Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se zbavit vší?

Vši útočí hlavně v zimě.
15. října 2009 | 05:00

Dřív to bylo jasné. Kdo měl vši, nežil zrovna v čistotě a nadbytku. Hlavy se stříhaly nekompromisně dohola a pokožka se mazala páchnoucím petrolejem. Dnes si vši nevybírají a napadají každého bez rozdílu. A někdy trvá i několik měsíců, než se je podaří z hlavy vystrnadit.

Poznat zavšivení je celkem snadné, upozorní na ně mnohdy nesnesitelné svědění kůže hlavy, které nutí děti ke škrábání. Dospělé vši můžete vyčesat hustým hřebenem (tzv. všiváček) nejlépe na bílý papír. Při prohlídce hlavy můžete pouhým okem nalézt stříbřitě bílá vajíčka – hnidy, kterých je nejvíce za ušima a v zátylku. Podle umístění hnidy na vlasu také odhadnete délku trvání infekce. Jsou-li hnidy těsně u hlavy, je napadení čerstvé.

Kolektivní pohroma
Veš dětská se šíří hlavně přímým stykem zejména v kolektivech, jako je rodina, předškolní a školní zařízení a ubytovny. V menší míře pak prostřednictvím různých předmětů (hřebenů, kartáčů na vlasy, pokrývek hlavy, ložního prádla). Neplatí ale, že postiženy jsou jen osoby s nízkou hygienickou úrovní, napadeni mohou být i velmi čistotní lidé.

Veš dětská (Pediculus capitis) je bezkřídlý hmyz, který žije pouze ve vlasech lidí, nejčastěji dětí. Bodá a saje krev. Délka těla se pohybuje mezi 2 a 3,5 mm. Vši mají 3 páry nohou se silnými drápy, jimiž se pevně přidržují vlasů. Samička klade vajíčka (hnidy), která přilepuje pevným tmelem na vlasy. Z hnid se za 7 dní vylíhnou larvy vší, které začínají ihned bodat a sát krev.

DESATERO ODVŠIVENÍ

1. Důkladně překontrolujte celou rodinu a všechny postižené okamžitě odvšivte speciálním přípravkem.

2. Přečtěte si pečlivě návod na použití a řiďte se přesně pokyny.

3. Denně důkladně pročesávejte všechny vlasy co nejblíže od pokožky „všiváčkem.“

4. Pro snadnější vyčesávání použijte pomocný olejový přípravek (např.Pedicap OL).

5. Pokuste se co nejvíce hnid odstranit mechanicky (nehty nebo pinzetou).

6. Do svého oblíbeného šamponu přidávejte několik kapek Manuky, která slouží jako prevence. V prvních sedmi dnech si myjte hlavu alespoň obden, kontrolujte denně!

7. Proveďte další hygienické úkony. Vydrhněte své hřebeny. Vyperte minimálně při 60 °C ložní prádlo, všechny gumičky do vlasů, čepice, molitany u sluchátek, textilní hračky. Každý rodinný příslušník ať používá vlastní hřeben. Dezinfikujte polstrování sedaček, židlí, atd.

8. Vyvarujte se kontaktu s hlavami ostatních lidí. Vyhněte se raději polstrování v dopravních prostředcích.

9. Při hledání parazitů je nutnost dostatečného světla. Pro přisvětlování je vhodné použít čelní lampu.

10. Za osm dnů odvšivení zopakujte.

Co na to odborník

MUDr. Eva Žukovová, dermatoložka
„Lidé mi často v ordinaci říkají, že vši už jsou tak odolné, že na ně nic nefunguje. Ale není to tak úplně pravda. Při odvšivování je potřeba postupovat přesně podle návodu a nešetřit přípravkem. A za týden přípravek použít znovu. Dále je nutné vyprat ložní prádle, čepice, šály, gumičky do vlasů, prostě všeho, co přijde do kontaktu s hlavou. Také je potřeba vyčistit hřebeny, kulmy a kartáče. Dobře uděláte, pokud vydezinfikujete sedací soupravu, dekorativní polštáře atd. Ale i když dítě vší zbavíte, může si je opět přinést ze školy. Protože ne všichni rodiče jsou v odvšivení důkladní, a tak se nákaza opět šíří dál. Je to bludný kruh.“

Tip pro vás

Podle Petra Prokeše z portálu hnidy.cz se některým rodičům osvědčil elektronický odvšivovací hřeben. „Ten zneškodňuje veš dětskou bez použití chemických prostředků. Parazita i jeho vajíčka zničí elektrické napětí probíhající mezi zuby hřebenu,“ vysvětluje Prokeš. Cena je 599 Kč.

Přípravky, které fungují:

Hedrin spray (268 Kč)
Paranit sprej, šampon a kondicionér (354 Kč)
Pedicap vlasový olej a šampon (229 Kč)
Quit Nits Eliminátor (220 Kč).
Quit Nits preventivní sprej proti vším (228 Kč)
VšiVen (161 Kč)
Barnys Effective (232 Kč)
Parasidose (164 Kč)

Autor: Iva Dvořáková