Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikátní operace: Naděje při léčbě rakoviny slinivky

Ilustrační foto
2. prosince 2009 | 05:00

Je to obrovská naděje pro pacienty s rakovinou! Lékaři v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady provedli jako první v Česku unikátní operaci slinivky břišní.

Tuto metodu zatím používá jen několik špičkových zahraničních nemocnic. Zákrok výrazně zvyšuje šance lidí na přežití.

Žena středního věku s rakovinou slinivky se podrobila jedenáctihodinové operaci před 11 dny. „Je stále v naší péči a je v pořádku,“ uvedla mluvčí nemocnice Jana Jelínková. Unikátnost zákroku spočívá v tom, že kromě slinivky, žaludku a tepny zásobující játra odstranili lékaři i části dalších žil. „Tepna zásobující játra byla nahrazena štěpem, stejně jako části žil,“ popsala zvláštnost metody operace Jelínková.

Vinohrady se tak podle ní zařadily mezi několik málo světových pracovišť, kde odstraňují slinivku zasaženou zhoubným nádorem.

Šance pacientky s rakovinou slinivky na úplné uzdravení nyní výrazně stouply.
„Výskyt zhoubných nádorů slinivky břišní roste a pacienti nemají příliš dobré vyhlídky. Jedinou efektivní metodou je kompletní odstranění nádoru. Nádor slinivky má ale v počátcích jen mírné příznaky, a proto se k nám pacienti obvykle dostanou pozdě,“ uvedl šéf operačního týmu Robert Gürlich.

Dosud mohli chirurgové radikálně odstranit jen asi 20 procent zhoubných nádorů hlavy slinivky břišní. Díky tomuto zákroku se počet nádorů, které lékaři dokážou odstranit kompletně, velmi výrazně zvyšuje. A tím i šance pro pacienty…


Jak tělu pomáhá slinivka?
Slinivka břišní vytváří inzulin a další hormony, jež pomáhají tělu využít nebo uchovat energii z potravy. Vytváří navíc šťávy, které obsahují enzymy na trávení potravy.

Autor: Monika Rubešová, ČTK