Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak bojovat se zánětem dásní a tipy a rady, jak si udržet zdravé zuby

Jak si udržet zdravé zuby
16. dubna 2009 | 11:21

Zakousli jste se do jablka a zůstala na něm červená skvrna? Potom pozor! Každá kapka krve z dásní při jídle znamená, že se v našich ústech děje něco špatného. Pokud vám už dásně krvácejí delší dobu, pravděpodobně vám hrozí paradentóza.

Mnozí z nás nad kapkou krve mávnou rukou. Je to opravdu vážné?
Pokud vám dásně zčervenají, krvácejí při čištění zubů, jsou nateklé nebo změnily barvu, jde o projevy zánětu dásní. Začínající ani středně pokročilý zánět nebolí. Zjistíme ho jen tak, že v ústech máme nepříjemnou chuť a dásně krvácí.

Kdy je třeba navštívit lékaře?
Pokud jste si všimla, že při zubní hygieně vám dásně krvácejí, a máte pocit, že jsou nateklé a jako by se oddalovaly od zubů, nebo se dokonce některý zub kýve, nečekejte a běžte ke svému lékaři.

Jak si udržet zdravé zuby
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co znamená, když nám lékař oznámí, že máme začínající zánět dásní?
Je třeba ho začít léčit. Je to vlastně první stadium paradentózy. Její zákeřnost tkví v tom, že si jí dlouho vůbec nemusíme všimnout, takže se zánět rozšiřuje do prostoru mezi zubem a dásní čím dál hlouběji.

Co to znamená?
Bakterie napadnou vazy i kost a pomalu je rozpouštějí, takže postupně slábnou a ubývají. Čím hlouběji zasahuje zánět, tím je zub obnaženější a dáseň se od něj víc odchlipuje. Zánět se potom dotýká i kosti, zub se začne kývat a můžete o něj přijít.

Jak dlouho to trvá?
Průběh parodontózy je u každého různý. Ve většině případů je pomalý, může trvat celé roky, ale pak hrozí ztráta všech zubů najednou.

Jak si udržet zdravé zuby
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak můžeme zánětu předejít?
Jedině správnou hygienou. Bakterie na to, aby mohly začít zánětlivý proces, potřebují čas. Většinou 24 až 48 hodin. Pokud si nevyčistíte zuby večer, protože jste neuvěřitelně unavená, ještě se nic strašného neděje. Když vynecháte zubní hygienu i ráno nebo ji odbudete, bakterie mají ráj. Začnou ve vašich ústech nerušeně pracovat a škodit.

Můžu si zánět léčit sama?
Určitě ne. Domácí léčba pomocí tablet, roztoků a speciálních zubních past je sice vhodná, ale nestačí. Je potřeba odborné lékařské rady.

Jak je možné, že se i když si zuby čistíme každý den, stejně nám dásně onemocní?
Vznik paradentózy neznamená, že si zuby nečistíme. Můžeme to dělat i několikrát denně, ale když si je nečistíme správně, jako bychom nedělali nic.

V čem se nejvíc chybuje?
Zubaři se shodují, že nejdůležitější není ani tak odstraňování povlaku ze zubu kartáčkem, jako spíše odstraňování povlaku z mezizubních prostor a z okraje dásní.

Jak si udržet zdravé zuby
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak zjistím, že se o zuby starám správně?
Měl by vás to naučit váš zubař. Na účinnou zubní hygienu běžný kartáček nestačí. Měla byste si pořídit i mezizubní kartáček, takzvanou spirálku, kterou si vyčistíte prostor mezi zuby. Stačí jednou denně tři čtyři pohyby dovnitř a ven mezi všemi zuby a účinné látky z pasty se dostanou i do mezizubního prostoru.

Mnoho lidí navštěvuje zubaře, až když už má potíže…
Do zubní ambulance bychom se všichni měli vydat dvakrát ročně, i když nás nic nebolí. Zánět, který probíhá pod dásní, totiž nevyvolává žádné bolesti. Když navštívíte včas lékaře, pomůže vám zánět dásní vyléčit. Stačí jen dodržovat jeho rady.

Naše tipy a rady,
jak si udržet zdravé zuby

Používejte párátka!
Nejefektivnějším způsobem ochrany zubů je denní čištění mezizubních prostor. Právě mezi zuby totiž vzniká až 90 procent všech kazů. Přirozenou součástí čisticí výbavy by měly být podle odborníků mezizubní i klasický kartáček a zubní nit. Chybět nesmí ani zubní pasta a ústní voda.

Jak si udržet zdravé zuby
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dodejte zubům vápník
Ideální moučník po slavnostním menu, který je vhodný pro vaše zuby, je sýrový dezert. Vědci z Newcastlu totiž dokázali, že už snězení jedné kostičky sýra zvýší obsah vápníku na povrchu zubu až o 112 procent. Vápník způsobí, že bakterie v ústní dutině škodí zubní sklovině mnohem méně. Obsah kalcia se zvýší i po konzumaci jídla, ve kterém je sýr jako ingredience. Například špagety se sýrovou omáčkou nebo kuřecí maso se šunkou a sýrem ocení nejen vaše chuťové buňky, ale i zuby. Zdrojem fluoru nutného pro zuby jsou mořské ryby, měkké sýry, některé minerálky nebo i sůl.

RYCHLÝ TIP

Žvýkačky pomáhají
Ty bez cukru sice nenahradí kartáček, ale můžou být dobrým doplňkem prevence. Zvyšují až 300krát tvorbu slin, a tím zlepšují čištění povrchu zubu. Sliny mají další velmi důležitou protiinfekční funkci – jsou schopné ošetřit začínající zubní kaz v době, kdy ještě není vidět.

Jídelní lístek podle zubařů
Zubní lékaři říkají, že kvalita zubů se dá ovlivnit složením potravin. Pokud by sestavoval jídelníček stomatolog, našla byste na něm tmavé pečivo, maso, ryby a především syrovou zeleninu. Na rozdíl od nutričních specialistů by dentisté omezili počet chodů na tři denně. Takže žádné svačinky ani mlsání mezi snídaní, obědem a večeří. Nepřítelem číslo jedna pro zdravý chrup je kyselé prostředí. Vyhněte se konzervám, bílému pečivu, cukrům a uhlohydrátům. A na babiččinu radu, že si máte místo čištění zubů večer schroupat jablko, raději zapomeňte.

Jak si udržet zdravé zuby
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

TEST

Staráte se o své zuby opravdu správně?

Možná namítnete, že si zuby pravidelně čistíte. Ale je to opravdu tak? Pomocí našeho malého testu si zkontrolujte, jestli na to jdete tak, jak byste měli.

1. Zásadně používám zubní kartáček s měkkými štětinami.

2. Zuby si čistím minimálně dvakrát denně tři minuty, nejlépe po každém jídle.

3. Používám kvalitní pastu.

4. Před čištěním nebo po něm používám dentální nit a spirálky na mezizubní prostory.

5. Na závěr si zuby vyplachuji ústní vodou.

6. Dvakrát ročně navštěvuji stomatologa.

7. Měním si kartáček každé tři měsíce nebo také po překonání infekční nemoci.

Jestliže jste na všechny otázky souhlasně přikývli, můžete si gratulovat. O svoje zuby se staráte příkladně. Pokud jste odpověděli ano méně často, měli byste se nad hygienou své ústní dutiny zamyslet.

Autor: připravily: hrd, vin, lena