Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Problémy s pamětí

I cvičení na speciálním "šlapadle" zvládají babičky s úsměvem. Protáhnou si nejen svaly na nohou, ale vzpřímená chůze prospívá i páteři.
19. listopadu 2008 | 07:33

Mojí mamince je 73 let a v posledních dvou letech má problémy s věcmi, které jí dříve nedělaly žádné potíže. Neustále hledá, kam založila peníze, složenky, atd.

Pletou se jí i jména členů naší rodiny. Když jí lidé okolo něco říkají, sice vše odkývá, ale pak na to za pět minut zapomene. Dá se s tím v tomto věku ještě něco udělat? Lenka, Rybitví

Odpovídá:

MUDr. Jakub Hort, PhD.,

vedoucí lékař Centra pro poruchy paměti neurologické kliniky FN Motol

Problémy s pamětí nejsou v tomto věku nijak výjimečné. Stejně jako tělo "neposlouchá" tak, jak tomu bývalo v mladí, i s pamětí mohou začít problémy. Není to však proces, na který bychom se nemohli včas a dobře připravit nebo který by se nedal ve stáří nijak ovlivnit. Je důležité, aby vaše maminka měla i ve svém věku zájmy a koníčky, které by rozvíjely její mentální schopnosti. Ať už jde o luštění křížovek nebo třeba háčkování. V lékárně se také můžete poptat po volně prodejných lécích na zlepšení paměti, případně se o dalším postupu a možnostech léčby poradit s lékařem. V současné době také probíhá projekt Dny paměti, v jehož rámci si každý může nechat zdarma vyšetřit paměť a zkonzultovat své problémy s odborníky. Vyšetření probíhají v 22 kontaktních místech České alzheimerovské společnosti po celé České republice a lze se na ně předem telefonicky objednat.

Více informací o poruchách paměti, včetně kontaktů na jednotlivá centra, naleznete na www.poruchypameti.cz.

Spoustu zajímavých informací senioři naleznou třeba na adrese http://www.zivot90.cz
Autor: Pavla Hobstová, Daniela Salačová

Autor: duš