Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bolest - nejstrašnější nepřítel

10. září 2009 | 15:27

Dokud tělo funguje a organizmus o sobě nedává vědět, jsme šťastní lidé. Jakmile se dostaví bolest, tak nám tento nepříjemný příznak negativní změny našeho zdraví výrazně zasáhne do kvality života.

Bolest mívá různou intenzitu a může být spojena ještě s dalšími projevy jako je horečka či nevolnost. Bolest bývá průvodním jevem úrazu, zánětu, onemocnění apod. a z místa vzniku se signál o ní šíří nervovými vlákny do míchy a odtud až do mozku.

Bolest hlavy

Bolest hlavy je jednou z nejnepříjemnějších obtíží a trpí jí občas až třetina dospělých. Může se jednat o tlakovou bolest nebo o migrénu, což jsou typické civilizační choroby. Vyskytují se především při špatné životosprávě – nedostatečný příjem tekutin, hladovění, pracovní přetížení, stres, nevyspání. Častěji bolestmi hlavy trpí lidé, kteří mají vyšší krevní tlak, nemocné ledviny, ale také třeba kuřáci.

Bolest zubů

Stejně nepříjemnou bolestí je bolest zubů. Také při ní člověk nemůže spát, ale ani pracovat, učit se, číst, radovat se ze života. Bolet začnou většinou po vzniku zubního kazu, který se rozšířil až k zubnímu nervu. Sklovinu poškozují především cukry, které se v ústní dutině mění v kyseliny a naleptávají ji. Než se dostanete k zubaři, zkuste bolest zmírnit léky proti bolesti, ale i v případě, že zmizí i bez silnější medikace, je jasným signálem pro návštěvu zubaře.

Bolesti kloubů a svalů

Dobrý stav kloubů a svalů zajišťujeme kvalitní stravou a správnou výživou. Především kosti, chrupavky a šlachy potřebují dostatek vitaminů, minerálních látek a kolagenu. Musíme si uvědomit, že na klouby dolních končetin (kyčle, kolena) je vyvíjen tlak, který čtyřnásobně převyšuje váhu lidského těla. Avšak i při snížení hmotnosti a užívání doplňků stravy nemůžeme zastavit jejich stárnutí a opotřebení. Dochází k degenerativním změnám a někdy se dostavuje bolest. Prvotní potíže ale můžeme zvládnout sami. Stačí se vyvarovat činnosti, která je způsobila, lze užívat antirevmatika v podobě mastí a gelů, nebo léky na potlačení bolesti.

Menstruační bolesti

Běžným problémem většiny žen bývá bolest během menstruace, která nejčastěji trápí mladé ženy a ve věku kolem 25 let nebo po porodu mizí. Kruté bolesti, které se projevují křečemi v podbřišku, někdy také bolestí v bederní krajině často začínají několik hodin před menstruací a někdy trvají i celý první den. Bolesti jsou způsobovány děložními stahy a jsou spojeny s vysokou hladinou prostaglandinů.

Léky proti bolesti a nachlazení

Léky proti bolesti (většinou i snižují zvýšenou teplotu) tlumí enzym cyklooxygenázu, který je zodpovědný za tvorbu prostaglandinů - látek podobných hormonům, které vznikají v těle a vedou k bolesti a horečce. Zpomalením jejich tvorby dochází ke zmenšení bolesti a ke snížení teploty.

Nejznámějším lékem proti bolesti u nás je Acylpyrin. Jeho účinná látka - kyselina acetylsalicylová - tlumí jako analgetikum lehké a střední bolesti hlavy, krku, nosních dutin, zubů, kloubů, svalů či bolesti při menstruaci a coby antipyretikum snižuje zvýšenou teplotu.

Vzhledem k jeho schopnosti ředit krev jej nesmí však užívat děti do 15 let věku a těhotné ženy ve třetí třetině těhotenství. V první a druhé třetině těhotenství a během kojení se může užívat pouze na doporučení lékaře. Někomu Acylpyrin pomůže při prevenci infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice, jinému by se jeho aplikace mohla stát osudovou. Třeba v případě žaludečních vředů, při senné rýmě nebo jiných alergických onemocněních, při tvorbě močových kamenů či těžkém onemocnění jater.

 

Autor: zdr
Klíčová slova: bolest, zdraví, nemoci
Diskuse ke článku
.
Související články