Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bio zelenina nemá vitamíny, tvrdí vědci

Neorganická rajčata jsou podle britského výzkumu sladší než ta organická
21. března 2011 | 07:04

Před nedávnem zažila organická zelenina hotový boom. Spousta lidí ji začala kupovat. Věřila, že je zdravější než ta, na jejíž pěstování byly užity pesticidy a jiná umělá hnojiva. Jenže podle nové britské studie je organická zelenina méně šťavnatá a obsahuje méně vitaminů.

Dva roky britští vědci zkoumali brambory, brokolici a rajčata. Za tu dobu zjistili, že v "normálních" bramborách je více vitaminu C než v těch organických, "normální" brokolice obsahuje více protirakovinotvorných antioxidantů než ta organická a "normální" rajčata jsou sladší a mají rajčatovější chuť než ta organická.

Ti, co pěstují a propagují organickou zeleninu, se ale bouří, že výzkum trval chvíli. Zůstává tedy i nadále na zákazníkovi, čemu uvěří.

Názory odborníků

„Překvapivé výsledky tohoto malého výzkumu otevřely mnoho otázek ohledně organické zeleniny. Nebral se ale v potaz dopad na životní prostředí. Nejlepší je stejně zelenina doma vypěstovaná,“ řekla vedoucí týmu Which? Gardening, který dvouletý výzkum uskutečnil, Ceri Thomas.

„Je to nevědecká studie provedená na extrémně limitovaném počtu druhů zeleniny. I ti, co výzkum dělali, přiznali hledisko životního prostředí. Jedná-li se o potraviny, musíme se zabývat i jinými aspekty, než jsou chuť a zdraví,“ řekla zastánkyně organické zeleniny ze společnosti Soil Association Emma Hockridge.

Autor: mivr