Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zdravý životní styl je návykový! Může škodit

Ze zdravého životního stylu se může stát posedlost
11. února 2011 | 18:13

Svět se neustále potýká s nátlakem médií ohledně kultu krásy. Modelky, na nichž šaty jen visí, stále chodí po molech. Holka „krev a mlíko“ je dle módních návrhářů absolutně out. Vedle toho ovšem na obyčejné ženy a dívky čekají nástrahy v podobě poruch příjmů potravy. K bulimii a anorexii se přidala poměrně nová – orthorexie nervosa, tedy závislost na zdravém životním stylu.

Orthorexie je psychickou poruchou, kdy se žena snaží žít přehnaně zdravě. Honba za zdravým životním stylem jí pak zatemní mozek a není schopna normální komunikace s okolím. Pokud tedy ovšem někdo nenahodí téma zdravá výživa. To pak najednou není k zastavení.

Ženy s tímto onemocněním se stále v hovoru točí jen kolem zdravé výživy. Zároveň tomu, s kým vedou dialog, neustále dávají najevo svou nadřazenost, jelikož ony přece mají tu vůli žít zdravě. Pokud selžou, mají výčitky svědomí, které mohou vést až k depresi.

V čem je orthorexie zákeřná?

Jelikož jde z lékařské strany o neprobádanou nemoc, léčebné metody jsou zatím v plenkách. Pokud budete mít na orthorexii podezření u své kamarádky (u sebe sama si to nejspíš nepřiznáte), můžete se jí pokusit pomoci. Jestli se ovšem o zdravou výživu přehnaně zajímá už léta, či dokonce ji dohnala i anorexie, samoléčba nemá šanci. Návštěva lékaře bude nutná. Bohužel, lidé svou obsesi nepovažují za něco špatného, co je nutné léčit. Jí přeci zdravě! Nesprávné informace často zaviní, že lidé na základě diet podle filmových hvězd vynechají určité skupiny potravin. Tím se připravují o důležité látky.

Kdy zpozornět, pokud máte u kamarádky podezření na orthorexii?

1) Mluví jen o zdravém životním stylu. Zároveň však rozlište, jestli se kamarádka jen nepokouší dostát novoročnímu předsevzetí. Orthorexie se neprojeví po dvou týdnech a počáteční nadšení z několika návštěv ve fitness  často v únoru opadne.

2) Pokud si dáte při společném obědě něco nezdravého a kamarádka nad miskou salátu na vás hází opovržlivé pohledy. Dřív to nedělala? Prohodí-li navíc větu o svojí pevné vůli a vy si najednou připadáte o pět kilo těžší, možná nebude chyba na vaší straně. Pro jednou to nevadí, ale po několikáté vás chuť na jídlo přejde ještě před restaurací, jen si na to vzpomenete.

3) Drasticky hubne. Orthorexie jde často ruku v ruce s anorexií. Rozdílné jsou v tom, že anorektičky svou nemoc skrývají, orthorektičky to dávají svému okolí hlasitě a sebevědomě najevo.

4) Chodíte s kamarádkou někdy nakupovat potraviny a dřív jste byly za hodinu venku, ale teď dlouho tvrdnete jen u oddělení se zeleninou? Zkoumání všech možných tabulek na produktu dobu nakupování značně zdržuje.

5) Sedánek u skleničky vína nebo odpolední kávička jsou už dávno minulostí, přestože dřív to byl váš rituál. Pro kamarádku je to nyní jed a nehodlá si dál ničit tělo.

Viděla jste se i vy sama v některých bodech? Je čas se zamyslet. Pamatujte, že je třeba občas zhřešit na něčem nezdravém, abyste si obalila nervy. Nebo jen tak si udělala radost. O té je přece život!

Autor: evak