Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vědci zjistili: Káva může zmírňovat projevy Alzheimerovy choroby

Káva povzbuzuje, ale i léčí
8. července 2009 | 09:10

Kofein by mohl hrát klíčovou roli při léčbě Alzheimerovy choroby. Pití kávy u osob stižených touto vážnou degenerativní nemocí totiž může pomoci zpomalit ztrátu paměti či ji dokonce zastavit.

Prokázala to jedna experimentální studie z Floridy.

„Nové objevy poskytují důkazy, že kofein by mohl být účinnou léčbou pro již postižené Alzheimerovou chorobou a nejen ochrannou strategií. To je velmi významný objev, protože kofein je bezpečnou drogou pro většinu lidí, snadno vstupuje do mozku a zdá se, že přímo ovlivňuje proces nemoci,“ uvedl autor studie Gary Arendash z University of South Florida.

Káva
Autor: archiv firmy

Floridští experti ale zatím ověřili účinnost kofeinu jen na hlodavčím modelu v laboratoři, chystají se ovšem teď na první testovací studie vykonané na lidských dobrovolnících.

První předběžné experimenty se staršími osobami bez demence ukazují, že po injekčním podání kofeinu je rychle ovlivněna hladina beta-amyloidu v krvi, jak to bylo pozorováno právě u hlodavců. Přitom beta-amyloid tvoří na mozku plak, zhoršuje kognitivní schopnosti a je průvodním znakem Alzheimerovy choroby.

Autor: Famous, lena