Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Orální sex způsobuje rakovinu krku

Fotografie
22. února 2011 | 14:27

Rakovina krku a ústní dutiny je nejčastěji spojována s častým kouřením a nadměrnou konzumací alkoholu. Američtí vědci však nyní přišli s tvrzením, podle kterého je u lidí mladších padesáti let častější příčinou těchto onemocnění orální sex než tyto zlozvyky. Při orálním sexu se totiž přenáší lidský papilomavirus (HPV), který podle vědců způsobuje právě rakovinu krku a úst.

Ve Spojených státech se za posledních 20 let zdvojnásobil počet případů, u kterých byl HPV spojován se vznikem tohoto druhu rakoviny. Profesorka Maura Gillison ze ohijské Státní univerzity říká: „Sexuálně přenosný HPV je větší příčinou rakoviny úst než tabák!“ Promiskuita přitom zvyšuje riziko nákazy. „Čím více sexuálních partnerů jste měli, tím větší riziko orální infekce vám hrozí,“ dodává.

Orální sex je častější příčinou rakoviny krku než kouření

Loňský výzkum Univerzity Johnse Hopkinse, kterého se zúčastnilo 300 lidí, ukázal, že lidé s více než šesti sexuálními partnery jsou vystaveni devítinásobnému riziku onemocnění virem. Těm, co již HPV měli, přitom hrozí 32násobně více, že se u nich rozvine rakovina.

Očkovat proti papilomaviru by se měli i muži

„Nemáme přímý vědecký důkaz, že vakcína proti HPV zabírá proti orální infekci, která vede k rakovině. Jsme ale v tomto ohledu optimističtí,“ dodává Gillison. Podle ní by se proti HPV měli nechat očkovat nejenom ženy, ale i muži. Oproti tomu je přední český sexuolog Radim Uzel k celému výzkumu skeptický. „Lidský papilomavirus způsobuje rakovinu děložního hrdla, ale že by i rakovinu úst? Takový výzkum se mi zdá jako nesmysl,“ řekl Blesku.

Lidský papilomavirus (HPV)
Jde o virus, který se nachází zejména u žen v pochvě a na hrdle děložním. Je odpovědný za vznik genitálních bradavic a bylo prokázáno, že se významně podílí na vzniku rakoviny děložního hrdla. Přenáší se pohlavním stykem. S frekvencí pohlavního styku a počtem partnerů stoupá riziko infekce. Očkování proti viru se provádí třemi dávkami v intervalu 2 a 6 měsíců. Minimální odstup je 1 a 3 měsíce. Maximální interval mezi první a třetí dávkou by měl být 12 měsíců.
Autor: INT, shp, KNbr