Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nastartujte si mozek

Také máte občas pocit totálního #39;zatmění mozku#39;, kdy nejste schopni se soustředit?
11. listopadu 2008 | 14:25

Také máte občas pocit totálního "zatmění mozku"? Náš mozek mívá své dobré i horší období. Správně zvolené potraviny ale dokáží podpořit jeho činnost.

Životabudiče
Pokud mozku nedodáváme prostřednictvím stravy dostatečné množství energie, selhává nám paměť i schopnost soustředění. Tomu můžeme zabránit pomocí některých životabudičů mozku. Potraviny, které by speciálně posilovaly jeho činnost sice neexistují, ale jeho kapacitu ovlivňuje složení stravy, hlavně lecitin, který je obsažený v sóje nebo ve vejcích. Jako budiče mozkové aktivity působí i aminokyseliny a bílkoviny obsažené například v rybách. Vitamin B působí dobře na nervovou soustavu, vitaminy E a C ji chrání před škodlivým vlivem volných radikálů kyselin.

Víte, že od 16 hodin odpoledne je ve špičkové formě dlouhodobá paměť.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Ryby
Mořští živočichové obsahují aminokyselinu, ze které si organismus vytváří dopamin a noradrenalin. Ryby by se měly objevit na našem jídelníčku až třikrát týdně.

Favoritem mezi rybími lahůdkami je nepochybně losos.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kakao
Spolu se sloučeninami cukru kakao povzbuzuje látkovou výměnu v mozku – především velkého mozku a limbického systému. Denně se doporučuje vypít dva až tři šálky kakaa.

Med
Produkt pilných včel je bohatý na vitaminy, minerální látky, enzymy a biohormony, které udržují stresové ukazatele na nízké úrovni a zvyšují schopnost soustředit se. Denně se doporučují dvě lžičky medu – čistého nebo v nápoji.

Med
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Avokádo
Je bohatým dárcem vitamínu B6. Spolu s vysokým obsahem draslíku, železa, kyseliny listové a kyseliny pantotenové zahání přechodnou mentální únavu. Denně bychom měli sníst půl avokáda.

Ananas
Aminokyselina v něm obsažená má téměř zázračnou schopnost vyvolat duševní uvolnění a odstranit citový chaos. Procesy myšlení se opět vrátí do uspořádaných kolejí. Když chceme, aby měl ananas právě takovýto účinek, dopřejme si ho denně půlku.

Aminokyselina v ananasu obsažená má téměř zázračnou schopnost vyvolat duševní uvolnění a odstranit citový chaos.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek

Vlašské ořechy
Magnezium, kyselina pantotenová, 15 procent bílkovin, 20 procent uhlohydrátů, vitaminy A, B a E – to je směs, kterou představují vlašské ořechy a která přinutí unavený mozek znovu zvýšit tempo. Denně si můžeme dát pět až deset kusů.

Vlašské ořechy obsahují magnezium, kyselina pantotenová, 15 procent bílkovin, 20 procent uhlohydrátů, vitaminy A, B a E – to je směs, která přinutí unavený mozek znovu zvýšit tempo.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Kešu oříšky
Rychle dodají mozku novou energii, protože obsahují komplex vitaminů B a 20 proent bílkovin. Denně se doporučuje sníst 10 až 15 oříšků.

Víte, že…

okolo 9. hodiny je prý naše analytické myšlení ve špičkové formě.

v 10 hodin běží na nejvyšší obrátky krátkodobá paměť.

během kreativní hodiny od 11 dopoledne by nám měly přicházet na mysl nejlepší nápady.

od 16 hodin odpoledne je ve špičkové formě dlouhodobá paměť.

po 17. hodině bychom se měli věnovat převážně manuálním činnostem.

Paprika
Barviva a vitamin C zlepšují elasticitu mozkových cév (lepší prokrvení). Látka kapsaicin pomáhá uvolňovat hormon štěstí endorfin. Pro tento účinek si denně dopřejme jednu červenou papriku.

Tato pestrobarevná zelenina je nejchutnější v letním období, i když paprikové lusky jsou na trhu po celý rok.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Česnek
Díky obsahu alicinu je česnek mistrem prokrvení mozku. Po jeho konzumaci prudce roste podíl kyslíku v mozkových buňkách. Denně se doporučuje sníst půl stroužku nebo česnekové tablety.

Fíky
Jejich enzymy také dodávají mozku energii a zvyšují schopnost koncentrace. Obzvlášť účinné jsou při "zatmění mozku", kdy už se nedokážeme soustředit. Denně bychom měly sníst jeden fík.

Enzymy, které fíky obsahují, dodávají mozku energii a zvyšují schopnost koncentrace.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Anýz
Éterické oleje anýzu uklidňují vegetativní nervový systém i mozek a dodávají mu novou energii. Denně vypijme tři šálky čerstvé spařeného anýzového čaje.

Banány
Podporují fitnes a koncentraci mozku atletů. Například 100 g banánů obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu. Proto se doporučuje každodenně zkonzumovat jeden zralý banán.

Banány podporují koncentraci mozku, 100 g obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Eva Hrdinová, vin