Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor, nespavost může i zabít!

Nespavost mnohdy trápí i mladé lidi
21. února 2011 | 07:16

Možná se to bude někomu zdát divné, ale kvalita spánku určuje vlastně celý náš život. Lidský organismus se při spaní vypíná a regeneruje, naplno fungují pouze tělesné systémy nutné k zachování života – například dýchání a termoregulace. Poruchy spánku trvající delší dobu proto přímo ohrožují život!

Lékaři se shodují na tom, že dvě nebo tři noci potíží se spánkem za návštěvu specialisty ještě nestojí. Když je jich víc, pozná se to na náhlém odlivu energie, která chybí na práci, koníčky i záliby. Člověk bývá unavený a nenaladěný. Pak by měl pomoci lékař.

Stres a nabitý den

Podle Petra Hrubeše z Fakultní nemocnice Hradec Králové spánek nejčastěji nepřichází po nabitém dni, kdy je hlava ještě plná myšlenek. Právě tehdy lidé často sahají po tabletkách na spaní. „Člověk ale potřebuje spát bez pilulek. Musíme využít přirozené metody navození spánku, což znamená dodržovat správný režim po celý den a znát rituály navozující klidné usínání.“

Lucie Závěšická z Psychiatrického centra Praha soudí, že k tomu je nutné zamyslet se nad denními aktivitami, zda chodíme spát pravidelně, zda pravidelně vstáváme, zda sportujeme.

Závislost vede do záhuby

Lékaři připouštějí, že při akutní nespavosti, která bývá důsledkem problémů doma nebo v práci, lze naordinovat hypnotika. Nejvýše ale na dobu 4 – 6 týdnů. Dlouhodobou nespavost, trvající měsíce až roky, hypnotika nepřemohou.

Podle Petra Hrubeše není chemický spánek plnohodnotný. „Člověk sice spí, ale mozek nedostává od spánku to, co potřebuje. Spánku chybí plnohodnotná stadia, tedy hluboký tělesný a hluboký mozkový. Ráno se člověk necítí odpočatý, kumuluje se únava a člověk má tendenci dalšího chemického »ošetření« spánku, tím vzniká začarovaný kruh,“ říká.

Spánkové cykly člověka od usínání přes povrchní až po hluboký spánek trvají asi 60-90 minut. Během noci absolvujeme většinou čtyři, někdy i pět. A právě bez obou druhů hlubokého spánku se lidský organismus dlouhodobě neobejde.

„Léky na spaní by ale měly být jen pomocníkem, jak se zbavit akutních poruch spánku. Závislost na tabletách může znamenat poruchy paměti a další zdravotní problémy,“ varuje Lucie Závěšická.

Babské rady proti nespavosti

Kořenářčin výluh: Smícháme kořen valeriány, šišku chmele, list máty a list meduňky a jednu  čajovou lžičku směsi necháme vylouhovat ve 300 ml vroucí vody šedesát  minut. Užíváme dvakrát denně 150 ml výluhu.

Třezalkový čaj: Nařezané třezalky zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut odstát a přecedíme. Užívá se šálek čaje 1–3x denně.

Třezalkový olej: 150 g čerstvé třezalkové natě s rozvitými květy rozřežeme a lehce podrtíme, vložíme do bezbarvé lahve a zalijeme ½ l olivového oleje, neuzavíráme a necháme stát 3–5 dní. Poté lahev uzavřeme a na 6 týdnů postavíme k oknu tam, kam svítí slunce. Olej je zralý tehdy, když získá jasně červenou barvu. Pak ho přecedíme do jiné skleněné nádoby a uzavřeme. Užíváme 1–3x denně 1 čajovou lžičku.

Opilá máta: Do čtvrt litru slivovice v láhvi nadrobno nakrájíme dvě hrsti čerstvých listů máty peprné. Dobře uzavřeme a necháme čtyři dny kvasit na slunci. Scezený nálev doplníme studeným cukerným roztokem (200 g mletého cukru svaříme ve ¼ litru vody), slijeme do lahve a dáme si každý večer jeden doušek před spaním.

Autor: František Prachař, mivrk