtu cca 963 000 Kč).

Claireje jednou z mnoha žen, kterým rakovina vzala ňadro. Ne všechny ovšem podstoupí jeho rekonstrukci. Lékaři jí nabídli několik možností. Kůži jí mohli vzít z vlastních ramenou, břicha, či právě nahradit prasečí kůží. Která žena by si však chtěla své tělo zohyzdit víc, než je nutné. Navíc naštěstí právě varianta s prasečí kůží se pro ni ukázala nejlepří. Kůže je dost elastická na to, aby navázala na sval ramena a tak Claire nemusí omezit svůj oblíbený sport - tenis.

Bulku odhalila na dovolené

"Byla jsem vlastně jako pokusný králík, protože jde o zcela nový postup. Deset lékařů mě sledovalo, jak se všechno vyvíjí," vypráví pacientka. "Ale vlastně mi to ani nevadilo. Zachránili mi život, tím co se naučili z případů přede mnou, které také museli sledovat."

Claire si našla bulku v pravém prsu před rokem v dubnu na dovolené v Thajsku. "Když jsem spala na břiše, cítila jsem jako by něco bylo v matraci, co mě tlačilo. Ale nic jsem tam nikdy nenašla a pak mi došlo, že to mám v sobě..."

Prasečí tkáň byla řešením

Trvalo jí pět týdnů, než se odhodlala jít k lékaři. "Byla jsem strašně vyděšená, tušila jsem, o co jde," přiznává. Nakonec naštěstí vyšetření podstoupila. Trvalo šest hodin, včetně mamografu, biopsie a ultrazvuku. Její nejhorší scénář se potvrdil.

Po léčbě, kdy o ňadro přišla, dostala tedy tuto šanci nechat si jej rekonstruovat: "Ráda hraji tenis, takže jsem opravdu nechtěla, abych musela mít omezený pohyb. Jedna z možností byla i silikon, ale zase jsem nechtěla pouhou náhražku bez přirozeného pohybu." Pak se dozvěděla, že právě prasečí tkáň se velmi dobře slučuje s lidskou, a že je to nejlepší možnost, jak její prsa zachovat přirozená.

Mládí je tady výhodou

Unikátní operaci podstoupila Claire v červenci loňského roku. Není prý ale vhodná pro každého. "Podle názorů lékařů jsem byla ideálním kandidátem. Jsem ještě mladá a aktivní. Pokud vaše tělo není v dobrém stavu, prasečí kůži může odmítnout," vysvětluje. Tradičnější metoda je proto použit tkáň z jiné části těla pacienta, která je ovšem víc bolestivá a také zanechává více jizev.

A jaký je tedy u Claire Barrell výsledek? "Na rozdíl od mého přirozeného prsu je to nové trošku tvrdší, ale jinak opravdu nelze poznat rozdíl. Především ale mám co dát do obou košíčků podprsenky, tedy od lékařů skvělá práce!"

Autor: bak, Klena