Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na Česko útočí střevní chřipka a nic nezabírá!

V Česku útočí střevní chřipka - ilustrační foto
3. ledna 2011 | 04:37

Průjem, zvracení, horečka. Tyto příznaky v posledních dnech trápí čím dál víc lidí. Žádné léky přitom nezabírají a přežít tři dny, po které střevní obtíže většinou trvají, je hotové peklo. Šířící se nemoc podle lékařů není z vánočního a silvestrovského přejídání. Pravděpodobně se jedná o zákeřnou střevní chřipku virového původu. Na co si během léčby dát pozor?

Zákeřný virus zodpovědný za střevní chřipku se může přenést všemi možnými způsoby. Tedy vzduchem či pozřením potravin, které předtím přišly do kontaktu s nemocným člověkem. Do dvou dnů od nákazy se pak náhle dostaví zvracení, průjem, nechutenství a zvýšená teplota.

Své o tom ví i Jiří z Krnova. „Zničehonic jsem začal mít předevčírem problémy s kolikou. Celý večer jsem strávil na záchodě. Živočišné uhlí nezabíralo, tak jsem si dal asi sedm tabletek endiaronu. A ani to nepomohlo. Břicho bolí pořád,“ řekl Jiří Blesku. Pokud léky nezabírají, shodují se lékaři v tom, že s největší pravděpodobností jde o střevní chřipku virového původu, se kterou se dá bojovat pouze dodržováním několika pravidel.

„Pokud je to virové, dá se s tím bojovat pouze dietou a musí se hodně pít. Občas se mi na to ještě osvědčila smecta, což je lék v prášku proti průjmu,“ říká pražská praktická lékařka Andrea Panušová. Doplňování tekutin během nemoci je to nejdůležitější, protože bez nich může po neustálém zvracení a průjmu dojít k rychlé dehydrataci. Nejlepší je pít neslazený černý čaj, mírně osolenou vodu či minerálku Vincentku. Postupně se pak mohou přidat rýžové a kuřecí vývary a suché pečivo. Střevní obtíže by pak po dvou až třech dnech měly zmizet.

Autor: jho, Kjaj