Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alergie nastupují, pylový kalendář vám pomůže

Nejčastějším projevem alergie je rýma a kýchání
7. dubna 2011 | 11:44

Jaro nastupuje, teploty vysoko nad deset stupňů a objevují se první květy – co to znamená? Pro alergiky hotovou pohromu. Bez kapesníku nedají ani ránu, protože jim teče z nosu a slzí oči. Někdo při styku s alergenem jen kýchá, jiný se přímo dusí. Alergie se zkrátka může projevovat velmi různě.

Potíže alergiků mají na svědomí látky, které se nazývají alergeny. Jsou to většinou bílkoviny obsažené ve vzduchu, vodě i na zemi.

Typický příznak? Rýma!

Nejčastějším projevem alergie je rýma. Kolik lidí trápí, není možné přesně určit. Podle odhadů jí trpí na celém světě více než miliarda obyvatel. „V Česku žije v populaci 25 % alergiků (2,5 milionu obyvatel), 16 % lidí trpí alergickou rýmou (1,6 milionu obyvatel), ekzematiků je v populaci 10 % a astmatiků 8 %, a u některých osob se uvedená onemocnění mohou vyskytovat současně,“ vypočítává doktorka Irena Krčmová z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové. Podle Krčmové se alergie nejčastěji projevují na jaře (54 % případů), mnoho pacientů však trpí tímto onemocněním celoročně.

Pylový kalendář
Autor: infografika Blesk

Pylová služba i SMS

Informace o pylové aktivitě můžete získat z pylové informační služby (PIS). Ta sleduje obsah pylu a na základě toho předpovídá pylovou situaci. „Pokud se někam chystáte, je dokonce možné nechat si poslat tzv. pylovou SMS, díky které získáte během několika minut přehled o aktuálním pylovém zpravodajství,“ radí alergoložka Zuzana Vančíková.

Jak alergie vypuká – krok za krokem

• Pylové zrnko se dostane do dýchacího ústrojí člověka a usadí se v nosní sliznici.
• Ve vlhku a teple nabobtná a praskne.
• Nos začíná svědit, ucpávat se a čich mizí.
• Objevuje se kýchání a rýma.
• Drobné částečky alergenů zasahují oči a ty slzí a svědí.
• Alergik je nucen dýchat ústy a tím se do dýchacích cest dostávají další alergeny. Začíná ho svědit na patře, škrábat v krku a bude špatně polykat.
• Podrážděná může být i Eustachova trubice a postižený má zalehlé uši.
• Zasaženy jsou dolní dýchací cesty a objevuje se dráždivý suchý kašel.
• Pokud je postižený těžký alergik, může dojít až k astmatickému záchvatu.

Ve městech je alergiků víc

Je prokázáno, že obyvatelé velkých městských aglomerací trpí častěji alergickou rýmou a alergickým bronchiálním astmatem než lidé na venkově. „Dětí s astmatem je víc ve větších městech než v městečkách a vesnicích,“ říká primářka Irena Krčmová z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové. „My dnes víme, že pylová zrnka »městská« se liší od »venkovských« pylů. Je tomu tak proto, že v oblastech s vysokým dopravním ruchem jsou pyly znečištěny zplodinami z výfukových plynů. Pyly se tak stávající nosičem chemických látek, které dráždí sliznici a urychlují alergickou vnímavost vůči alergenům,“ vysvětluje Krčmová. Podle ní se na nárůstu alergií podílejí i nové alergeny, stresový způsob života a negativní vliv tabákového kouře. „Zejména děti, jejichž rodiče kouří, jsou daleko více ohroženy,“ tvrdí primářka Krčmová.

Lidové rady, které pomáhají

* Uvařte si čaj z kořenu lékořice (koupíte v lékárnách). Lékořice zlepšuje činnost nadledvinek, které mají vliv na vznik alergií.
* Doma větrejte krátce a rychle a jinak mějte okna zavřená.
* Necestujte autem s otevřenými okny, abyste minimalizovali kontakt s pyly.
* Do oken si doma dejte speciální sítě proti pylu.
* Obden si umývejte vlasy, často perte oblečení a ložní prádlo, aby se pyly, které si přinesete z venku, doma nedržely.

Co možná nevíte

Podle odborných výzkumů je prokázáno, že děti, které vyrůstají na venkově, jsou méně náchylné k alergiím a astmatu než děti městské. Proč? Alergická reakce se může zvýšit, když se střetne pyl s prachovými částicemi. A těch je ve městě mnohem více než na vesnici.

Alergie je…

…nemoc imunitního systému. Zdravý organismus umí rozlišit nebezpečný cizorodý materiál (vetřelce typu bakterie, viru nebo nádorové buňky) a proti němu zahájit imunitní reakci. Neškodné látky ho nechávají v klidu. Imunitní systém alergika se chová přesně opačně. Dráždí ho pyly, plísně či potravinové stabilizátory, které zdravému člověku nevadí.

Vše o alergiích se dozvíte na www.bez-alergie.cz

Autor: Iva Dvořáková, Klena