Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co můžete ´chytit´ od svého mazlíčka?

8. listopadu 2009 | 05:00

Existuje skupina nemocí, které může člověk získat od zvířete. A jsou i takové, které může vás domácí mazlíček chytit od vás. Co třeba prasečí chřipka?

Může největší epidemiologický strašák současnosti ohrozit i vašeho psa či kočku? "Pokud je mi známo, tak ne. Jde o vir druhově specifický, čili se šíří jen mezi lidmi. Aby napadl psa, musel by zmutovat," řekl pro Blesk.cz MVDr. František Luňák.

Škála nemocí, které můžete vy dostat od zvířat je široká. Kromě domácích mazlíčků či volně žijících zvířat nás můžou ohrozit např. i klíšťata či hlodavci. Onemocnění lze téměř pokaždé vyléčit, i když někdy může jít i o závažný problém...

Odborně se nemoci přenosné ze zvířete na člověka nazývají zoonózy. Jen u psů a koček jich existuje zhruba 150, ovšem v naší zemi je aktuálních jen několik. K přenosu může dojít několika způsoby od různých původců – doma chovaných psů, koček či papoušků, hlodavců, klíšťat i divokých zvířat. Zoonózy se mění, např. vzteklina či brucelóza jsou již zcela vymýcené, zatímco kampylobakterióz razantně přibývá. Nákazy přenášené ze zvířat na lidi se nevyhýbají nikomu, můžou postihnout člověka jakéhokoli věku. Léčba a případné následky prodělané nemoci jsou pak velmi individuální.

Zaječí nemoc

Tularémie postihuje nejčastěji zajíce, ale i hlodavce a jiná divoká zvířata, např. veverky či krtky. Nemoc mezi nimi šíří hlavně klíšťata. Člověk se nejsnáze nakazí při stahování zajíců, při jejich vyvrhování nebo konzumací málo tepelně zpracovaného nakaženého masa. Ale může ho infikovat i klíště nebo vdechnutý kontaminovaný prach. Inkubační doba je pár dnů, maximálně dva týdny. Tularémie se u nás trvale vyskytuje v Jihomoravském kraji, občasná ohniska nákazy se objevují na jihu Čech, na Pardubicku či v Královéhradeckém kraji.

.
Autor: Foto pro Blesk - Michal Klein

Co byste o tularémii měli vědět
- Nakažený zajíc není plachý, potácí se, má zježenou srst a lze ho i chytit – nikdy to nedělejte!
- Pokud je zjištěno ohnisko této nemoci, je prohlášeno za „zdravé“ teprve tehdy, nevyskytne-li se po dva roky žádný případ.
- Když maso, např. nakaženého zajíce, uložíte do mrazáku, zůstává infekční i ve zmraženém stavu (-15 oC) déle než 3 roky!
- Onemocnění není přenosné z člověka na člověka.
- Tularémií u nás onemocnění ročně zhruba sto lidí.

Toxoplazmóza – pozor na kočky a syrové maso!
Tuto nemoc způsobuje prvok, jehož tkáňové cysty má v sobě v Česku zhruba každý třetí člověk. Toxoplazmóza většinou probíhá bez příznaků, ale může postihnout lymfatické uzliny, centrální nervstvo, oči, způsobit potrat či těžce poškodit plod. Nakazit se můžeme od kočky skrze trus – parazit se rozmnožuje ve střevech kočky, s exkrementy se dostává ven a odtud různými cestami do těla jiných zvířat (tedy hospodářských i jatečných) či člověka. Onemocnění se buď projeví, nebo se infekce zahnízdí v podobě cyst v orgánech a svalech. Pokud kočka a člověk nákazu jednou prodělají, jsou proti toxoplazmóze již odolní. Běžnější než přímá nákaza od kočky je ovšem nákaza vinou konzumace syrového nebo málo tepelně zpracovaného masa jatečných zvířat (ovcí, prasat, králíků a domácí drůbeže), která mají parazita v sobě.

.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kde číhá škrkavka
Nejvíce ohroženy toxokarózou jsou děti, které se můžou snadno nakazit, když si hrají na místech kontaminovaných zvířecími exkrementy. Inkubační doba této nemoci se počítá na týdny a někdy i roky. Kromě celkového postižení organismu s nejasnými příznaky, které se objevují hlavně u malých dětí, se můžou larvy škrkavky dostat i do očí a způsobit také zánět mozku. V tomto případě je důležitá prevence – mýt si ruce po příchodu z hřiště, dbát na zamezení vstupu zvířat tam, kde si hrají děti, uklízet zvířecí výkaly a u domácích mazlíčků nezapomenout na pravidelné odčervení.

396087:gallery:true:true

Důležité informace o listerióze
- Nevyskytuje se často, ale může způsobit i epidemii, např. v nemocnici.
- Zdrojem nákazy kromě výkalů zvířat (nejčastěji skotu, ovcí a hlodavců), infikované půdy, vody či potravin může být též nemocný člověk, ale i zdravý bacilonosič.
- Listeriózou se nejčastěji nakazí kojenci a starší lidé, často též těhotné ženy a lidé s oslabeným imunitním systémem.
- K nejčastěji infikovaným potravinám patří nedostatečně pasterizované mléko, saláty, měkké sýry, syrové maso, paštiky, uzeniny, špatně umytá zelenina, pokrmy se žloutkovou náplní.
- Je nutné dát pozor na nedostatečně tepelně upravené či ohřívané jídlo, ale také na pokrmy, které máme dlouho v chladničce.
- Listerie se množí při teplotě mezi -2 °C až 45 °C, zničit je dokáže až teplota nad 72 °C, a to nejméně po dobu deseti minut.
- Člověk s listeriózou má bakterie této nemoci i po jejím odeznění v tělních tekutinách a výkalech ještě několik měsíců.
- Při nakažení se bakterie mohou dostat do krve nebo napadnout mozek – pak se listerióza projeví podobně jako meningitida nebo encefalitida.

.
Autor: elektrolux

Záludná borelióza
První a naprosto klasický příznak toho, že máme tuto nemoc, se objeví několik dnů či týdnů po nakažení – nemusí se ovšem také objevit vůbec. Jde o typickou červenou skvrnu s bílým středem, která se pozvolna zvětšuje. Může ji doprovázet horečka, únava i zvracení. To je jakási první fáze choroby. Tou druhou, již hůře léčitelnou etapou, která nastupuje nejpozději do čtvrt roku, jsou bolesti kloubů a svalů, otoky, mohou být postiženy též nervy. Ve třetím období se borelióza projevuje již na stavu kůže, na očích, kloubech, mozku i srdci... Důležité je podchytit toto onemocnění včas, pak se obejde bez následků.

Klíště obecné
Autor: wikipedia.cz

Život klíštěte
- Tento parazit vystřídá tři vývojová stadia – z larvy do nymfy a dospělého jedince.
- V každém životním stadiu saje klíště krev jen jednou.
- Jde o hlavního přenašeče boreliózy.
- Má speciální orgán se zpětnými zoubky, kterými se přichytí na hostiteli.

Často si myjte ruce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

6x o salmonelóze
1. Zdrojem nákazy je hlavně syrové maso – špatně teplotně upravené je rizikem.
2. Vajíčka jsou nebezpečná syrová a také tím, že se bakterie drží hlavně na skořápkách.
3. Zmrazení bakteriím neublíží!
4. Salmonelóza může mít tři formy: střevní, horečnatou nebo ložiskovou (bakterie se usídlí na nějakém orgánu).
5. Důležité je hodně pít (nejlépe rehydratační roztok) a lehce jíst, ne hladovět!
6. Nemocný člověk vylučuje bakterie salmonely svými exkrementy, proto je nutná zvýšená hygiena.

Autor: Helena Novotná, brum