Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zrádný cholesterol + rady a tipy na jeho snížení

Nepodceňujte pohyb!
9. března 2009 | 10:51

Pro lidský organismus je nenahraditelný, pokud ho máme v krvi příliš, může způsobit velký zdravotní problém. Co dělat, abychom ho měly tak akorát?

Co to vlastně je?
Cholesterol je látka podobná tuku, která se nachází v lidském těle, organismus si ho vytváří sám, ale bývá obsažený i v potravinách živočišného původu, jako je tuk, maso, vejce a mléko.

Na co ho naše tělo vlastně potřebuje?
Pro lidský organismus je velmi důležitý. Tvoří se z něj některé hormony, žlučové kyseliny a je základní složkou buněčných membrán. Tělo si ho vytváří v játrech nebo ho získává potravou. Problém vzniká ve chvíli, kdy se ho v krvi nahromadí nadbytek.

Jak zjistím, kolik cholesterolu mám v krvi?
Hladina neboli koncentrace cholesterolu v krvi se zjišťuje krevním testem nejčastěji při preventivní prohlídce. Výsledek může být známý ihned nebo až po několika dnech, záleží na tom, jaký přístroj má lékař k dispozici.

Je důležité vědět, jak na tom s cholesterolem jsem?
Podle statistik má u nás zvýšenou hladinu „škodlivého“ cholesterolu až 70 procent lidí nad 35 let. Až 80 procent lidí si nikdy nenechalo hladinu cholesterolu změřit. Zákeřnost je v tom, že pokud nejdete k lékaři, netušíte, že ji máte vysokou.

Jaké hodnoty jsou ještě normální?
Lékař vám většinou oznámí takzvaný celkový cholesterol, který by neměl přesáhnout hodnotu 5,0 mmol/l. Ptejte se na hodnoty obou svých cholesterolů.

Proč je dobré znát dobrý i špatný cholesterol?
Určitě jste slyšela, že cholesterol není jen jeden. Známe dva druhy cholesterolu a jednoduše jim říkáme dobrý a špatný. Takzvaný špatný způsobuje ucpávání cév a jeho hladina by proto měla být co nejnižší – od 2,6 do 3 mmol/l. Dobrý cholesterol je pro naše zdraví velmi důležitý, proto by jeho hladina měla být vyšší než než 1,3 mmol/l. Pokud znáte tyto hodnoty, přesně víte, co máte dělat, co jíst, a čemu se naopak vyhnout.

Co je třeba udělat, když mi lékař poví, že mám vysoký cholesterol?
Čeká vás změna jídelníčku, dlouhý seznam potravin, zlozvyků a činností, které byste měla ze svého života vyškrtnout. Nemusíte ale také dělat vůbec nic, ale v tom případě si zahráváte se svým zdravím i životem.

Co se může stát, když máme vysoký cholesterol a nic s tím neděláme?
Když je ho v krvi příliš mnoho, ukládá se na stěny cév. Ty se postupně zužují a ztrácejí pružnost. Vysoká hladina cholesterolu v krvi naznačuje, že se v cévách děje něco špatného a nebezpečného a vy můžete kdykoli dostat srdeční infarkt, krvácení do mozku nebo angínu pektoris.

Lze se zbavit špatného cholesterolu?
Ano, existuje mnoho potravin, které jsou chutné a zároveň snižují cholesterol. Pozor, hladinu špatného cholesterolu v krvi si nezvyšujeme jen nevhodnou stravou. Má na ni vliv i naše lenost, tedy nedostatek pohybu, naše zlozvyky, zejména kouření, ale i stres.

Co pomůže snížit cholesterol:
Dobré rady a tipy

Nejlepší domácí pomocníci
Najdete je na trhu, na zahrádce i ve všech supermarketech. Jsou dostupné každé peněžence. Je jen třeba o nich vědět a také trochu chtít!

Mrkev

Stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny, například zelí, brokolice nebo cibule, může snížit množství cholesterolu v organismu, protože obsahuje pektin. Po snědení alespoň dvou mrkví denně se u mnoha pacientů dostal cholesterol na únosnou hladinu.

Pokud celé hodiny namáháte oči, pomozte jim přírodním lékem z medu a mrkve.
Autor: Michal Protivanský

Sója

Obsahuje lecitin, který rozpouští cholesterol, proto by ji měli povinně občas zařadit do jídelníčku zejména milovníci masa.

Fazole „cicer“

Pokud sníte pravidelně 100 až 150 gramů denně, hladina vašeho cholesterolu by měla klesnout až o pětinu.

Česnek

Zlepšuje pružnost cév, uvolňuje je a snižuje tlak. Rozmačkaný česnek nechte vždy deset minut odstát, aby se v něm stačily uvolnit aktivní látky, a do jídel ho přidávejte až nakonec.

Česnek
Autor: Michal Protivanský

Cibule

Každý den byste si měla dopřát jednu syrovou cibuli. Obsahuje látky, které udržují srdce i cévy v dobrém stavu. Kromě toho je bohatá na flavonoidy, které snižují krevní tlak, rozšiřují cévy a rozpouštějí krevní sraženiny.

Margaríny a rostlinné tuky

Vyberte si ty, které obsahují polynenasycené mastné kyseliny. K dostání jsou i takzvané funkční rostlinné tuky, v nichž jsou steroly přímo snižující cholesterol.

Olivy a olivový olej

Jsou bohaté na kyselinu linolenovou, která brání tvorbě krevních sraženin a chrání srdce před infarktem.

Olej
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Ryby

Losos, makrela, tuňák, sleď i jiné druhy obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, snižují hladinu špatného cholesterolu a hladinu rizikových tuků. Výzkumy ukázaly, že lidem, kteří jedli ryby třikrát až pětkrát týdně, kleslo riziko infarktu o 40 až 70 procent bez ohledu na věk.

Ořechy a semínka

Vlašské ořechy, mandle, lněná a slunečnicová semínka omezují negativní vliv nasycených tuků v organismu, zabraňují zúžení cév a udržují je pružné. Denně stačí sníst hrst ořechů nebo semínek.

Ořechy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Obilniny a celozrnné pečivo

Balastní látky v nich nedovolí škodlivým tukům dostat se do krevního oběhu, ale vyloučí je. Nejúčinnější je vláknina z ovsa.

Ovoce

Čerstvá jablka, hrušky, pomeranče a meruňky obsahují pektin, formu rozpustné vlákniny, která snižuje škodlivý cholesterol. Dvě až tři jablka denně srazí cholesterol o 10 procent. Když jich sníte víc, většího léčivého účinku ale nedosáhnete. Výjimečné jsou meruňky, obsahují mnoho betakarotenu a draslíku, které chrání před nemocemi srdce.

Ovoce
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co je dobré vědět

Pokud vyloučíte všechny tuky, chybějící množství si organismus i tak vyrobí sám. Doporučené denní maximum je 300 mg cholesterolu. Pokud máte zvýšený cholesterol, neměla byste sníst více než 200 mg. Důležité je kombinovat potraviny s vyšším obsahem cholesterolu s potravinami bohatými na vlákninu, která pomáhá jeho vstřebávání.

Pohyb: svižná chůze

Aktivní pohyb je jeden z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a zároveň snížit koncentraci škodlivého. Pohyb pomáhá organismu zbavit se tuků, které se do něj dostaly s jídlem, a současně chrání cévy před usazováním špatného cholesterolu. Ideální je svižná chůze 30 minut denně.

Prospívá zdraví a zlepšuje duševní stav, např. mírní deprese nebo úzkosti a zlepšuje paměť
Autor: scom

Zákeřní zvyšovači cholesterolu

Platí, že nejvíce cholesterolu je v tom, co nám nejvíc chutná. Raději zapomeňte na hranolky, chipsy, krémové dortíky, laciné keksy, majonézové saláty, uzeniny, paštiky, sladkosti, slané oříšky, ale také plnotučné mléčné výrobky.

Autor: připravily: hrd, vin