Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Když zlobí štítná žláza + Otestujte si, zda vám funguje, jak má

Únava člověku brání normálně fungovat
7. října 2017 | 00:00

Jste neustále podráždění a všechno vás rozčiluje? Zlobíte se sami na sebe, že jste pomalí, nepozorní, věčně unavení, prostě bez šťávy? Marně přemýšlíte, čím to je? Otestujte se! Možná je nejvyšší čas nechat si vyšetřit štítnou žlázu.

Štítná žláza je malá podkovička ukrytá na přední straně krku pod hrtanem, která ovlivňuje chod celého lidského organismu. Pokud v ní něco zaskřípe, hned se to projeví. Stává se, že dlouhá léta vůbec netušíme, že právě štítná žláza může být příčinou našich zdravotních problémů, únavy nebo depresí. Pokud se totiž naruší tato továrna na hormony, mění se i chování člověka.

Co všechno ovlivňuje?

Řídí opravdu téměř všechno v nás. Zasahuje do všech procesů v lidském těle. Produkuje hormony, které ovlivňují metabolismus cukrů, tuků, bílkovin, vývoj, růst, ale i centrální nervový i srdečně-cévní systém, kostní i svalovou hmotu, podílí se na tvorbě tepla, má vliv na hospodaření organismu s vodou a solí.

Jak zjistíme, že je něco špatně? 

Zpravidla nás na to upozorní tlak nebo bolest v krku nebo ztížené polykání. Ale neplatí to vždy. Zvětšenou štítnou žlázu někdy nepoznáme na první pohled. Může totiž růst i dovnitř, takže navenek je všechno v pořádku. Stejně tak může být zvětšená, i když není narušená její funkce. 

Pacienti se zvýšenou činností štítné žlázy jsou neklidní, nervózní, špatně spí, okolí je vnímá jako neurotiky a často hubnou. Pokud naopak štítná žláza funguje málo, pacientům stoupá váha, jsou pomalí, potřebují často spát, špatně se soustředí na nejrůznější činnosti a často se u nich projevují srdečně-cévní komplikace. V obou případech je velmi zjevný pocit únavy.

Poruchy štítné žlázy obvykle život pacienta neohrožují, v mnoha případech ale způsobují vážná onemocnění. Jde například o Basedowovu nemoc, pro kterou jsou charakteristické vypouklé oči, provází ji hubnutí, nervozita, třes rukou, zvýšené pocení, návaly tepla, průjmy nebo bušení srdce. Nejnebezpečnější je rakovinové onemocnění štítné žlázy.

Kdy je nutné vyhledat lékaře?

Pokud váš trápí popsané příznaky, měli byste navštívit svého obvodního lékaře, který vás doporučí do péče endokrinologa. Vyšetření je jednoduché. Stačí odběr krve a ultrazvuk v některých případech se provádí punkce. Nemoc se pak léčí předepsanými léky, které je třeba užívat až do konce života. Pokud je podezření na rakovinu nebo když štítná žláza překáží při polykání nebo dýchání, je nutná operace. Zanedbáte-li léčbu, může se objevit arytmie nebo poškození srdečního svalu. 

Poruchy přicházejí i s věkem, objevují se zejména po 40. narozeninách. Neváhejte s konzultací lékaře, pokud se nemoc štítné žlázy ve vaší rodině objevila. Dá se totiž předpokládat vyšší pravděpodobnost, že se objeví i u někoho dalšího. Poruchu štítné žlázy muže však také způsobit kouření nebo nedostatek jódu v potravě. 

VIDEO: Věděli jste, že i oční lékař může odhalit spoustu nemocí?

 

OTESTUJTE SE: Hrozí vám problém se štítnou žlázou?

Autor: vin, hrd, lena