Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Infarkt ročně v Česku dostane 86 tisíc lidí!

Infarkt každoročně postihuje stále více i lidi kolem čtyřicítky
3. prosince 2009 | 11:55

Každý to zná z filmů a někdo bohužel i z reality. Člověk se chytí za hrudník a padá. Skolil ho infarkt. Takhle to ročně »sekne« asi se sedmi tisíci Čechy. Jak tomu zabránit? Jak poznat riziko a jak nejlépe infarkt přežít?

V Česku zemře na nemoci oběhové soustavy každý rok téměř dvojnásobný počet lidí než kolik na nádorová onemocnění. Asi sedm tisíc z nich skolí akutní infarkt a dalších pár stovek zemře na jeho následky později. Záleží na tom, jak rychle k postiženému přijde pomoc a jak kvalitní je.

1) Co je infarkt?
Jedna z věnčitých (koronárních) tepen srdce se ucpe. Jestliže si krev nenajde jinou cestu k té části srdečního svalu, kterou tepna vyživovala, tak postižená část postrádá kyslík a začne odumírat.

447301:gallery:true:true

 

2) Jaké jsou příčiny infarktu?
Vysoký krevní tlak, zvýšené hladiny »zlého« cholesterolu a tuků v krvi, cukrovka, nadváha patří mezi ty hlavní. Riziko infarktu zvyšuje kouření, stres, málo pohybu.

Bezprostřední příčinou infarktu bývá velký stres, ale i chlad, přejedení, velká fyzická zátěž a změna počasí.

3) Jak poznám infarkt?
Zničehonic ucítíte silnou bolest na hrudi. Je urputná, vnímáte ji jako tíhu na prsou. Neutiší se v žádné poloze. Způsobí, že jste úplně zchvácení, vyděšení a pot se z vás řine. Někdy se může objevit i zvracení. Bolest se mnohdy šíří do krku, do čelisti, do ramen a pokračuje až k zápěstí, častěji levé ruky. Někdy proniká i do zad.

4) Objevují se nějaké příznaky?
U 95 % případů předchází infarktu kornatění srdečních tepen (na stěnu tepny se přichycují malé sraženinky, které postupem času tepnu úplně uzavřou). Ovšem to nebolí, takže nepocítíte nic až do doby, kdy se uzavře tepna úplně a způsobí srdeční infarkt.

5) Je to u žen jiné než u mužů?
Infarkt myokardu je asi pětkrát častější u mužů než u žen. Nejvíce ohroženi jsou muži nad 50 let a ženy nad 60 let, příčina a příznaky jsou ale pro všechny stejné. Každý šestý evropský muž zemře na infarkt, ženy jsou méně náchylné – zemře jedna ze sedmi.

6) Co mám udělat, když mě infarkt postihne?
*Nepanikařte a okamžitě volejte 155 nebo 112. Tedy rychlou záchrannou službu.
*Po zavolání záchranné služby si vezměte aspirin v jakékoli formě. Ten patří mezi protisrážlivé léky, a tak může zabránit dalšímu ucpávání tepny.

Co nedělat:
*Nevolejte svému praktickému lékaři nebo kardiologovi. Jde o minuty, je nezbytné, abyste se dostali co nejrychleji do nemocnice! A to bez ohledu na denní či noční dobu!
*Nesedejte za volant. Na počátku infarktu hrozívá náhlá zástava srdce a vy byste mohli ztratit vědomí.

7) Jak doktor prokáže infarkt?
Podle EKG, které lékař zkontroluje a vyhodnotí. Z rozboru krve se dá zjistit, jestli srdeční sval nějakým způsobem trpí a jak dlouho. V případě prokázaného infarktu myokardu vám začne sledovat srdeční činnost na monitoru a podávat kyslík.

8) Jak mohu snížit riziko infarktu?
Měli byste žít zdravě, zhubnout, omezit tuky a cholesterol v jídle, nesolit, hýbat se alespoň třikrát týdně po půlhodince a nekouřit. Naučte se ale i odpočívat. Měli byste vyřešit i všechny ostatní rizikové nemoci – vysoký tlak, cukrovku...

Kde se nejvíc umírá (počet úmrtí na nemoci oběhové soustavy v jednotlivých krajích za 1. pololetí 2009). Celkem 27 596 obětí.
Autor: ČSÚ

 

Autor: Jitka Pekařová