Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Detoxikujte se! Zkuste to jako Gwyneth Paltrow

30. března 2011 | 06:03

Jaro je nejlepší doba na očistnou kúru. Pomůže od bolestí hlavy nebo kloubů, odstraní únavu a dodá vám energii. A taky viditelně vypne pleť a tak i ubere pěkných pár let.

Víte, jak se zbavit „odpadu“, který se v těle roky hromadil? „Nejdůležitější je úprava jídelníčku,“ říká Katarína Horáková, poradkyně pro zdravou výživu. „Očistnou kúru můžeme přirovnat k vnější hygieně. Každý den se pečlivě myjeme, stejnou péči bychom měly věnovat tomu, co se skrývá pod kůží,“ pokračuje.

„Toxiny se do těla dostávají mnoha cestami. Vodou, vzduchem, potravinami. V důsledku nesprávné výživy, špatné životosprávy, infekcí a také působením životního prostředí je lidský organismus pod palbou negativních vlivů. I když máme v těle mechanismy samočištění, postupně selhávají a nedokážou průběžně odstraňovat všechny odpady. Ty se pak ukládají v orgánech a buňkách. Imunitní systém je přetížený a vzniká množství zdravotních problémů,“ vysvětluje poradkyně.

zeleninová šťáva
Autor: profimedia.cz

Které toxiny náš organismus ohrožují?

* Těžké kovy – rtuť, olovo, hliník, nikl, cín a další.
* Pesticidy a insekticidy – používají se v zemědělství.
* Konzervační látky v potravinách, kosmetických přípravcích a další syntetické sloučeniny, které poškozují schopnost tkání ubránit se infekcím.
* Léky – možná pomůžou od bolestí a nemocí, ale jsou také zdrojem toxinů. Ukládají se hlavně v játrech.
* Radioaktivní látky – způsobují vážné imunitní poruchy a plísňové infekce.
* Plísně – jsou přirozeně v životním prostředí, ale nikdy se neusazují ve zdravé tkáni. Živnou půdu jim připravují neživé látky nacházející se v organismu.
* Bakterie – příčina různých chronických onemocnění.
* Viry – vnitrobuněční paraziti, kteří způsobují virové infekce

Detox z Hollywoodu:

* Filmová star Gwineth Paltrow si vytvořila vlastní detoxikační kúru, kterou drží několikrát do roka vždy sedm dní. Ráno začne sklenicí vody pokojové teploty s citrónovou šťávou a šálkem bylinkového čaje. A co například jí? K snídani si dá  koktejl z rýžového mléka s borůvkami a mandlemi, k svačině kokosovou šťávu a k obědu hlávkový salát s avokádem s mrkvovo-zázvorovým dresinkem. Jako odpolední svačinku zobe hrst dýňových a slunečnicových semínek. Večeří polévku z brokolice a rukoly.

* Zpěvačka a herečka Beyonce drží jednu z nejúčinnějších, ale také nejdrastičtějších očistných kůr zvanou Master Cleanse (Mistr očisty). Po dobu deseti dnů pije jen teplou vodu s citronovou šťávou, javorovým sirupem, a cayenským pepřem.

* Hvězdná Anne Hathaway pro rychlé doladění křivek na červený koberec také nasadí kůru Master Cleanse, ale jen na dva dny. Pro důkladnou očistu po dobu 21 dní jí jen bílé maso, hnědou rýži, tmavě zelenou zeleninu, netučné ryby, bezlepkové pečivo a sójové výrobky. Z ovoce může jen banány a pije hlavně hodně vody.

Způsob očisty

Metody, jež dokážou čistit organismus a přecházet zdravotním problémů, jsou známé už staletí. ,,Očista organismu je nikdy nekončící proces,“ říká Katarína Horáková. „Je možné ji podstoupit v každém věku, velmi vhodné a účinné jsou kúry na jaře a na podzim. Vždy je ale nutné zohlednit aktuální i dlouhodobý zdravotní stav a vybrat nejvhodnější metodu.“ Přirozené formy detoxikace jsou močí, stolicí, potem a dechem. Základem očisty je povzbuzení těchto přirozených čisticích mechanismů: posílit potřebují játra, plíce, kůže, ledviny, střeva, lymfatický systém. Nejčastějšími metodami jsou hladovka, půsty a očistné kúry.

I hladovka má svá pravidla

V současnosti se hladovka využívá nejen jako krajní prostředek ke snížení hmotnosti (jen pod dohadem lékaře), ale hladovíme i pro zdraví. „Hladovku můžeme považovat za jednoduchý a rychlý způsob, jak odstranit škodlivé látky, hlavně z trávicího ústrojí,“ říká odbornice na výživu. ,,Omlazený žaludek lépe tráví a spotřeba jídla se sníží až o polovinu.“

Pro koho je vhodná?

* Hladovku může držet jen zdravý člověk.
* Dřív, než začnete, nechte si udělat preventivní prohlídku u lékaře. Hladovět byste měla v dobré tělesné i duševní kondici.
* Hladovku lze bez lékařského dozoru držet maximálně tři dny.
* Pokud trpíte chronickými zdravotními problémy, není pro vás vhodná.
* Hladovku by neměli podstupovat lidé, kteří trpí degeneračními chorobami – to je tuberkulóza, nemoci žlučníku nebo ledvin. Stejně tak těhotné ženy, děti, rekonvalescenti a oslabení starší lidé.

Zmírněná forma půstu – očistná kúra

Pro mnoho lidí je ze zdravotních nebo jiných důvodů přijatelná spíše očistná kúra. Tělo při ní není ve stresu kvůli hladovění. Očistné kúry bývají často založené na monodietě – v určitý čas jíte jednu potravinu. Můžete si zvolit druh ovoce vhodný pro váš tělesný typ.

Vyberte si správnou dietu:

* Pokud máte rychlý metabolismus, vsaďte na kokos, hroznové víno a melouny.
* Hroznová šťáva, broskve, banány a fíky je vhodná, pokud máte proměnlivé chutě (jeden den obrovský apetit, druhý den se jídla skoro nedotknete).
* Jablka a hrušky volte, máte-li pomalý metabolismus.

Jak na to?

Denně snězte zhruba kilogram až dva vybraného ovoce nebo pijte šťávy z něj. Takovou radikální formu očistné kúry ale nedržte déle než tři dny. Nebo se poraďte s odborníkem.

rýže
Autor: Profimedia.cz
Třídenní rýžová očistná kúra

Je vhodná pro lidi s nadváhou a střevními problémy. Harmonizuje prostředí ve střevech, upravuje vylučování a posiluje žaludek a slezinu.

Denní dávka by měla být 125 g rýže Natural uvařené doměkka. Můžete ji mírně posolit nebo přidat trochu dušené zeleniny, ananasu, vlašských ořechu nebo hrozinek. (Chystáte-li se vydržet na rýžové dietě déle než pět dní, konzultujte svůj záměr s odborníkem.)

Rýži si rozdělte do čtyř dávek na den. Nejezte nic jiného. Zvyšte příjem tekutin na tři litry za den. Pijte vlažný kopřivový, pampeliškový nebo čistý zelený čaj bez příchuti.

Autor: Zlatica Beňová (Nový čas Zdravie), Kbak