Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příčinou neplodnosti mohou být chlamydie, lékaři radí vyšetření

Po každém porodu jsem si vzpomněla nasvou prvorozenou dceru.
10. srpna 2009 | 12:50

Každý desátý pár v Česku se potýká s neplodností. Jednou z příčin mohou být chlamydie. Lékaři z klinik, které se zabývají umělým oplodněním, proto radí párům, aby se na infekci nechaly vyšetřit.

Chlamydie způsobují také samovolný potrat. Je-li pár zdravý, stoupá šance na oplodnění a klesá riziko potratu. Plošné vyšetření se v Česku nedělá. Národní screeningový program mají v Evropě jen Norsko a Británie.

"V tuto chvíli se o zavedení plošného screeningu v Česku neuvažuje. Není studie, která by porovnala výdaje na screening a úspory z toho, že se infekce včas odhalí," řekl ČTK prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Upozornil, že příčin neplodnosti je mnohem víc, jen na části se podílejí chlamydie. V případě chlamydií je podle něj také problém stanovit interval vyšetření. Při screeningu rakoviny čípku děložního mohou lékaři vycházet z toho, že změny na čípku se dějí pozvolna. Stěr z čípku tedy stačí dělat jednou za rok či dva. V případě chlamydií ale může být žena jeden den shledána zdravou, za tři dny už ale po rizikovém sexu může být infikována chlamydiemi.

Řada lékařů podle Dvořáka na tuto infekci myslí a u rizikových dvojic vyšetření na chlamydie dělá. Infekce se přenáší sexem. Pokud tedy jeden z páru přizná, že má více sexuálních partnerů, je lépe ženu i muže vyšetřit. Důvodem k vyšetření je i to, že má žena obtíže, jako výtok nebo krvácení po styku, bolestivou menstruaci či pálení při močení.

Chlamydie patří celosvětově k velmi časté infekci přenášené sexuální cestou, ročně postihne 90 milionů mužů a žen, nejčastěji mladých od 15 do 30 let věku.
Pokud se infikovaný neléčí, bakterie v těle zůstává a následky se projeví často až po letech. Mimo jiné jsou chlamydie v podezření, že spouštějí únavový syndrom. Chlamydie byly údajně prokázány také u všech lidí, kteří onemocněli roztroušenou sklerózou. I když nemoc nezpůsobují, velmi pravděpodobně se na jejím vzniku nějakým způsobem podílejí.

Autor: ČTK