Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak si prodloužit život?

Lékaři už dnes nepochybují o tom, že pravidelné pití malého množství vína snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění nebo vzniku nádorových onemocnění.
4. listopadu 2008 | 15:28

Kdo jí velmi tučná jídla, nedopadne dobře. To je stará známá pravda, ale má svoji výjimku. Jmenuje se francouzský paradox. Sklenka vína denně vás omladí.

Navzdory tomu, že Francouzi náruživě kouří, oddávají se gurmánským požitkům, holdují smetaně, vajíčkům a jiným tučným jídlům, trpí o polovinu méně obezitou a paradoxně patří k národům, které se dožívají nejvyššího věku. Nízký počet srdečních chorob ve Francii je paradoxem, se kterým si vědci a lékaři již desetiletí lámou hlavu. Američtí badatelé se domnívají, že by vysvětlením mohl být francouzský zvyk jíst všechno, ale v malém množství.

Degustace
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

Francouzský paradox i u nás
Mnozí další vědci zase tvrdí, že za to vděčí pití vína, zejména červeného. Francouzi ho totiž konzumují na rozdíl od mnohých národů umírněně a zapíjejí jím jídlo.
"Statistiky úmrtnosti na srdečně-cévní nemoci a jejich porovnání podle okresů naznačují, že na tom něco je," říká kardiolog MUDr. Gabriel Kamenský. Ve vinařských oblastech je totiž o mnoho nižší úmrtnost než v ostatních oblastech. Lidé v takových krajích se dožívají 80 až 90 let. A každý vinař vám řekne, že je to díky zdejšímu zvyku pít celý rok po troškách červené víno. Přiměřené požití vína má opravdu blahodárné účinky na organismus, jak potvrzuje už vícero studií. Odborníci ho považují za součást zdravého způsobu života, ale za předpokladu, že člověk nepřekračuje doporučenou denní dávku, která u žen představuje 2 dl a u mužů 3 až 4 dl červeného vína denně.

Ilustrační foto - víno
Autor: Famous

"Zázračný" resveratrol
Lékaři už dnes nepochybují o tom, že pravidelné pití malého množství vína snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění nebo vzniku nádorových onemocnění. Vědci přitom nejčastěji hovoří o polyfenolech obsažených ve víně, především o resveratrolu. Najdeme ho ve vinné révě, která tvoří tuto látku jako ochranu před nepříznivým počasím, například při rychlém střídání teplých a studených dní, bakteriemi a houbami. Vysoký obsah resveratrolu má především červené víno. Ovšem i při jeho konzumaci platí – všeho s mírou!

"Vědcům se podařilo resveratrol izolovat a dnes ho můžete užívat ve formě kapslí. Protože byl proces získávání této látky z vína technologicky velmi náročný, vědci našli jiný bohatý zdroj resveratrolu – v rostlině tradiční čínské medicíny s názvem křídlatka japonská," říká PharmDr. Lubica Laciková z univerzity v Bratislavě.

Lékaři už dnes nepochybují o tom, že pravidelné pití malého množství vína snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění nebo vzniku nádorových onemocnění.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Prodlouží nám život?
Resveratrol chrání náš organismus před předčasným stárnutím. Dokáže totiž účinně bojovat s volnými radikály, které vychytává z organismu. Snižuje tzv. špatný cholesterol a chrání cévy před tvorbou tukových usazenin, takže slouží jako prevence před infarktem, aterosklerózou nebo mrtvicí. Chrání nás i před rakovinou, má výrazné protinádorové účinky – zpomaluje růst nádorových buněk a aktivizuje schopnost regenerace zdravých buněk. Vědci čím dál častěji mluví o prodloužení života. "Zastavuje i předčasné stárnutí organismu, resveratrol je totiž schopný aktivovat gen SRT-1, který za určitých podmínek produkuje sirtuin, látku s omlazujícím účinkem. Tu vylučuje lidské tělo i při nízkokalorické dietě a ta, jak známo, má také mimořádně pozitivní vliv na prodloužení života a zpomalení procesu stárnutí," vysvětluje Lubica Laciková.

Kde ho najdeme?

Resveratrol se nachází v hroznovém víně, zejména ve slupce. Vysoký obsah resveratrolu má především červené víno, protože při jeho výrobě se, na rozdíl od bílého vína, při fermentaci používají i slupky z hroznů. Najdete ho i ve výživových doplňcích (látka trans-resveratrol).

Autor: Eva Hrdinová, vin