Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Cholesterol zabíjí: Nejvíc ohrožené jsou ženy po přechodu

Žádná z žen přicházející do období menopauzy (45-50 let) nic nezkazí, pokud nebude kouřit, bude si udržovat dobrou váhu, dostatečnou pohybovou aktivitu a nechá si jednou ročně změřit krevní tlak a krevní tuky a cukry.
6. března 2011 | 10:59

Každý rok u nás zemře na srdeční a cévní příhody přibližně 25 000-30 000 žen, což odpovídá počtu úmrtí na všechna ostatní onemocnění dohromady a to včetně těch nejobávanějších - nádorů. Je to jako kdyby během jednoho roku zmizely všechny ženy ze středně velkého města jako je Děčín, Karlovy Vary či Jihlava.

Většinu těchto životních katastrof mají na svědomí v krvi přemnožené škodlivé krevní tuky (cholesterol a další), vysoký krevní tlak, kouření, nadváha a cukrovka; přičemž poslední tři rizika deptají ženskou populaci zřejmě ještě více než muže, kterých umírá na tato onemocnění přibližně stejný počet.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou ženy po menopauze včetně žen, které přestaly menstruovat z důvodu gynekologického operačního zákroku. Podle současných poznatků se však ukazuje, že není vhodné s prevencí vyčkávat až do období menopauzy. Načasování léčby zmíněných rizikových faktorů je tedy zásadní problém. V Centru experimentálního výzkumu chorob krevního oběhu a orgánových náhrad Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zkoumají lékaři na experimentálních modelech i na lidské populaci možnosti, jak zachytit období nejvhodnější pro intervenci rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění u žen.

K těmto účelům používají zcela neinvazivní metody, kterými lze zachytit postižení cév ještě před projevy závažného srdečně-cévního onemocnění, například vyšetření ultrazvukem a stanovení různých rizikových faktorů cirkulujících v oběhu. Dle prvních výsledků je období přechodu do menopauzy jedním z nejvhodnějších období pro záchyt rizikových faktorů a zavedení režimových opatření. V tomto období jsou ženy i vstřícnější k radám lékařů, neboť trpí nepravidelnou menstruací, návaly horka, nevolnostmi, pocity úzkosti, depresemi a řadou dalších nepříjemných stavů.

V IKEM a v Thomayerově nemocnici byl v minulých letech vyšetřen reprezentativní vzorek populace přibližně 900 žen z Prahy 4 středního věku (45-54 let), tedy právě v období kolem menopausy; v současnosti jsou zvány k opakovanému vyšetření. U těchto žen byla vyšetřena řada srdečně-cévních rizikových faktorů; ty základní jsou uvedeny v tabulce níže. Pouze přibližně jedna ze dvaceti žen měla všechny sledované rizikové faktory v normě! Navíc u žen, které již prodělaly srdečně-cévní příhodu či mají cukrovku, jsou tyto parametry ještě přísnější.

Ačkoliv není ještě známo ideální načasování režimových ani lékových opatření k vymýcení většiny srdečních a cévních onemocnění, žádná z žen přicházející do období menopauzy (45-50 let) nic nezkazí, pokud nebude kouřit, bude si udržovat dobrou váhu, dostatečnou pohybovou aktivitu a nechá si jednou ročně změřit krevní tlak a krevní tuky a cukry. 

Doporučné hodnoty nejdůležitějších rizikových faktorů u žen

Rizikové faktory
Doporučené hodnoty

Kouření

Nekouřit

Obvod pasu

Méně než 80 cm

Pohybová aktivita

Alespoň 30 minut aktivního cvičení denně

Hladina cholesterolu v krvi

Méně než 5,0 mmol/l

Systolický krevní tlak

Méně než 140 mmHg

Hladina glukózy v krvi

Méně než 5,6 mmol/l

MUDr. Jan Piťha, CSc.

Autor: VBK, Klena