Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebojte se zubaře: Dieta pro zdravé zuby!

5. května 2011 | 08:41

Je pro vás každá návštěva zubaře malou noční můrou? O svůj chrup se staráte, ale váš lékař si vždy něco nepříjemného najde? Nejste žádná výjimka. Pokud se ale budete držet našich rad, obavy z další kontroly můžete hodit za hlavu.

Pro začátek si udělejte malý test:

Možná namítnete, že si zuby pravidelně čistíte. Ale je to opravdu tak? Pomocí našeho malého testu si zkontrolujte, jestli na to jdete tak, jak byste měla.

1. Zásadně používám zubní kartáček s měkkými štětinami.

2. Zuby si čistím minimálně dvakrát denně tři minuty, nejlépe po každém jídle.

3. Používám kvalitní pastu.

4. Před čištěním nebo po něm používám dentální nit a spirálky na mezizubní prostory.

5. Na závěr si zuby vyplachuji ústní vodou.

6. Dvakrát ročně navštěvuji stomatologa.

7. Měním si kartáček každé tři měsíce nebo také po překonání infekční nemoci.

Jestliže jste na všechny otázky souhlasně přikývla, můžete si gratulovat. O svoje zuby se staráte příkladně. Pokud jste odpověděla ano méně často, měla byste se nad hygienou své ústní dutiny zamyslet.

Používejte párátka!

Nejefektivnějším způsobem ochrany zubů je denní čištění mezizubních prostor. Právě mezi zuby totiž vzniká až 90 procent všech kazů. Přirozenou součástí čisticí výbavy by měly být podle odborníků mezizubní i klasický kartáček a zubní nit. Chybět nesmí ani zubní pasta a ústní voda.

Dodejte zubům vápník

Archív
Autor: Archív
Ideální moučník po slavnostním menu, který je vhodný pro vaše zuby, je sýrový dezert. Vědci z Newcastlu totiž dokázali, že už snědení jedné kostičky sýra zvýší obsah vápníku na povrchu zubu až o 112 procent. Vápník způsobí, že bakterie v ústní dutině škodí zubní sklovině mnohem méně. Obsah kalcia se zvýší i po konzumaci jídla, ve kterém je sýr jako ingredience. Například špagety se sýrovou omáčkou nebo kuřecí maso se šunkou a sýrem ocení nejen vaše chuťové buňky, ale i zuby. Zdrojem fluoru nutného pro zuby jsou mořské ryby, měkké sýry, některé minerálky nebo i sůl.

Žvýkačky opravdu pomáhají

Ty bez cukru sice nenahradí kartáček, ale můžou být dobrým doplňkem prevence. Zvyšují až 300krát tvorbu slin, a tím zlepšují čištění povrchu zubu. Sliny mají další velmi důležitou protiinfekční funkci – jsou schopné ošetřit začínající zubní kaz v době, kdy ještě není vidět.

Jídelní lístek podle zubařů

Pokud hladovku nezvládnete, vydržte aspoň o zelenině a ovoci.
Autor: scom
Zubní lékaři říkají, že kvalita zubů se dá ovlivnit složením potravin. Pokud by sestavoval jídelníček stomatolog, našla byste na něm tmavé pečivo, maso, ryby a především syrovou zeleninu. Na rozdíl od nutričních specialistů by dentisté omezili počet chodů na tři denně. Takže žádné svačinky ani mlsání mezi snídaní, obědem a večeří. Nepřítelem číslo jedna pro zdravý chrup je kyselé prostředí. Vyhněte se konzervám, bílému pečivu, cukrům a uhlohydrátům.
A na babiččinu radu, že si máte místo čištění zubů večer schroupat jablko, raději zapomeňte.


Autor: vin, hrd, Kbak