Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mává s vámi krevní tlak? Víme co s tím

4. května 2011 | 12:10

Bereme ji jako úplnou samozřejmost, která prostě koluje v našich žilách a zásobuje buňky kyslíkem a živinami. Jenže i o krev je třeba se starat.

V našem těle koluje pět a půl až šest litrů krve, která se skládá z tekuté plazmy červených a bílých krvinek a krevních destiček. Pokud je všechno v pořádku, transportuje krev po vašem těle kyslík, glukózu a stopové prvky a vylučuje oxid uhličitý a kyselinu mléčnou.

Když se naruší rovnováha v krvi, začnou kolečka ve složitém mechanismu organismu drhnout, váznout, až se nakonec můžou úplně zastavit. Je čas začít na životodárnou krev trochu myslet.

Když chybějí krvinky

Pokud klesne počet červených krvinek, orgány nedostávají obvyklou dávku kyslíku a nezbývá jim nic jiného, než se začít bránit. Srdce pak pracuje rychleji a zrychlí se i dýchání. Jaký div, že se po čase cítíte unavená a vyčerpaná, začnou se vám lámat nehty a vlasy, ztrácíte zdravou barvu z tváře, těžko se soustředíte a motá se vám hlava. Za to všechno může chudokrevnost neboli anémie. Důvodem, proč se nestačí krvinky tvořit tak, jak potřebujete, je nedostatek železa, vitaminu B12 nebo kyseliny listové.

brokolice
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Co s tím?

Vyvážená strava a zdravý jídelníček často stačí, aby se tvorba krvinek udržela ve správném rytmu. Pokud vaše krev přesto není v pořádku, dopřejte si jablečné pyré, dýni, petrželku, fazole, hrášek, celozrnné pečivo nebo jáhly, které obsahují spoustu železa. Vitamin B 12 zase obsahují vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti a kyselinu listovou brokolice, špenát a kapusta.

Náš tip: Uvařte si jihoafrický čaj rooibos, který kromě železa obsahuje i vitamin C, jenž ho pomáhá vstřebávat. Pijte denně půl litru. Po prvním nálevu si bylinu schovejte, můžete ji použít ještě jednou.

Kam skáče tlak?

Aby se krev v těle mohla pohybovat, potřebuje k tomu srdce, které jí díky svým stahům nastartuje a „pošle“ do oběhu. Podle síly srdečního stahu, množství vypuzené krve a pružnosti a odporu cév se určuje krevní tlak. Ten je závislý na stavu i aktivitě organismu. Při těžké práci je mnohem vyšší než vleže na gauči.

Příliš vysoký

Až čtvrtina dospělých trpí vysokým krevním tlakem. Ve většině případů vůbec nevíme, proč k němu došlo, a mnoho z nás tuto poruchu ani nikdy neodhalí. Vysoký tlak totiž nijak necítíme. Nic nás nebolí, a pokud si ho nezměříme, nemáme šanci ho odhalit. Napovědět vám může zvýšený pocit únavy, nesoustředěnost, bolesti hlavy, poruchy spánku, pocity bušení srdce nebo tlak na hrudi. Jenže právě těmto příznakům často vůbec nevěnujeme pozornost.

Co s tím?

Archív
Autor: Archív
Než sáhneme po pilulkách, měly bychom snížit váhu, přestat solit, zapomenout na večerní sklenku alkoholu na uvolnění a zahodit nedokouřenou cigaretu. Samozřejmě ideální je dopřát si sport, dostatek pohybu a snížení stresu. Pokud ani to nepomůže, nastupuje medicína. Ale i když vám lékař předepíše tabletky, neznamená to, že můžete rezignovat na zdravý životní styl.

Náš tip: I když nepatří do seznamu zdravé výživy, v malém množství dokáže hořká čokoláda snížit tlak. Obsahuje totiž látky flavonoidy, které tlak přímo ovlivňují.

Moc nízký

Ani o příčinách nízkého krevního tlaku toho moc nevíme. Jedním z důvodů bývá silné krvácení například při menstruaci nebo dehydratace. Problémy s tlakem mají také diabetici, protože cukrovka může poškozovat nervovou regulaci. Jestliže jste nápadně často unavená, bolí vás hlava, máte mžitky nebo úplné zatmění před očima, šumí vám v uších, máte studený pot na čele a chladné ruce a nohy, nechte si změřit tlak. To jsou totiž průvodní jevy nízkého tlaku.

Co s tím?

Zdravá sklenice vody
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Do jídelníčku zařaďte potraviny s vysokým obsahem sodíku, krátkodobě pomůže i káva. Krevní tlak podpoří také elastické punčochy nebo bandáže nohou. Důležité je dostat tělo do dobré fyzické kondice. Ideální je plavání, rychlá chůze, pěší turistika nebo jízda na kole. Při námaze se vyvarujte náhlým změnám polohy, mohla by se vám zamotat hlava. Pokud cítíte, že se blíží závrať, posaďte se nebo si dřepněte, a až když potíže ustoupí, pomalu se zvedejte. Při dlouhém stání přešlapujte z jedné nohy na druhou, několikrát se postavte na špičky nebo stáhněte břišní svaly.

Náš tip: Než ráno vstanete z postele, vypijte velkou sklenici vody. Ta totiž umožní nárůst množství krve a tím i zvýšení krevního tlaku, který v „normální“ hodnotě vydrží i několik hodin.

Deset tipů, pro zdravé cévy

Aby krev sloužila, jak má, je třeba udržovat v pořádku i cévy.

1. Každý den snězte jednu čerstvou cibuli. Obsahuje flavonoidy, které snižují tlak, rozšiřují cévy a rozpouštějí krevní usazeniny.
2. Jezte olivy, ořechy a avokádo, které příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi.
3. Jednou týdně zařaďte do jídelníčku luštěniny. Obsahují pektin, jenž obaluje molekuly cholesterolu a tím urychluje jeho vylučování z těla
4. Čas od času si dopřejte ovesné otruby, které snižují hladinu cholesterolu v krvi.
5. Jezte ovoce a zeleninu.
6. Alespoň půl hodiny denně se věnujte pohybu. Zbavíte se tuků a ochráníte cévy.
7. Pijte vývar z kukuřice. Uvařte tři lžíce kukuřice v půl litru vody, nechte deset minut luhovat a přeceďte.
8. Snižte příjem rafinovaných cukrů a nahraďte je medem a sušeným ovocem.
9. Místo ranní kávy si uvařte zelený čaj. Udržuje elasticitu cév a likviduje enzymy, které je zužují.
10. Přestaňte kouřit. Pokud se vás to netýká, zamyslete se, co můžete ve svém životním stylu ještě změnit.

Autor: Majka Vinická, Kbak