Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Detox aneb Vše, co jste chtěla vědět o očistě těla

Pokud budete tělo dostatečně zásobovat vodou, jedovaté látky se budou z těla vylučovat snáze.
13. října 2009 | 05:04

Není snadné mít pořád dost energie, hezky vypadat a cítit se dobře. I když na některé z nás podzim nepůsobí zrovna pozitivně, je právě toto období časem, kdy můžete svému tělu výrazně pomoci – změnou jídelníčku a životního stylu.

Očista těla úpravou stravy bývá tradiční součástí náboženství: jistě znáte křesťanský půst před velikonočními svátky nebo muslimský ramadán. U nás se taková tradice moc nedodržuje, vy si ale můžete vyzkoušet náš podzimní očistný program. Váháte? Možná vás přesvědčí to, že kromě zdravotního prospěchu vám detoxikace zdravě ubere nějaké to kilo.

Jednoduchá terminologie na úvod

- I když pojem detoxikace není přesně vědecky vymezený, dá se říci, že pojmenovává proces, při němž se tělo zabavuje toxinů.

- Toxiny jsou organické nebo anorganické sloučeniny, které po proniknutí do organismu vyvolávají chorobné příznaky. Do těla se dostávají obvykle dýcháním, potravou nebo vodou. Detoxikace má za cíl zbavit tělo i dalších škodlivých látek, například těch, které vznikají při metabolických procesech, ale také virů, plísní a bakterií.

- Pokud tělo normálně funguje, zbavuje se toxinů samo hned několika způsoby: vylučovací soustavou (ledviny), trávicí soustavou (játra, střeva), dýcháním (plíce) a kůží.

- Detoxikace ve smyslu očistné kúry má tyto procesy podpořit.

Správný pitný režim je důležitý
Autor: Michal Protivanský

Potřebujete detoxikaci?

- Očistná kúra vám může pomoct v případě, že trpíte zvýšenou únavou, špatnou kvalitou kůže, nehtů, vlasů, bolestmi hlavy, nepravidelnou stolicí nebo nadýmáním.

- Pokud žádné z výše jmenovaných potíží nemáte, vyzkoušejte detoxikaci, abyste nabrala energii, nebo využijte jen některé naše tipy.

- Detoxikaci byste měla podstupovat v dobrém zdravotním stavu. Drastické změny v životním stylu konzultujte s lékařem.

Upravte stravu i životní styl

Pokud chcete tělo zbavit nežádoucích látek, měla byste změnit nejen stravování, ale zařadit do denního programu další změny. Nabízíme vám třídenní očistný plán pro začátečníky. Není receptem na zázrak, ale odlehčí trávicímu systému a může nastartovat hubnutí. Na tento plán by měl navazovat další, zhruba třítýdenní očistný proces.

Nový režim dne

- Dechové cvičení
Cvičte nejlépe ráno a večer: lehněte si na zem, 15x se zhluboka nadechněte do břicha, zadržte dech, dokud vám to bude příjemné, a pak pomalu vydechněte. Nádech a výdech do břicha kontrolujete tím, že na břicho položíte dlaň.

- Relaxace
Každé ráno si najděte pět minut klidu (například po probuzení v posteli). Představujte si, co vás během dne čeká, řekněte si, že všechny vaše záležitosti dopadnou dobře, a vyberte si nejhezčí chvíli dne, na kterou se můžete těšit. Večer si vymezte stejný čas na příjemnou rekapitulaci dne.

- Spánek
Dopřejte si dostatečný spánek v dobře větrané místnosti.

- Cvičení
Začněte cvičit jógu, tai či, choďte na procházky nebo provozujte sport, který vám bude vyhovovat.

- Pomocné detoxikační procesy
Absolvujte kúru detoxikačních masáží: buď masáže medové, nebo lymfatické. Jednou za týden si dojděte do sauny.

K ochucení jídla používejte bylinky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Novinky v jídelníčku

- Vypijte každý den nalačno 200 ml kopřivového čaje nebo sklenici vlažné vody s citronovou šťávou a lžičkou olivového oleje.

- Vylučte z jídelníčku maso, uzeniny, pasterované mléko, tavené sýry, rafinované cukry, bílé pečivo, alkohol, kávu, konzervované potraviny, sladkosti. Omezte sůl na minimum, používejte bylinky. Nekuřte.

- Jezte více zásadotvorných potravin, jako jsou například brambory, kořenová zelenina, listová zelenina, ovoce, olivový olej, čerstvé máslo, olivy, hořká čokoláda, kakao, mořské řasy, zázvor, česnek, kokosové ořechy.

- Jídlo připravujte v páře nebo na vodě.

- Pokud je to možné, během detoxikace jezte jen biopotraviny.

Třídenní očistný plán

Nejlepší je absolvovat kúru během prodlouženého víkendu. V tyto dny příliš nesportuje a nechoďte do sauny. Pijte dva až tři litry neslazené vody (můžete pít umírněně i minerálky, bylinné čaje, ovocné nebo zeleninové šťávy).

1. Ovocný den

Snídaně
kaše z vařeného nastrouhaného jablka

Svačina
pomeranč nebo jiné citrusové ovoce

Oběd
ovocný salát s hroznovým vínem, ananasem, broskvemi a dalším ovocem dle chuti

Svačina
banán

Večeře
čerstvý ananas s kouskem sýra
- Čerstvé i tepelně upravené ovoce můžete jíst během celého dne.

Ovocný den
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

2. Zeleninový den

Snídaně
zeleninový salát z libovolných druhů zeleniny

Svačina
čtvrtka melounu

Oběd
hustá zeleninová polévka

Svačina
mistička kysaného zelí

Večeře
vařená brokolice s čerstvými bylinkami.
- Kdykoli budete mít chuť, můžete jíst zeleninu vařenou i syrovou.

Zeleninový den
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

3. Rýžový den

Snídaně
mistička vařené rýže s meruňkovým kompotem

Svačina
grapefruit

Oběd
rýze s dušenou zeleninou

Svačina
mistička strouhané mrkve s citronovou šťávou

Večeře
rýže se sýrem tofu a čerstvými bylinkami
- Pokud máte hlad, dejte si během dne vařenou rýži v jakémkoli množství.

Rýžový den
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nemáte čas a chuť držet detoxikační kúru? Pak očistný den zařaďte vždy jednou za týden. Pijte pouze vodu, bylinkové čaje a ředěné zeleninové nebo ovocné šťávy. (Bylinkových čajů maximálně litr z celkového množství tekutin.)
Autor: Olga Poucheová