Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Studené ruce? Už nikdy víc!

16. prosince 2009 | 15:36

Studené ruce, horké srdce, říká lidová pověra. Nejsem si jistá, jestli nedostatečné prokrvení končetin má na láskyplnou a vřelou povahu nějaký vliv. Každopádně nám studené ruce a nohy nepříjemně komplikují život.

O co jde?
Odborně se to nazývá Raynaudův jev a jedná se o poruchu krevního oběhu. Vaše cévy se dostávají do křeče, zúží se a krev nemůže proudit do okrajových částí těla. V některých případech může dojít ze zbělání, nebo dokonce zmodrání prstů. Takový stav trvá obvykle kolem patnácti minut a zmizí po zahřátí končetin. Pro jistotu řekněte o svých potížích praktickému lékaři, který vás doporučí na vyšetření k odborníkovi, může jít totiž o jeden z projevů vážnějších potíží (od zablokované páteře po tvorbu krevních sraženin).

.
Autor: Shutterstock.com

Koho trápí studené ruce?
Zajímavé je, že v naprosté většině se tento syndrom týká nás, žen. Pokud jste kuřačka, užíváte hormonální antikoncepci, trpíte poruchou štítné žlázy, pravděpodobnost, že se vám nebudou dokrvovat konečky prstů, je závratná. Studené ruce mají často lidé ve stresu, či pokud jim chybí pohyb a většinu dne prosedí. Stejně tak může být tento jev jedním z projevů mentální anorexie.

Doplňte energii

Pro zahřátí svých prstů nestačí navléct si jen teplé ponožky a rukavice a doufat, že s jarem potíže zmizí. Snažte se zvládat stresové situace v klidu nebo se jim vyhněte úplně, doplňte si energii správnou kombinací pohybu, odpočinku a vitaminů a upravte jídelníček. Pomáhá i pravidelná masáž nebo akupunktura.

.
Autor: Shutterstock.com

Jinan dodá teplo a ozdraví cévy
Látky, které obsahují listy ginkgo biloby, neboli jinanu dvoulaločného, pomáhají hned několikrát. Zvyšují schopnost tkáně vydržet bez dostatku krve, zlepšují průtokové vlastnosti krve a ještě „odchytávají“ volné radikály, takže riziko, že se vám na cévách usadí nečistoty a dojde k jejich ucpání, je mnohem nižší.

Ohnivý jídelníček
Podle čínské medicíny je třeba v zimních měsících zařadit do jídelníčku potraviny, které zahřejí organismus. Ideální jsou červené fazole, rýže, česnek, chřest, žampiony, hovězí, kuřecí, vepřové nebo skopové maso. Dopřejte si i plody z jižních zemí, které jsou plné slunce: datle, kokos nebo pistácie. Naopak se vyhněte chladným jídlům, jako jsou syrové ovoce a zelenina. Na studené nápoje a zmrzlinu zapomeňte úplně.

.
Autor: Shutterstock.com

Horká koupel
Není nic krásnějšího než sníh za okny a horká lázeň ve vyhřáté koupelně. Na prokřehlé prsty je ideální zvyšovat teplotu ve vaně. Z osmnácti stupňů pomalu pokračujte na dvacet tím, že budete připouštět horkou vodu. Po koupeli masírujte celé tělo kartáčem. Skvěle prokrví také koupel se zázvorem. Do vany nasypejte lžíci mletého zázvoru a dopřejte si patnáct minut relaxace v horké vodě.

Náš tip:
Skvělá zpráva pro milovníky červeného vína. Sklenička denně vás zaručeně zahřeje.

Chvíle pro tělocvik
Pokud vás trápí studené nohy, pomůže cvičení. Nemusíte být sportovní přebornice, přesto pomocí jednoduchých cviků zlepšíte prokrvení těla. Vyhoupněte se na špičky a zase zpátky. Opakujte každý den 20krát. Pokud máte problémy se stabilitou, můžete se postavit na špičku jedné nohy a druhou stát celou plochou na zem. Nohy vystřídejte. Pomáhá i chůze po schodech, zvlášť když našlapujete na schody špičkami, účinné jsou také dřepy.

Náš tip: Suchá kůže je citlivá, má slabší obranyschopnost a také se hůře brání změnám okolní teploty. Udržujte ji proto vláčnou pomocí mastných krémů na ruce a nohy.

 

Autor: Majka Vinická