Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

8 tipů, jak se zbavit bolestí hlavy...a bez léků!

Archív
16. srpna 2009 | 05:00

Trápí vás pravidelně bolesti hlavy ze sedavého zaměstnání, stresu nebo z nepříliš zdravé životosprávy? Ale nechcete zatěžovat organismus zbytečnými dávkami léků proti bolesti?

Vyzkoušejte osm vyzkoušených tipů, které vám Blesk.cz přináší. Ovšem, pozor! Pokud vaše bolesti trvají delší dobu a nic vám proti nim nepomáhá, navštivte lékaře!

1. Obklad a masáž

První pomocí bývá studený obklad na čele a masáž krční páteře. Pokud vás bolest zastihne v práci, požádejte někoho z kolegů, aby vám jemně namasíroval krk. Krční páteř trpí obzvlášť při sedavém zaměstnání.

2. Úprava jídelníčku

Při migrénách je žádoucí pravidelné jídlo, jehož součástí by mělo být co nejméně citrusů nebo plesnivých sýrů. Důvodem jsou látky, které obsahují. Ty jsou totiž podobné těm, které zapříčiňují záchvaty migrény.

3. 6,5 hodiny spánku

Dospělému člověku by mělo stačit zhruba šest a půl hodiny spánku každý den. Kratší doba už na naši hlavu působí jako dráždidlo, stejně jako příliš agresivní světelné efekty, kterým bychom se měli co nejvíc vyhýbat.

4. Pozor na stres

Vyhýbat se stresu je důležitá prevence proti spoustě zdravotních problémů a výjimkou nejsou ani bolesti hlavy. Pokud se nacházíte ve stresové situaci, snažte se ji co nejdříve vyřešit. Uvidíte, jak rychle se vám uleví.

5. Masážní sprcha

Pokud potřebujete okamžitou úlevu, dopřejte si desetiminutovou horkou sprchu. Stoupněte si pod ni a nechte si silnějším proudem prohřát krk a trapézy. Tato metoda účinkuje zvlášť při přicházející migréně.

6. Akupresura

První pomoc, kdekoliv vás bolest hlavy postihne, je bod na pravé ruce mezi palcem a ukazováčkem. Nahmatáte jej v místech, kde končí rýha v pokožce. Bod je více citlivý než okolí. Masírujte ho prsty levé ruky.

7. Životospráva

Je známo, že k bolestem hlavy přispívá nikotin a alkohol. Vysaďte je, nebo alespoň omezte. Kromě nich je nutný přísun tekutin, alespoň dva litry vody nebo čaje denně. Vyhýbejte se také hluku a oslňujícímu světlu.

8. Uvolňující cviky

Bolesti hlavy často souvisejí se zablokovanou páteří nebo zatuhlou šíjí. Proto byste měli pravidelně cvičit, protahovat si tělo. Vhodná je například jóga nebo jiná uvolňovací cvičení. Stačí jen několik minut denně.

Autor: luc