Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak odhalit chřipku a kdo je nejvíce ohrožen?

Chřipka se šíří Českou republikou rychlostí blesku
5. února 2011 | 17:25

Letošní chřipková epidemie má na svém kontu už i první oběti. Neumírá se na samotné chřipkové onemocnění, chorobě podléhají jen lidé s vysoce oslabenou imunitou. Přesto dokáže na první pohled obyčejná chřipka pořádně zatočit i se zcela zdravým organismem. Jak se chřipka pozná?

Jak poznat nákazu?

➤ Chřipka je nakažlivé virové onemocnění postihující převážně dýchací cesty. Má výrazné celkové příznaky, jako je horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů.

➤ Vzhledem ke krátké inkubační době (18 až 24 hodin) začíná chřipka často velmi náhle a bez varování, takřka z plného zdraví. Prvními projevy chřipky nejsou ani rýma, ani kašel.

➤ Chřipka začíná zpravidla vysokou horečkou (38 až 40 °C). Vzestup teploty provází zimnice a třesavka. Přidávají se silné bolesti hlavy. Ty mohou být spojeny i se světloplachostí a ztuhlostí šíje. Časté jsou bolesti kloubů, svalů, očí, zad a nohou. To vše je spojeno s výraznou únavou, nesoustředěností a bolestí.

➤ Dalším možným příznakem je nevolnost, někdy zvracení, průjem nebo zácpa či nechutenství.

➤ Během následujících jednoho až dvou dnů nastupuje rýma, bolest a pálení v hrdle, suchý dráždivý kašel. Ten se postupem času zvlhčuje a mění se v hlenovitý kašel.

➤ Teploty, únava, bolest hlavy a svalů obvykle vymizí během tří nebo čtyř dnů. Rýma a kašel pak trvají zhruba týden až deset dnů. Zvýšená únava a slabost se mohou v různé míře objevovat ještě měsíc po onemocnění.

Příznaky chřipky

Celkové: horečka 38–40 °C, třesavka, zimnice, únava, nevolnost, bolesti hlavy, bolestí očí, bolesti kloubů, bolesti svalů

Místní: rýma, bolest v hrdle, kašel, světloplachost, bolest na hrudi, zácpa, průjem, zvracení, bolest žaludku

Rizikové skupiny

Někteří lidé jsou chřipkou a jejími možnými komplikacemi ohroženi více než ostatní. Tito jedinci tvoří tzv. rizikové skupiny. Průběh onemocnění závisí na několika faktorech. K nejdůležitějším patří věk nemocného a celkový zdravotní stav.

Ohroženi jsou především dospělí lidé nad 65 let a malé děti. Chřipka představuje zvýšené riziko také u osob trpících některým vleklým onemocněním, jako jsou chronické nemoci srdce, plic a celého dýchacího systému. V porovnání se zdravou populací jsou více ohroženi také nemocní s oslabením imunitního systému.

10 rizikových kategorií

1. dospělí nad 50 let, zejména nad 65 let

2. děti do 3 let

3. osoby s poruchou imunity (např. HIV pozitivní)

4. pacienti s chronickým onemocněním plic plicní nemoc, astma, cystická fibróza)

5. lidé s chronickým onemocněním ledvin

6. osoby s chronickým onemocněním oběhového

7. lidé trpící cukrovkou (diabetes mellitus)

8. pacienti pobývající v zařízení dlouhodobé

9. pracovníci ve zdravotnictví

10. pracovníci v sociálních ústavech

Autor: red