Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pět nejúčinnějších zbraní proti chřipce

Fotografie
11. ledna 2010 | 15:20

Každoročně  nás v zimních měsících trápí chřipka. Ve formě epidemií to bývá obvykle od ledna do března, což ale neplatí pro přelom roku 2009 - 2010, kdy nás toto virové onemocnění trápí už od listopadu.

Jeho přenos se děje kapénkovou nákazou od nemocného ke zdravému jedinci. Dominantními příznaky jsou náhlá teplota, která obvykle přesahuje 38 °C a různě intenzivní suchý kašel, včetně bolestí kloubů. U pravé chřipky téměř nikdy není přítomna rýma.

Ideální stav by byl, kdyby nikoho žádné problémy nepostihly, takže - není nad prevenci. Pokud už musíte s nemocí bojovat, nikdy ji nepodceňujte a zůstaňte minimálně 1 týden doma ve fyzickém i duševním klidu.

Máme pro vás  Patero nejúčinnějších zbraní proti chřipce:

Důkladná hygiena

Důsledně dodržujte zásady osobní hygieny, především si řádně myjte ruce. Buďte ohleduplní k svému okolí - kašlete a kýchejte do kapesníku. Virus chřipky letí při kýchnutí až dva metry daleko!

Zdravý životní styl

Správná životospráva znamená  dostatek aktivního pohybu, ale také odpočinku a spánku. Navštivte saunu nebo polárium, otužujte se a za chladného počasí vyjděte ven vždy v teplém oblečení a kvalitní obuvi. Člověk s oslabenou imunitou je pro viry „živnou půdou“. Konzumujte pestrou stravu se zastoupením všech druhů potravin, zejména ovoce a zeleniny. V zimním období zvyšte přísun vitaminu C. Největší množství najdete v šípku, černém rybízu, kiwi, brokolici, citrusech, jahodách, špenátu a brusinkách. Zkuste i podpůrné léky, jako například rozpustný Acylpyrin +C.

Očkování

Rozvíjí schopnost imunity bránit se proti konkrétnímu původci onemocnění. Optimální doba pro něj je říjen a listopad. Vakcína sama onemocnění nezpůsobí, protože obsahuje jen neživé nebo oslabené mikroorganizmy, případně jejich části.

Účinná léčba

Pokud se onemocnění neubráníte, vsaďte na nejznámější a nejúčinnější lék u nás, vhodný  ke zmírnění všech příznaků onemocnění, kterým je Acylpyrin. Díky účinné látce - kyselině acetylsalicylové – vám sníží horečku a zbaví vás bolestí. Má i protizánětlivé účinky, takže je vhodné ho užívat nejen při akutních chřipkových onemocněních, ale i při bolestech hlavy, kloubů, páteře a svalů (hlavně revmatického původu), nebo při bolestech zubů.

Acylpyrin +C je jeho rozpustná forma obohacená vitaminem C, který podporuje obranné reakce organismu a urychluje překonání chřipkových onemocnění. A samozřejmě zvyšuje imunitu. Má rychlejší nástup účinku a užívá se zároveň při lehkých až středních bolestech, např. při menstruaci, zánětu a při bolesti nervového původu.

Antivirotika obsahují účinné látky kauzálních léčiv, které v organismu působí přímo proti chřipkovým virům a brání jejich dalšímu rozmnožování v organismu. K léčbě nových druhů chřipky na trhu najdete léky Tamiflu a Relenza.

Podpůrná léčba

Kromě léčby farmaky nezapomeňte na dostatečný přísun tekutin, zejména při horečce. Často bývá podáván horký černý čaj s medem a citronem. Přísady jsou samozřejmě správné, ale pozor na černý čaj. Víte, že odvádí tekutiny z těla? Mnohem lepší volbou jsou ovocné čaje, minerálky a stoprocentní ovocné šťávy. Zároveň se snažte překonat nechutenství, které by vám mohlo ublížit. I v době nemoci musí strava obsahovat tuky, cukry, bílkoviny, vitaminy a minerály.

Kdo rád sází na bylinky, máme pro vás dobrou zprávu. Světovým tiskem proběhla zpráva, že anýz obsahuje chemickou látku podobnou jednomu z antivirotik ničících virus chřipky. Dosud se u nás ale využívá hlavně černý bez, máta peprná a lipové květy, které snižují horečku. Díky vysokému obsahu vitaminu C a příznivému působení na imunitní systém nezapomeňte na šípky.

Autor: rep