Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Názor odborníka: Domácí porod se může proměnit v 'asistovanou vraždu'

Po každém porodu jsem si vzpomněla nasvou prvorozenou dceru.
28. července 2009 | 14:09

Domácí porod minulý týden v Praze málem skončil smrtí novorozence. Stav chlapečka je i nadále kritický. Protože příběh vyvolal vlnu vašich ohlasů, z nichž některé porody doma obhajují, zeptali jsme se odborníka, jaká rizika při domácím porodu hrozí.

Zeptali jsme se proto odborníka, gynekologa a porodníka MUDr. Marcela Štelcla, jaký je jeho názor na domácí porody.

"Pokud by někdo opravdu trval na porodu doma, tak by to měl být naprosto fyziologický porod - tzn. všechna vyšetření by měla být v pořádku a plod by měl být v poloze podélné hlavičkou (hlavičkou dolů), rodička by neměla mít žádné předchozí operace dělohy atd.", odpověděl nám na naši otázku.

"I za těchto naprosto dokonalých fyziologických podmínek, u kterých se dá předpokládat že vše půjde hladce, můžou však nastat situace, při kterých je třeba reagovat okamžitě, bez jakéhokoliv prodlení. Pokud tedy musíte volat rychlou záchrannou službu, je po příjezdu lékaře zpravidla už pozdě...", pokračuje.

Domácí porod má své příznivce i odpůrce. Komplikace, které při porodu mohou nastat, však nelze předvídat ani v porod­nic­kém zařízení, natož v domácnosti. A vyloučit je nelze ani v případech, kdy celé těhotenství probíhalo bez rizik a komplikací.

O komplikovaných domácích porodech, při kterých v případě nejhoršího scénáře zemře novorozenec, rodička, popřípadě oba, se čas od času dozvíme z médií. V tom lepším případě zní zpráva tak, že oba aktéři skončili "jen" v nemocnici.

Poslední takový případ se stal minulý týden v noci ze středy na čtvrtek, kdy byla krátce po půlnoci do Jagellonské ulice na Praze 3 přivolána záchranná služba k novorozenci, který nedýchal. Zdravotníkům se po několika minutách podařilo obnovit základní životní funkce chlapečka a ve vážném stavu byl pak převezen do Ústavu péče o matku a dítě v Podolí. Matka, která si variantu domácího porodu sama předem vybrala, byla také předána do péče lékařů.

Celý článek o tom, jak vše v kritický večer probíhalo, naleznete ZDE.

Rizikové domácí porody

Příznivci domácích porodů, které se stávají módní záležitostí, argumentují většinou tím, že příroda příchod miminka na svět zařídila nejlépe, jak mohla. Většina takových rodiček se chce vyhnout jakýmkoliv lékařským zásahům, medikamentům i podpůrným nebo bolesti tišícím prostředkům. Tvrdí, že dítě přijde na svět v klidu a pohodě domova, bez jakýchkoliv stresů a bez přítomnosti cizích lidí.

Martina Fršlínková se stará v chomutovské nemocnici o "těhulky"
Autor: Foto Blesk - Helena Lacinová

Porody doma však zdaleka nepřinášejí matce a dítěti jen výhody, ale také mnohá rizika. Ta souvisejí s možností vzniku komplikací, k nimž dochází u 5 % všech porodů. Na to, jaká konkrétní rizika hrozí, jsme se zeptali gynekologa a porodníka MUDr. Marcela Štelcla.

11 NEJVĚTŠÍCH RIZIK DOMÁCÍCH PORODŮ

1. Výhřez částí plodu - např. pupečníku do pochvy a jeho uskřinutí - plod se pak udusí - je potřeba rychle řešit císařským řezem.

2. Akutní tíseň plodu - plod se začne z nejrůznějších příčin (mnohdy neznámých) v děloze dusit, obvykle je nutné porod okamžitě ukončit císařským řezem a plod rychle vytáhnout, jinak hrozí nevratné poškození mozku nebo smrt novorozence.

3. Porucha porodního mechanismu hlavičky - přestože jde vše jak má, porod najednou přestane postupovat - zejména v závěrečné fázi porodu je potřeba obvykle reagovat rychle a použít např. kleště nebo jiné manévry. Vzhledem k tomu, že klešťový porod je doménou lékařů a vzhledem k tomu, že i lékaři v poslední době ztrácejí rutinu v jejich provádění je iluzorní, že porodní asistentka provede správně klešťový porod. Pokud nedojde k dostatečně rychlému vyjmutí plodu hrozí jeho poškození nebo smrt, případně může dojít k poranění plodu.

4. Porucha porodního mechanismu ramének - tzv. dystokie ramének - porodí se hlavička a dál to nejde - např. kauza "utržené" hlavičky v Olomouci nebo porod mrtvého plodu, protože se plod jednoduše udusí v porodních cestách.

5. Předčasné odlučování placenty při porodu (abrupce placenty)
- vede k velmi silnému krvácení a rychlému udušení plodu, musí se akutně řešit císařským řezem.

6. Poranění během porodu - ať už dělohy nebo pochvy a dalších struktur - vede obvykle k masivnímu krvácení a je potřeba řešit zkušeným operatérem.

7. Porucha odlučování placenty - placenta se neporodí samovolně - někdy může dost krvácet, je potřeba urgentní řešení na operačním sále.

8. Porodnické krvácení - z různých příčin dochází k poruše srážení krve, krev se pak nesráží a dochází pak k tak silnému krvácení, obvykle je třeba okamžitě operovat a dávat spousty krevních derivátů a transfuzí. Porucha srážení krve může být i důsledek velké krevní ztráty při poranění dělohy atd.

9. Embolie plodovou vodou
- obvykle doprovázená krvácením (viz. bod 8) vede často ke smrti matky i při dobře zajištěné péči, doma to nejde zvládnout.

10. Kdykoliv ke konci těhotenství a v průběhu porodu se může objevit i bez předchozího varování tzv. eklampsie - eklamptický záchvat - křeče matky obvykle spojené s nitroděložní tísní novorozence, není-li řešena akutně vede nejdříve ke smrti plodu, posléze i matky. Eklampsie se může kombinovat i s poruchou srážení krve.

11. Tíseň novorozence - porod proběhne jak má, novorozenec však prostě přestane dýchat, je potřeba resuscitace a intenzivní pediatrická péče, jinak opět hrozí nevratné poškození mozku nebo smrt novorozence.

"Některé z těchto situací jsou spíše vzácnější, některé jsou dosti časté. Pokud by se mělo doma rodit masivněji, lze očekávat zvýšení jak novorozenecké, tak mateřské úmrtnosti.", řekl nám ještě MUDr. Marcel Štelcl.

ČR v současnosti patří v nízkém počtu úmrtí novorozenců i rodiček ke světové špičce, mimo jiné také právě proto, že skoro všechny porody jsou vedeny v porodnicích.

Jako by Anička mávala na rozloučenou.
Autor: Jiří Čada

NÁZORY ČTENÁŘŮ:

* musím se ozvat... nechápu tyhle matky... jsou to blázni, vždy se něco může stát, já přenášela 11 dní a po 2 dnech vyvolávaček jsem šla s fleku na sál do 5 min, protože mému dítěti hrozila hypoxie a mě protržení dělohy a bylo to fakt honem honem. nechápu jak někdo takhle může hazardovat... někdy jde o minuty a jsem ráda, že mám zdravé dítě... opravdu porody doma jsou nebezpečné a porodní asistentka za to nemůže, měli by si rodičky uvědomit, že neškodí sobě, ale hlavně dítěti a nesou za to ony 100%... druhý porod kleštěmi, to mluví za vše... ono 95 % se to podaří v pohodě, ale těch 5 může být silně ohroženo... no comment

 

* Než jsem porodila své první dítě, tak jsem také uvažovala o domácím porodu. Nemocnice mi nahání husí kůži. Nakonec jsem však porodila v nemocnici a jsem moc ráda, že jsem tak učinila!!! Vše nasvědčovalo tomu, že porod bude rychlý a bez komplikací, ale nakonec se malý špatně otočil a hrozilo, že se přidusí! Díky včasnému zásahu lékařů vše dopadlo na 1*. Nemáme zodpovědnost pouze za sebe, ale také o to malinké, co se narodí!

 

* Kdybych rodila své 3 dítě doma, oba bychom byli po smrti. V nemocnici nás "Bohu díky" zachránili oba dva. Je to velký hazard, připadá mi to jak za středověku. Sice v nemocnicích ještě nejsou pořád tak ideální podmínky a ochota personálu, jak by měla být, ale pokud máte v nemocnici zdravotní komplikace při porodu, tak Vás ve většině případů zachrání! Doma byste možná i s dítětem zemřela. Prostě jak to bylo v dobách dávno minulých. Já bych se tak nikdy nerozhodla, vůbec nechápu, jak někdo může domácí porod v 21. století podporovat. A říkejte si všichni, co chcete. Kdybyste měli takovou zkušenost, jako já (dodneška jsem zdravotníkům vděčná!), už by Vás podobné "chvalozpěvy" na domácí porod nenapadly! Kdo podobné věci podporuje, tak je strašně naivní osoba, která nemá absolutní představu o tom, co se může stát!

* Nechápu maminky rodící doma. Vím, že rizika jsou velká i v porodnici, ale kdybych já rodila doma a něco se stalo, do konce života by mě pronásledovala myšlenka, že kdybych rodila v porodnici, nemuselo by se to stát. Přece jenom jsou porodnice více vybavené, než domácí prostředí. A jde-li o prostředí, tak mě teda bylo při porodu úplně jedno jestli je vymalováno zeleně, nebo bíle, nebo růžově, hlavně ať je to rychle za mnou a mám miminko v ruce.

* Já bych to nedoporučila ani náhodou! Doma rodit je riskantní a volí to jen ženy se špatnými zkušenostmi z porodnice, nebo ze strachu. Taky jsem měla první porod děsivý, spolupracovala jsem jak se dalo, a měli co dělat dva lékaři včetně asistentek. Dcera se narodila přiškrcená, ale přirozenou cestou po 18 hodinách trápení. To bylo před deseti lety. Loni jsem rodila po druhé, měla jsem z komplikací oprávněný strach, ale změnila jsem lékaře, středisko a hlavně nemocnici. Získala jsem úžasného porodníka, který byl kdykoliv na odvolání z domu nebo kliniky na můj porod, dělá to tak u pár pacientek v měsíci. Díky němu jsme odrodili po pěti hodinách asistovaného porodu v Krči dceru, na sále byla pohoda, občas i legrace, jelikož můj lékař je šprýmař, když nastaly těžké chvilky vždy se to mě i dítěti snažil ulehčit. Byl to nádherný porod. Je to toiž o důvěře mezi lékařem a rodičkou. Rodila jsem bez epidurálu a přirozeně a zvládli jsme to i bez nástřihu, jelikož má za sebou už několik generací dětí má zkušeností na rozdávání takže to nebylo třeba, spíš pak později plastikou opravoval to co před deseti lety nešetrní lékaři zvrtali. Podotýkám odvolala jsem ho od štědrovečerní večeře a přesto přijel do pěti minut dokonce dvakrát, poslala jsem ho večeři dojíst a rozbalit s vnoučaty dárky, pak se vrátil na další porodní doby. Mohl být mrzutý a nštvaný že je zrovna štědrý večer, ale ouha on pracoval velmi lidsky a s citem a o půlnoci šli s manžou na panáky protože už měl po práci. Vše je jen o důvěře a přístupu, a když se mi nelíbí jeden pordník či nemocnice můžu přece přejít jinde ne? Ale rodit doma? Ani náhodou, takto jsem byla napojená na přístroje, kde byly vidět stahy a mohla přesně podle nich reagovat, včetně rad porodníka. Mohu jen a jen doporučit blízký vztah mezi pacienty a lékaři je to jen k dobru, pak dula není nutná.

* je blbost si myslet, že když jsi zdravá, máš 100 % jistotu bezproblémového porodu doma! to si asi myslely všechny ty maminy, co se pak o nich píše a že jich není málo. ze svého okolí znám několik případů, kdy maminy naprosto zdravé měly těžké komplikované porody. ať už to bylo zaseklé dítě v por. cestách nebo omotaný pupečník, všechny známé byly vděčné za včasný zásah lékařů. a dneska už není problém si vybrat porodnici, kde tio vyjdou vstříc. já rodila 2x a ptali se mě u obou porodů, zda chci nástřih, píchnout vodu apod. samozřejmě, že záleží i na tom, jak se personál vyspí, ale i tak máě určitá práva jako rodička a stačí si za nima stát. jo a o načtení vím své, já měla načteno, vyzkoušeno dýchání a jak to přijde jsi ráda, že jsi ráda a osobně mně to bylo k prdu.

* Copak zdravá ženská nemůže mít komplikovaný porod, nebo co? Já jsem taky zdravá, chodila na vyšetření, ultrazvuk... a syn měl omotanou pupeční šňůru kolem krku, nebýt včasnému zásahu doktorky tak tu nemusel být. A klidně bych mohla mít nastudovaných 100 knih o porodech a stejně bych mu v tu chvíli pomoct nedokázala, jelikož byl ještě uvnitř a škrtil se.. Dřív taky rodily ženský na poli... Žádná hygiena apod., ale doporučuji si prostudovat jaká byla úmrtnost rodiček i miminek.