Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Deset tipů, jak si udržet mozek a paměť ve formě

Pokud se to se surfováním na internetu nepřehání, zajistí to rychlé reakce a pomůže ke vzniku nových nervových spojení. Je to dobré zejména pro seniory. Zlepšení prý přijde už po dvou týdnech!
22. ledna 2011 | 08:22

Všichni to znají. Někam se narychlo odjíždí a najednou padne panická otázka: Kde mám klíče od auta? Nebo jdeme s určitým záměrem do nějakého pokoje a když tam přijdeme, zastavíme se a ptáme se samy sebe: Proč jsem sem šla? A vědci teď dokázali, že od sedmadvaceti let se naše paměť zhoršuje. Blesk.cz přináší deset tipů, jak tomu zabránit nebo alespoň jak proces "blbnutí" zpomalit.

1. Brainwalking

Toto je speciální metoda udržování vysoké kapacity našich mozků, při které jde o kombinaci cvičení těla i paměti. Příkladem je procházka lesem, při které se poznávají druhy stromů. Stačí deset minut denně a paměť se zlepšuje.

2. Vůně

Němečtí vědci zastávají teorii, že pokud si po studijně stráveném večeru dáte k posteli něco příjemně voňavého, nabyté vědomosti se vám v hlavě udrží lépe a přes noc se z hlavy nevypaří. Jejich tipem je vanilka.

3. Spánek

Říká se, že po učení je dobré si pořádně odpočinout a relaxovat. Nová studie praví, že pouhé ležení v posteli u filmu nebo dobré hudby ale nestačí. Unavený student by se měl zavrtat do peřin a opravdu spát. Dvacet minut stačí, ale když to bude víc, vůbec to nevadí. Samozřejmě by ale odpočinkový spánek neměl být časově na úkor učení.

4. Vitamin B 12

Tento vitamin je obsažen ve vejcích, hermelínu a i jiných sýrech, mléku, tvarohu, kefíru, rybách jako jsou slávky, pstruh a sleď, korýších, a játrech. Sice vitaminu B 12 stačí málo, ale pomáhá hodně a jeho konzumace je co se týče dobré paměti zásadní.

5. Kari

Koření hojně používané v Indii obsahuje antioxidanty, které zabraňují riziku vzniku mentálních poruch. Vědci to zkoumali na myších a opravdu do funguje!

6. Méně jídla

Je jasné, že přecpávání neprospívá žádnému orgánu. Že má ale vliv i na mozek, by asi jen tak někdo neřekl. Ale je to pravda. Hodnota cukru a cholesterolu je totiž výrazně menší. A snížením kalorií o 33 procent se paměť zlepší až o 20 procent! Platí to hlavně pro lidi, kteří už překročili věkovou hranici šedesáti let.

7. Žvýkačka

Může to znít legračně, ale žvýkáním se mimo jiné nahání krev do mozku. A prokrvený mozek má dobrý vliv na koncentraci a učení jde potom samo. Podle vědecké studie z Hamburku se paměť zlepší až o 35 procent!

8. Borůvková šťáva

Šťáva z drobných modrých lesních plodů údajně snižuje riziko nemocí Alzheimer a Parkinson. Tip: Ráno si je nasypat do müsli nebo si je dát přes den do dezertu.

9. Surfovat na internetu

Pokud se to se surfováním na internetu nepřehání, zajistí to rychlé reakce a pomůže ke vzniku nových nervových spojení. Je to dobré zejména pro seniory. Zlepšení prý přijde už po dvou týdnech!

10. Manželství

Je to tak, i manželství pomáhá v udržování dobré paměti. Potvrdila to americká dlouhodobá studie 1500 lidí. Dokonce prý hrozí i menší riziko Alzheimera. A něco na to asi bude. Vždyť si pamatujeme takových věcí, které kdy manžel neudělal nebo je udělal špatně...

Autor: mivr