Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak vyzrát na únavu

Opadané stromy, sychravé počasí, pošmourno v kombinaci s krátkými dny, tlumí naší energii, cítíme se unavenější, ospalejší.
27. listopadu 2008 | 11:25

Opadané stromy, sychravé počasí, pošmourno v kombinaci s krátkými dny, tlumí naší energii, cítíme se unavenější, ospalejší. Proti únavě však lze bojovat.

Zachmuřený podzim a krátké zimní dny zvyšují únavu, deprese a špatnou náladu. Negativně na nás působí především nedostatek světla přes den, je dokázáno, že množství a intenzita slunečního svitu ovlivňuje naše pocity. "Sezónní změny nálad přichází v průběhu roku během podzimu nebo zimy. Projevuje se mimo jiné únavou, tendencí k přejídání a sklonem k nadměrnému spánku. Změna ročního období se dotkne nálady snad každého člověka," vysvětluje MUDr. Judita Jansová z psychiatrické ambulance v Dubí.

Naučte se hýčkat
Podzim je ideální čas, kdy se můžete o sebe začít pečovat. Najděte si každý den chvilku, na relaxaci podle vašeho gusta. Ať už je pro vás nejlepší způsob odpočinku romantický film, pletení vlněných ponožek, nebo plavání v bazénu. "Je až s podivem, kolik lidí vlastně vůbec neumí odpočívat a není schopno najít si čas jen pro sebe, tím, že si vytvoříte celkovou pohodu, načerpáte energii" říká psycholožka Eva Petrová z psychologické poradny v Ústí nad Labem.

Čokoláda dokáže navodit pocit štěstí a spokojenosti. Obsahuje totiž fenyletylamin, jenž mírní pocity strachu, úzkosti a napětí.
Autor: Michal Protivanský

Náš tip:
Čokoláda dokáže navodit pocit štěstí a spokojenosti. Obsahuje totiž fenyletylamin, jenž mírní pocity strachu, úzkosti a napětí. Ale zvlášť u této pochoutky platí pravidlo všeho s mírou.

KDYŽ VÁS ZASKOČÍ PODZIMNÍ CHMURY:

1. S ničím nespěchejte.

2.Naslouchejte svému tělu, ne mozku. Vědomě usilujte o to, abyste dělali věci s potěšením.

3. Neberte zbytečně léky a nahraďte je bylinkami.

4. Po každé aktivitě náležitě odpočívejte.

Opadané stromy, sychravé počasí, pošmourno v kombinaci s krátkými dny, tlumí naší energii, cítíme se unavenější, ospalejší.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

5. Nedělejte více činností zároveň.

6. Pozor na sporty. Adrenalin sice přináší pocit uspokojení, ale únavu neodstraní

7. Nezapomeňte na denní rutinu – vnese do vašeho života řád.

8. Zkuste chodit do práce pěšky, nebo si udělejte čas na ranní procházku.

9. Jezte správně. Vyhýbejte se těžkým jídlům a dopřejte si siestu.

10. Snažte se jít spát brzo. Před spaním nevyvíjejte žádné aktivity – v ložnici nepracujte, ani se nedívejte na televizi

Obklopte se barvami
Pořiďte si zelené rostliny, kupujte si čerstvé barevné květiny. Váš byt bude hýřit barvami a nedovolí vám padnout únavou. Navíc si dopřejete větší dávku kyslíku, kterou rostliny produkují. Barvami nešetřete ani při výběru toho, co si vzít na sebe. Kdo říká, že podzimní oblečení musí být šedé a nudné? Zlepšit náladu vám mohou i brýle s oranžově zabarvenými skly. Oranžová je symbolem veselí, optimismu a radosti ze života. Je to teplá, pozitivní, povzbuzující barva, která pomáhá proti depresím, pesimismu, nespokojenosti a letargii.

Pořiďte si zelené rostliny, kupujte si čerstvé barevné květiny. Váš byt bude hýřit barvami a nedovolí vám padnout únavou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Žen šen
V překladu znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo. Jsou mu přisuzovány téměř magické vlastnosti. Posiluje organismus, působí stimulačně a relaxačně na centrální nervový systém. Podporuje srdeční činnost, zlepšuje střevní peristaltiku, snižuje hladinu krevního cukru a pomáhá organismu mobilizovat energii k zvládnutí fyzicky i psychicky náročných situací, krátkodobě zlepšuje koncentraci, posiluje životní sílu a vitalitu. Čínští lékaři ho používají k léčbě nechutenství, nespavosti, zapomnětlivosti, celkové slabosti a ochablosti. Na trhu je žen šen nejen ve formě čaje, ale také nejrůznějších tablet.

Vitamínová bomba
V boji s únavou a špatnou náladou vám pomůže i tropický druh třešně – acerola. Její plody představují největší přírodní zásoby vitamínu C. Acerola ho obsahuje třicetkrát více než pomeranče a desetkrát více než černý rybíz, mimo to obsahuje vitamín A, thiamin (vitamín B1), riboflavin (vitamín B2) a niacin (vitamín B3). Acerolu je vhodné užívat například jako podpůrný prostředek při léčbě depresí, nachlazení, srdečních onemocnění, rakoviny, pohmožděnin, krvácení ze sítnice, ale také zubních kazů, zánětu dásní a senné rýmy. Používání výtažků aceroly posílíte svou obranyschopnost a fyzickou odolnost. Seženete ji v lékárnách nebo na ineternetu.

Acerolu je vhodné užívat například jako podpůrný prostředek při léčbě depresí, nachlazení, srdečních onemocnění, rakoviny, pohmožděnin, krvácení ze sítnice, ale také zubních kazů, zánětu dásní a senné rýmy.
Autor: Michal Protivanský


Koenzym Q 10
Koenzym Q10 je látka podobná vitamínům, kterou najdete ve všech buňkách lidského těla. Pokud ho máte nedostatek, můžete se cítit vyčerpaná a snadněji nemocníte. Tato látka totiž vytváří v buňkách zásoby energie, která vám dodá potřebnou vitalitu a zpomalí stárnutí.

ODBORNÍK RADÍ

Petr Osten,
odborník na zdravý životní styl

Únavě se prý dá předejít i výběrem vhodných potravin. Jak si tedy správně sestavit zimní jídelníček?

Denní příjem potravy bychom si měli rozdělit do 5ti jídel. Důležitá je snídaně a přesnídávka. Zde bychom měli zařadit buď ovoce, či ovocné jogurty. Strava by obecně měla obsahovat čerstvé ovoce, zeleninu, brambory, rýži, ryby, drůbež. Zároveň je dobré do svého jídelníčku zařadit různá slunečnicová, či dýňová semínka. Je důležité dodržovat pitný režim, protože proti letnímu období člověk nemá v chladnějším počasí potřebu více pít a tělo by mohlo být uvedeno v omyl. Tělu také prospěje šálek bylinkového čaje, jeřabin, meduňky a šípkový čaj.

Autor: Archív

Čemu je naopak dobré se vyhnout?
Doporučuji občas udělal tzv. počišťovací dny bez alkoholu, nikotinu, tuku, sladkostí. Můžeme si pomoci také přírodními zdroji. Mezi ně patří např.guarana, černý čaj, antioxidační a protistresově působící přípravky (C, E, vitamíny skupiny B). Dobrým zdrojem vitamínu C je ovoce, kiwi, meruňky, švestky a citrusy. Ze zeleniny se především doporučuje brokolice a papriky.

Autor: vin