Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Deprese: Trápí čtvrtinu žen

Jarní deprese vám dokáže pěkně zavařit. Ale věřte, že s příchodem tepla a sluníčka bude líp.
20. června 2010 | 16:23

Někdy se jí říká mor 21. století. Osobní zkušenost s hlubokou depresí má aspoň jednou za život každá čtvrtá žena a každý osmý muž. Proč nejsme šťastní, i když máme více peněz, svobody a možností než naši předkové? Jak poznáme, že je naše duše nemocná? Vyzkoušejte test, který odhalí, jak na tom vaše psychika je.

Deprese je duševní onemocnění projevující se nadměrným smutkem a lítostí. Je jí několik forem, nejčastější je reaktivní deprese. Tu vyprovokuje závažná událost, má logický základ, který se dá řešit například pomocí psychoterapie.

Základními příznaky pro diagnózu je smutná nálada, ztráta zájmů a zvýšená únava. Tyto znaky mohou doprovázet i další jevy jako ztráta sebedůvěry, pocit viny a beznaděje, narušení koncentrace, myšlenky na smrt. Nemocní často trpí potížemi, jako je zácpa, nechutenství, nespavost. Neléčené deprese mohou vést k sebevraždě. Pro určení diagnózy musí příznaky přetrvávat minimálně 2 týdny a významně ovlivňovat chování nemocného.

Prudký nárůst

Pravděpodobnost, že člověk onemocní depresí, je desetkrát vyšší než v roce 1945, u žen je deprese dvakrát častější než u mužů. Studie Světové zdravotnické organizace ukazují, že pokud by počet postižených rostl i nadále tímto tempem, v roce 2020 by deprese byla po onemocnění srdce druhá nejčastější choroba. Proč postihuje hlavně ženy? Jejich život se v posledních padesáti letech výrazně změnil, mezi příčinami depresí hraje roli fakt, že na sebe ženy samy i jejich okolí mají příliš velké nároky. Očekává se, že budou vynikat v práci, budou perfektními matkami, manželkami i milenkami.

U žen patří mezi nejrizikovější faktory nízká úroveň vzdělání, kdy jsou potom méně odolné vůči stresu, časté jsou poporodní deprese a deprese spojené s rozvody či ztrátou blízkého. U mužů je nejrizikovějším faktorem narušení mezilidských vazeb jako rozvod nebo ovdovění.

U mužů je několikanásobně vyšší riziko sebevraždy. Je to způsobeno i tím, že ženy se častěji obrátí na odborníka, zatímco muži odmítají, že by si se sebou neporadili.

Co když se objeví?

Nejčastěji vás přepadne smutek. Ať už to má důvod, nebo je to takřka bezdůvodně (špatné počasí, dlouhodobý stres). „Máte pocit, že se nic nedaří, na vše jste sami,“ říká psychiatrička Pavla Zemánková z pražské Polikliniky Malešice. Doporučuje vykonávat aktivity, ve kterých jste dobří, problémy odsunout. Varuje před alkoholem, který depresi jen prohloubí. Pomůže i praktický lékař, který může naordinovat některá antidepresiva a doporučí další postup.

Deprese v číslech

*Zatímco v roce 2001 výrobci ročně do českých lékáren a zdravotnických zařízení dodali 2,63 milionu balení antidepresiv, loni už to bylo 5,11 milionu balení. Za první čtvrtletí letošního roku je tohle číslo 1,43 milionu.

*Rok 2009, tedy 5,11 milionu balení léčiv, znamená přes 146 milionů denních dávek antidepresiv (zdroj: SÚKL)

*V průměru se cena antidepresiv pohybuje kolem 10 korun na den na jednoho pacienta

*Průměrný věk pacientů je 40 let

*S hlubokými depresemi podle studií má jednou za život osobní zkušenost 9-26 % žen a 5-12 % mužů, až u poloviny z nich se během života vrací, u pětiny se deprese stane chronickou

 


Test : Trápí vás deprese?

Pokud máte podezření, že u vás špatná nálada už přerůstá v hlubší problém, můžete si zkusit tento test, který využívají i praktičtí lékaři.

Bodování: Za každou odpověď vůbec ne si započítejte 0 bodů, odpověď několikrát je za 1 bod, více než polovinu času za dva body a téměř každý den za tři body.

Míváte během posledních 2 týdnů (nebo i déle) následující obtíže?

1. Smutnou nebo pokleslou náladu nebo pocity beznaděje?

2. Chybějící prožitek radosti, těšení se nebo zájmu o věci, které běžně rád/a děláte?

3. Špatný spánek, problémy s usínáním, buzení se nebo naopak nadměrné spaní?

4. Únavu nebo nedostatek energie?

5. Malou chuť k jídlu nebo naopak přejídání?

6. Pocity vlastní nedostatečnosti a selhání, neúspěchu?

7. Potíže koncentrovat se na věci jako např. problém číst noviny, sledovat televizi, studovat?

8. Pomalé mluvení a pohyb, takže si toho ostatní mohli všimnout, nebo naopak nervozitu a neschopnost vydržet déle v klidu?

9. Myšlenky na to, že by bylo lepší být mrtvý nebo si vzít život?

Hodnocení tíže deprese podle bodového skóre: 0–4: žádná deprese 5–9: mírná deprese 10–14: středně těžká deprese 15–19: těžká deprese 20–27: velmi těžká deprese

Autor: Jana Chmelíková