Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vitamin D je plný slunce

Sluneční záření v našem těle spuští reakci která vyrábí vitamin D
28. července 2010 | 08:00

Před létem je hladina „déčka“ v našem těle mizivá. Právě teď je nejvyšší čas načerpat ho do zásoby.

Během prázdnin trávíme nejvíc času na sluníčku i čerstvém vzduchu. Pokud dodržíte základní pravidla – pitný režim, v největších vedrech se schováte do stínu, pořídíte si klobouk a nezapomenete na ochranné krémy, prospějete tělu i psychice. Sluneční světlo nám totiž nejen zlepšuje náladu, ale povzbuzuje i zdraví.


Jen co se paprsky dotknou naší pokožky a začnou ji zahřívat, spustí tělo chemickou reakci, během které se tvoří životně důležitý vitamin D. A že ho není nikdy dost, potvrzují i vědci. Podle jejich odhadu trpí jeho nedostatkem až 80 procent žen.

Zlatá střední cesta

Nárůst výskytu rakoviny kůže vede odborníky ke kampaním za bezpečné opalování. Jenže nebezpečný může být i nedostatek slunečního záření. Protože právě z něj člověk získává drtivou většinu zdravého vitaminu D. Pokud chybí, může se časem projevit řadou onemocnění, jako jsou například roztroušená skleróza, cukrovka, osteoporóza nebo deprese. Dermatologové by vás ven bez krémů s hodnotou UV faktoru pod dvacet vůbec nepustili, ale praktičtí lékaři říkají, že alespoň na chvíli je třeba se vystavit přímému slunci úplně bez ochrany. Zatím sice nedokážou odhadnout, na jak dlouho, ale shodují se, že bez sluníčka nebude organismus správně fungovat. Jedni tvrdí, že ideální je denně vystavit paprskům pětinu těla po dobu dvaceti minut, druzí dokonce celé tělo na patnáct až dvacet minut. Záleží na typu kůže, pigmentaci, ale i věku.

Naše rada: Nechte si udělat krevní testy, které zjistí množství vitaminu D v těle. Pokud vám chybí, budete muset najít kompromis, jak se vystavit sluníčku, a přitom se nespálit.

Prevence proti cukrovce

Cukrovka patří mezi nejrozšířenější civilizační nemoci. Nespouštějí ji jen dědičné dispozice, ale i nedostatek pohybu a nadváha. Jedním z nebezpečných faktorů je i nedostatek vitaminu D. Studie odborníků, kteří zkoumali malé děti, dokazuje, že ty, které během prvního roku měly dostatek sluníčka, mají i v dospělosti o 78 procent nižší riziko, že jim cukrovka zkomplikuje život.
Nedávné výzkumy provedené na univerzitě v Kodani zase objevily, že vitamin D aktivuje imunitní systém tím, že nastartuje buňky k boji proti infekci. Bez něj jsou v klidu a tělu poskytují jen malou, nebo dokonce žádnou ochranu proti virům a mikroorganismům. Jakmile se ale spojí s déčkem, proberou se k životu a začnou vyhledávat vetřelce, které zničí a vyloučí z těla.

Pozor na nervy

Parkinsonova i Alzheimerova choroba jsou strašáci všech lidí na padesát let. Není úplně jasné, co je způsobuje a proč se nedají vyléčit. Přesto to vypadá, že vznik těchto nervových onemocnění zásadně souvisí s množstvím vitaminu D v organismu. Alespoň to říká americký výzkum neuroložky Marian Evatt, při kterém bylo sledováno téměř tři sta lidí kolem 65 let, kteří buď měli Parkinsonovu, nebo Alzheimerovu chorobu, nebo byli naopak zcela zdraví. Ukázalo se, že více než polovina pacientů s jednou či druhou nemocí měla velmi nízké hladiny vitaminu D na rozdíl od těch, již byli fit. Zatím není jasné, jestli je nedostatek tohoto vitaminu příčinou, nebo důsledkem nemocí, ale v každém případě stojí za to si ohlídat, aby vám nechyběl.

Déčko na stole

Kromě každodenní procházky na čerstvém vzduchu je třeba přidat do jídelníčku i potraviny, které vám vitamin D dodají.

Obsah vitaminu D ve 100 gramech:
žampiony – 1,9 mikrogramu
herink – 27 mikrogramů
maso – 1,2 mikrogramu
vejce – 3 mikrogramy
losos – 26 mikrogramů
sýr Gouda – 2 mikrogramy


Autor: vin, bm, jak