Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

30 rad proti chřipce a nachlazení

Proti nachlazení se dá bojovat i jinými prostředky, než jsou klasické léky.
28. listopadu 2010 | 05:00

A máme to tady! Začalo chřipkové období, ale kromě sezonní chřipky se lidé potýkají s nejrůznějšími virózami, rýmami a nachlazením. Při prvních příznacích sáhněte po osvědčených a účinných domácích receptech.

1. Smíchejte hřebíček s ¼ čajové lžičky mletého zázvoru a špetkou mleté skořice. Všechno zalijte 2 hrnky vařící vody a přimíchejte 4 lžíce medu. Hřebíček působí jako antiseptikum, zázvor a skořice mají protizánětlivé účinky.

2. Když máte problémy s hlasivkami, vyzkoušejte mírně ohřátou vincentku s mlékem v poměru 1 : 1. Účinek léku zvýšíte přidáním cibule, kterou také chvíli povařte (do míchaného mléka s vincentkou můžete přilít i jen cibulovou šťávu s cukrem – to pro „slabší povahy“).

3. Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Brání totiž tvorbě hlenu.

4. Ponořte nohy do horké vody, potom namočte pár ponožek do studené vody, vyždímejte je a oblečte si je na nohy. Přes ně si dejte jemné mikrotenové sáčky a ně další pár ponožek, tentokrát suchých vlněných, a šup do postele. Vlhké ponožky zlepší váš krevní oběh, což pomůže ucpanému nosu.

5. Dejte si cokoli s česnekem. Ten podporuje pocení. Látky v něm obsažené usnadňují čištění dýchacích cest a zlepšují odkašlávání. Nahradí i syntetické kapky proti kašli.

6. Na začínající chřipku vám pomůže čaj se 2 lžícemi bezového květu a šípkem, 1 lžící meduňky a mateřídoušky. Všechny bylinky zalijte vařící vodou a nechte vylouhovat 15 minut. Do čaje přidejte pomerančovou šťávu.

7.
Pro snížení horečky si na hlavu a chodidla přikládejte tvaroh, který teplotu spolehlivě „vytáhne“.

8. Při rozvinuté chřipce
vám pomůže skořicový čaj s medem a mlékem. Výborně uvolní zahleněný krk a na sliznici působí antibakteriálně. Jak na to? Na 1 šálek potřebujete ½ lžičky mleté skořice a asi 100 ml vody. Vodu se skořicí vařte asi 1 až 2 minuty. Potom sceďte a přidejte horké mléko s medem.

9. Křen a med dokážou podnítit imunitu díky vysokému obsahu vitaminů. Kořen křenu najemno nastrouhejte a smíchejte se stejným množstvím medu. Směs užívejte po lžičkách 3krát až 7krát denně.

10. V případě velmi vysoké horečky vyzkoušejte studené zábaly. Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes něj dejte suchou osušku a přikryjte se peřinou. Po chvíli se osprchujte, osušte a opět se uložte do postele.

11. Nadopujte se podle vzoru našich předků vitaminy obsaženými v kysaném zelí.

12. Pánové určitě ocení léčbu „medvědím mlékem“. Jde o koktejl složený z horkého mléka, medu a skleničky rumu.

13. Dutiny pročistí slivovicová lázeň. Do horké vany přidejte deci slivovice a koupejte se asi 20 minut. Dýchání se výrazně zlepší.

14. Na vlhký kašel zabírá jitrocelový čaj.

15. Potřebujete uvolnit ucpaný nos? Nasajte nosem vlažnou, pořádně osolenou vodu. Rýma se hned spustí.

16. Bolesti v krku se zbavíte kloktáním odvaru z heřmánku.

17. Šátek namočte do studené vody, a přiložte si ho na krk. Přes něj položte jemný mikroten, a na to ještě suchý šátek a jemnou šálu. Obklad nechte působit maximálně půl hodiny, zbaví vás vysoké teploty a bolesti v krku. Jde o tzv. Priessnitzův zábal.

18. Rýmou ucpané dutiny uvolní lázeň rukou (po lokty) a nohou (po kolena) v teplé vodě.

19. Na kašel a průdušky pomůže cibulový med. Cibuli nakrájejte na kolečka, zalijte medem nebo i posypte cukrem (jak kdo chce). Nechte odležet do druhého dne. Cibule pustí šťávu a tou si slaďte čaj nebo jen polykejte po lžičkách.

20. Bolest hlavy zažene jemná masáž na spáncích a u kořene nosu.

21. Při silné rýmě
pomůže rozmačkaný, vařený brambor. Zabalte ho do šátku, přiložte na čelo a nechte působit, dokud nevychladne.

22. Hořčicová lázeň
při nastydnutí: do umyvadla nalijte horkou vodu a v ní rozmíchejte celý středně velký kelímek hořčice. Do této lázně si ponořte nohy aspoň na deset minut. Potom si vezměte teplé ponožky a vlezte do postele.

23. Dřevorubecký čaj na potlačení rýmy a prostydnutí: do půllitrového hrnku vymačkejte šťávu z 1 citronu, přidejte 1 lžíci medu, 0,5 dl domácí slivovice a dolijte černým čajem.

24. Vypoťte ze sebe rýmu v sauně (jen ti, kteří mají zdravé srdce).

25. Mějte čelo v teple. Nechoďte ven bez čepice a doma si nasaďte aspoň čelenku.

26. Od kašle vám pomůže speciální prsní mast natřená na hrudník.

27. Vysokou teplotu sníží octový zábal nohou.

28. Kdykoli cítíte, že na vás „něco leze“, přiložte si horkou plastovou lahev nebo speciální termolahev na hrudník.

29.
Zalehnutí v uších předejdete žvýkáním žvýkačky.

30. Přidejte si na noc ještě jeden polštář
, abyste neleželi rovně, ale spíše vpolosedě.

Autor: Silvie Risová, Eva Peterková, NBrk