Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pracujete s počítačem? Hrozí vám rakovina i demence!

Fotografie
17. května 2011 | 12:52

Dlouhodobá práce u počítače je pro zdraví nebezpečnější než kouření! Osvojte si pár jednoduchých triků, které zdravotní riziko sníží.

Podle nových studií je jisté, že každodenní práce u počítače vážně poškozuje naše zdraví. Kdo takto před monitorem vysedává pravidelně, má například podstatně větší šanci onemocnět rakovinou tlustého střeva. Pokud jste v práci u počítače celý den už více jak deset let, toto ohrožení je pro vás dvojnásobné, než pro ty, co mají v práci nějaký pohyb. A nezachráníte to ani tím, že si občas vyrazíte do posilovny.  Studie z University of Western Australia potvrzuje, že jedním z hlavních rizikových faktorů je permanentní pohybová nečinnost. Proto je třeba být aktivní nejen pravidelně, ale především dlouhodobě.

Co vám ještě hrozí:

Bolest zad často způsobí monotématická práce u počítače a nedostatek pohybu.
Autor: Isifa.com
Infarkt

Množství času strávené zíráním na monitor je přímo úměrné zdravotnímu stavu vašeho srdce. Ti, kteří pracují u počítače11 hodin denně zvyšují riziko onemocnění srdce o 67 %, tvrdí vědci z londýnské univerzity. Proto by při pravidelných vyšetřeních u lékaře měla zaznít i otázka: Kolik hodin denně trávíte prací u počítače?

Krevní sraženiny

Dlouhé sezení v kanceláři v téměř nezměněné poloze zvyšuje také pravděpodobnost žilní trombózy a plicní embolie. Jak studie dokázala, je to dokonce mnohem rizikovější, než hrozba trombózy při dlouhých letech.

Nadváha

Kdo sedí dlouhou dobu na jednom místě, aniž by vstal a učinil nějaký pohyb, má podstatně větší objem pasu a také vyšší hladinu cholesterolu. Vedoucí výzkumu Dr. Genevieve Healy, z australské University of Queensland, potvrzuje: "Ke snížení tohoto zdravotního rizika se stačí v pravidelných intervalech na jednu minutu postavit."

Bolesti zad

Z údajů britské chiropraktické asociace vyplývá, že třetina z nás sedí více než deset hodin denně, z toho polovina neopustí své stoly ani na oběd. Hrbením u počítače nejvíc trpí naše páteř. Naše těla prostě nejsou uzpůsobena takovému, sedavému životu.

Demence

Nepřetržité pracovní nasazení u počítače od úsvitu do soumraku často přivodí pozdější stařeckou demenci. Výzkum zjistil, že lidé středního věku pracující víc než 55 hodin týdně, mají sníženou duševní schopnost a horší krátkodobou paměť, než ti co pracují méně než 41 hodin. Dlouhodobé vykonávání stejné činnosti otupuje mozek.

Bolest hlavy
Ilustrační foto
Autor: profimedia.cz

Zářivky, které jsou jediným zdrojem světla ve většině kanceláří, způsobují bolest hlavy a unavují oči. Může za to jejich sotva viditelné poblikávání. Stejný problém vyvolává i monitor počítače. Lidé trpící migrénou by se proto měli vyhýbat delšímu pobytu v  takto osvětlených místnostech.

Elektrické zamoření

V kancelářích se spoustu zařízení se pravděpodobně vytváří elektromagnetické pole (i když o jeho existenci se stále diskutuje). Někteří vědci ovšem tvrdí, že když při pobytu v místnosti cítíte svědění kůže, jde účinek elektrického výboje. Pomoct může časté větrání a zajištění správného uzemnění všech zařízení.

Stres z hluku

Už i nízká hladina hluku může zvýšit úroveň stresu. Američtí experti vystavili různým stupňům hluku dvě skupiny pracovníků. Ti v nehlasitější místnosti měli pak v moči nejvíc stresového hormonu. Je proto dobré se domluvit s kolegy, aby se snažili pracovat tišeji.

Špinavá klávesnice

Počítačové klávesnice je větším semeništěm škodlivých bakterií než záchodové prkénko. Britský mikrobiolog Dr. Peter Wilson tvrdí, že klávesnice je přesným "odrazem toho, co je ve vašem nose a vašich střevech".

Minimalizujte riziko!

* Nacvičte si správné držení těla: Vždy když sedíte, narovnejte záda a ramena stlačte do zadu. Natavte si obrazovku počítače tak, aby horní část monitoru byla v úrovni očí. Zápěstí nepokládejte na klávesnici, ani na podložku myši.

* Pravidelně se protahujte: Pravděpodobně to děláte podvědomě, ale je třeba protáhnout opravdu všechny strnulé části těla, tedy paže, nohy, krk i záda. Nohy i paže občas propněte, rameny kružte do zadu a dopředu, krk si protáhněte nakláněním hlavy ze strany na stranu. Snažte se nesedět dlouho v jednom kuse, pokud je to možné projděte se každou půlhodinu. Pomůže to udržet správný krevní oběh v rukou a nohou. Také zkuste používat schody místo výtahu, a pokud si můžete dovolit delší přestávku, jděte ven na krátkou procházku.

* Odpočinek od monitoru: Každých 30 minut se zaměřte pohledem na jiné předměty v místnosti, jako jsou okna nebo hodiny. Snížíte tak riziko podráždění očí a bolesti hlavy.

* Hluboký nádech: Pravidelně se několikrát zhluboka nadechněte, zadržte dech a vydechněte, snížíte tak napění a stres.

* Pijte hodně vody: Když svůj organizmus dobře hydratujete, budete se cítit čilejší. Pravidelně si choďte doplňovat sklenici vodou, abyste stále měli co pít. Navíc se tím protáhnete a udržíte tak v pravidelném pohybu.

Autor: bak