Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Když pálí žáha

Meduňka je bylinka klidu a pohody. Pomáhá snižovat napětí a nervozitu.
12. listopadu 2008 | 10:41

Miluji tradiční české pokrmy, ale někdy mám problémy s pálením žáhy a zažívacími potížemi. Lze jim předcházet nebo je léčit užíváním bylinných čajů? Natálie Krátká, Jihlava

ODPOVÍDÁ:

Pavel Váňa, bylinkář

Pavel Váňa, bylinkář
Autor: archiv

Jak se projevuje?
Pálení žáhy je nepříjemný palčivý nebo pálivý pocit za hrudní kostí, který vychází z oblasti žaludku vzhůru a šíří se až do krku. Tam vyvolává kyselý až hořkokyselý pocit. Pokud se agresivní kyselé žaludeční šťávy dostanou zpět do jícnu, který není svou stavbou (na rozdíl od žaludku) na tuto kyselost připraven, mluvíme o pálení žáhy.

Léky proti chřipce můžete najít i na své zahrádce nebo na louce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

První pomoc
Pálení žáhy je obvykle způsobeno podrážděným žaludkem, dvanáctníkem nebo žlučníkem. Velmi často se objevuje po kořeněných a tučných jídlech. První pomocí při problémech se žáhou jsou dietní opatření. Vyhněte se mléčným tukům a mléčným výrobkům mimo zakysaných, dále uzeninám, přepáleným tukům, alkoholu a pokud možno i cigaretám. Na noc si uvařte heřmánkový čaj a ráno nalačno snězte syrovou bramboru. Je to rychlá a účinná pomoc. K tomu pijte během dne čaj z lnice květelu, řepíku a slézu maurského. Lžičku směsi z jednoho dílu lnice, dílu řepíku a dílu slézu zalijte vařící vodou a deset minut louhujte. Místo bylinek můžete použít i léčivý jíl, který je v prodeji v lékárnách. Lžičku jílu smíchejte s vodou a po malých doušcích ho popíjejte po celý den.

Náš tip
Při pálení žáhy také pomáhá žvýkání 10 – 15 jalovcových plodů nebo lžičky fenyklu či hořčičného semínka.

Meduňka je bylinka klidu a pohody. Pomáhá snižovat napětí a nervozitu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jednoduché tipy na odstranění pálení žáhy

Čaj z hořce
Velmi rychlou úlevu přináší čaj z hořce: 5 gramů hořce spaříme šálkem vařící vody, necháme 10 minut louhovat a popíjíme po malých doušcích.

Magnezium
Na špičku nože magnezia, zakoupeného v lékárně, rozpustíme ve sklenici vody, dobře promícháme a popíjíme po malých doušcích.

Čajová směs s mátou
Směs vytvoříme ze stejného dílu máty peprné, heřmánkového květu a pelyňku pravého. Lžičku směsi spařte čtvrt litrem vaříci vody a deset minut louhujte. Nápoj můžete pít několikrát denně.

Směs s řepíkem
Stejný díl listu vachty třílisté, řepíku a kořene proskurníku lékařského nám utvoří účinnou směs na pálení žáhy. Dvě lžičky směsi spařte čtvrt litrem vařící vody a nechte louhovat dvacet minut.

Náš tip
V odšťavňovači si vyrobte čerstvou karotkovou štávu a každý den jí vypijte čtvrt litru.

Autor: vin
Klíčová slova: bpž, bylinkář, vana, žáha, zdraví
Související články