Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 způsobů jarní očisty

25. února 2010 | 06:10

Jaro je skoro tady a s ním i čas pro pár zdraví prospěšných změn v jídelníčku a životním stylu. Odměnou vám bude příliv energie a dobré nálady. Zkrátka vyčistíte svoje tělo.

Jako bonus k tomu většinou i pár kilo zhubnete. Očistné programy většinou trvají od tří až do 14 dní. Blesk pro vás našel pár opravdu účinných.

Jarní očista může probíhat všelijak. Například zpěvačka a herečka Beyoncé popíjí vodu s citronovou šťávou, javorovým sirupem a pepřem… Blesk pro vás našel pět metod na jednoduché způsoby očisty, které snadno zařadíte do svého každodenního programu. A výsledek se dostaví brzy.

1. Hodně pijte, voda stačí!

Správný pitný režim chrání před dehydratací, čistí tělo, dodává vláhu buňkám a urychluje hojící procesy v těle. Přibalte si každý den do tašky láhev vody. Pravidelným popíjením zaženete i chuť na malé svačinky.

Jak dlouho: Nejlépe celý život.

Tip: Pijte vodu z kohoutku, je nezávadná a zadarmo.

2. Pijte bylinné čaje

Sladké limonády nejsou nic dobrého pro naše zdraví – zvyšují riziko rakoviny, nejsou dobré pro zuby a tloustne se po nich. Vyměňte je za citronádu vyrobenou z ledové vody a čerstvého citronu. Ovocné džusy pijte ředěné. Kávu na pár dní nahraďte bylinkovým či zeleným čajem.

Jak dlouho: Od kávy si dejte pauzu asi týden, bylinné čaje pijte velmi často.

Tip: Zkuste sušenou syrovátku. K dostání je v každé lékárně, chutná příjemně a pomůže pročistit organismus, srovnat zažívání i shodit pár kilo.

3. Vsaďte na půst

Půst je účinnou metodou detoxikace. Když tělu na krátkou dobu odepřete příjem potravin, dáte mu klid na regeneraci a odpočinek od trávení. Zkuste proto jeden až dva dny popíjet ovocné a zeleninové šťávy, vodu a čaj. Pokud hladovku nezvládnete, vydržte aspoň o zelenině a ovoci.

Jak dlouho: Jeden nebo dva dny. Bývá doporučováno postit se v den, kdy je měsíc v úplňku.

Tip: Doplňte půst pitím mátového čaje. Dokáže tlumit žaludeční potíže a má zklidňující a posilující účinky na nervovou soustavu.

Pokud hladovku nezvládnete, vydržte aspoň o zelenině a ovoci.
Autor: scom

4. Začněte cvičit

Každý den si pět minut zacvičte – stačí protahování a lehká rozcvička. Ale opravdu každý den, a bez výmluv! Pak postupně dobu cvičení zvyšujte. Nezačnete sice hned shazovat kila, ale budete se cítit lépe.

Jak dlouho a jak často: Nejlépe celý život a ideálně každý den chvilku.

Tip: Pokud jste nikdy nesportovali, zapomeňte na fitko. Začněte každodenními procházkami.

5. Vyčistěte střeva

Ale pozor – přirozeně. Gastroenteroložka Anna Jungwirthová říká: „Redukce příjmu potravy, krátkodobý půst a úprava životosprávy jsou daleko lepší cestou, jak ulevit přetěžovaným střevům, než v poslední době tak moderní klystýr.“ Správnému a zdravému chodu střev napomáhá dostatečný příjem vlákniny a probiotik. Ta najdete například v zakysaných mléčných výrobcích.

Jak často: Vyvážené stravování s vlákninou a probiotiky dodržujte pokud možno každý den.

Tip: S očistou střev pomohou tato probiotika: Linex Forte, 28 tobolek za 200 Kč, Normatyl, 40 tablet za 98 Kč, Pangamin Bifi Plus Synbiotikum, 200 tablet za 82 Kč.

Co je to detoxikace

Detoxikací se tělo zbavuje nežádoucích látek, které mohou být pro organismus nebezpečné. Ty se do těla dostanou ze stravy, ze vzduchu, při kouření, popíjení alkoholu…

Vždy je dobré se jich zbavit, než začnou přetěžovat vnitřní orgány. Hromadění škodlivin může nastartovat nejen běžná onemocnění, ale i závažnější chronické problémy.

Imunitu posílí enzymy

Jestliže o sobě víte, že jste často nemocní, takže máte zřejmě i potíže s oslabenou imunitou, měli byste ji právě teď posílit. Můžete začít jíst hodně ovoce a zeleniny, ale řešením je i vyšší příjem enzymů. Jsou to bílkoviny, které příznivě ovlivňují imunitu a trávení, vylučování, funkci jater, hojení… Zkrátka nejdůležitější biologické procesy v organismu. Pomáhají také posilovat přirozené mechanismy, jimiž tělo samo bojuje s infekcemi. Můžete si je koupit ve formě tablet.

5 preparátů, které obsahují enzymy

Wobenzym
200 tablet za 850 Kč

Prevenzym
60 tablet za 220 Kč

Enzyme Star
60 tablet za 837 Kč

Enzosystém
60 tablet za 306 Kč

GS Leuterin
30 tablet za 195 Kč

Autor: Iva Dvořáková