Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vyzkoušeno na vlastní kůži: Hlas jako lék

Poslech hudby může být skvelou terapií
8. dubna 2011 | 12:27

Když jsem potkala díky práci do rubriky Pošta pro tebe Karla Marinova, zaujalo mě, čím se zabývá – harmonizuje psychiku svých „pacientů“ pomocí vlastního zpěvu.

Terapii jsem vyzkoušela na vlastní kůži. Nejdřív jsem absolvovala uklidňující masáž hlavy, pak došlo na zpěv. Karel využívá takzvaný alikvotní zpěv. Jedná se o zvláštní pěveckou techniku, která má původ v asijských zemích. Zpěv zní jako zvuk velkých trub tibetských mnichů a skoro se zdá, že ho člověk nemůže vytvořit. Má terapeutické účinky nejen na zpívajícího, ale i na okolí. Je skvělý ke zklidnění, čištění psychiky a energetické „dobíjení“ člověka.

„Můj zpěv není žádné čarování nebo esoterika. Je dokázané, že vibrace zpěvem mají schopnost pomáhat psychice. Nejčastěji ke mně chodí lidé zatížení velkým stresem nebo trpící nespavostí,“ vysvětluje Karel. Zpěv jako takový ale není léčebný nástroj, spíše pomocník. „Někdy mi však lidé volají, že je konečně po terapii přestalo bolet koleno nebo zmizel syndrom karpálního tunelu.

859484:gallery:true:trueTerapie slouží především ke zklidnění mysli – vibrace umí zastavit překotné přemýšlení. Většina lidí totiž neustále myslí na to, co bylo (křivdy, viny), nebo na to, co bude (strach z budoucnosti). Nejsme schopní vůbec ‚uklidnit myšlenky‘. A kdo neumí sedět v klidu v pozici lotosového květu a meditovat, může vyzkoušet tuto terapii,“ dodává Karel.

„Prozpívávání“ trvalo asi 15 minut, po proceduře se mi trochu třásla kolena a byla jsem slabá – alikvotní zpět vytváří opravdu silné vibrace, a tak je třeba dopřát si po „léčbě“ trochu klidu. Brzy jsem se cítila velmi příjemně a přestala mě bolet hlava, která mě od rána trápila. Abych ale mohla říct, že mi terapie pomohla výrazněji, musela bych absolvovat několik sezení.

Pokud vás léčba zpěvem a muzikoterapie zajímá, můžete navštívit workshopy nebo přednášky o alikvotním zpěvu (nebo muzikoterapii), které se příležitostně konají po celé republice (obvykle v kombinaci s dalšími tématy), nebo si koupit si CD.

Cvičení pro vás:

Jednoduché cviky, které vám pomůžou odbourat stres, si můžete vyzkoušet i doma:

1. Chudinka
Sedněte si na židli a vybavte si všechny věci, které vás trápí. Problémy v práci, vztahu, křivdy, které nosíte v sobě, a v duchu si řekněte, jaká jste chudinka. Pak se hluboce nadechněte a dlouze si hlasitě vzdychněte: „Ááááchjóóó“. Během „jó“ se uvolněte, zvolna se předklánějte až ke kolenům a volně spusťte paže mezi kolena. Zopakujte si pětkrát.
Efekt: „Po takovém cvičení nastává uvolnění, relaxace, vlastně dojde odplavení napětí. Je to jednoduché, ale efektivní,“ vysvětluje Karel Marinov.

2. Rozšíření dechu

Sedněte si na volně židli. Pomalu se nadechujte do břicha a spodní části žeber (při nádechu počítejte aspoň do čtyř). Zadržte na vteřinku dech a ještě se zkuste malinko nadechnout. Pak velmi pomalu vydechujte a zase počítejte. Jemně vyslovujte tiché „ssss“, jako když vypouštíte balon. Výdech by měl být vždy delší než nádech – napočítejte aspoň do deseti. Po každém cviku se podle sebe prodýchejte. Opakujte pětkrát.
Efekt: „Protože nás neustále ovládá stres a strach (který si ani neuvědomujeme), stále více se uzavíráme, a to doslova: krčíme ramena, stlačujeme břicho, dýcháme povrchně, tlačíme na bránici a choulíme se před světem do sebe. Naše zdraví trpí. Toto cvičení uvolňuje a protahuje stresem ‚zaťaté‘, svaly a tím působí následné uvolnění psychiky,“  říká terapeut.

muzikoterapie
Autor: archiv Karla Marinova

3. Bláznivý tanec
Až nebude nikdo doma, pusťte si velmi hlasitě svou oblíbenou píseň a co nejvíc nahlas si k ní zpívejte a při tom tančete, jak nejbláznivěji dovedete. Dupejte, skákejte, křičte, mávejte rukama, běhejte po pokoji…
Efekt: Relaxace, odbourání stresu, vybití napětí. Podle Karla je zpívání velmi důležité, protože má obrovské relaxační účinky.

4. Hudba, která vás rozpláče

Dejte si tu práci a vyhledejte hudbu (či jen skladbu), která vás spolehlivě rozpláče. Mou oblíbenou léčivou árií, u které vždy brečím, je Nesun Dorma od Luciana Pavarottiho.
Efekt: „Takový pláč uvolňuje napětí, jakoby mimochodem a nepostřehnutelně léčí i velmi staré rány na duši. ,Svou‘ skladbu, která vás dojímá, si pusťte vždy, když cítíte, že ji potřebujete,“ radí Karel Marinov.

+ Rada navíc: Najděte si „to svoje“
Poslouchala jste někdy indiánské zpěvy, šamanskou , tibetskou či relaxační hudbu? Na CD  můžete objevit muziku, která vám udělá dobře. Pustit si ji můžete, kdykoli se budete potřebovat uvolnit. V rádiích totiž rozhodně škálu tónů, rytmů a poselství, jež v sobě může hudba mít, nenajdete.

Autor: Olga Poucheová, Kbak