Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lupénku pokoří výtažky z ovoce

29. října 2008 | 16:19

Lupenkáři pozor! Lékaři přichází s dobrou zprávou! Až 80 % nemocných chronickou formou lupénky v Česku, může být vyléčeno. Žádné kortikoidy, žádné dehty.

S lupénkou, kterou v Česku trpí každý padesátý člověk, podle odborníků zatočí léčebná přírodní kosmetika.

Pravá ruka po 4 týdnech léčby
Autor: Jiří Hadač

Podzim a zima bývají pro lidi s lupénkou nejhorším obdobím. Málo slunečních paprsků a světla totiž způsobuje zhoršení nemoci. Letos ale může být vše jinak! Zhruba 500 tisíc nemocných u nás má poprvé šanci projevů choroby se zbavit. "Během tří let jsme provedli testování léčebné kosmetiky ne deseti kožních odděleních po celé republice. Celkem preparát vyzkoušelo 203 pacientů. Závěry jsou překvapivé. Skloubení ovocných kyselin, olejových extraktů ovocných stromů a zinek mají osmdesátiprocentní úspěšnost. Projevy nemoci mizí," vysvětluje profesorka Jana Hercogová z pražské Fakultní nemocnice na Bulovce. Lékaři proto dávají přírodní léčebné kosmetice zelenou. "Funguje zejména u chronických forem lupénky. Tam kde se pacienti léta nemohli potíží zbavit, ač podstupovali léčbu světem, dehtem, nebo kortikosteroidy, přírodní kosmetika bělem pár měsíců zabírá. Ač lupénka patří stále mezi nevyléčitelné choroby, nyní je možné s ní úspěšně bojovat," dodává lékařka.

Nohy Ondřeje po 4 týdnech léčby
Autor: Jiří Hadač

Lupénkou se nenakazíte

Lupénka, neboli psoriáza patří mezi autoimunitní onemocnění, při kterém bílé krvinky začnou na kůži vytvářet zánět. Ta se mu brání rychlým množením buněk, které rychle rostou a nedokáží dokonale rohovět. U zdravé kůže tento proces trvá 28 dní, u lupénky je asi čtyřikrát rychlejší. Nemoc se může objevit kdykoliv během života. Často ji odstartuje fyzická či psychická zátěž. Vliv má i dědičnost. Lupénka není nakažlivá a nedá se vyléčit. Jsou jen metody, které více či méně úspěšně mírní její průběh.

'Nyní jsem čtyři měsíce bez potíží,' libuje si Ondřej.
Autor: Jiří Hadač

Léčil se 16 let

Bez potíží je až nyní

Jedním z pacientů, kteří vyzkoušeli léčebnou kosmetiku je i Ondřej Tichota (28) z Mělníka. Dlouhých 16 let se lupénky nemohl zbavit, teď je bez obtíží!

Potíž lupénky je v tom, že jde o nemoc, na kterou není lék. Jsou jen přípravky, které dokáží projevy nemoci na různě dlouhou dobu potlačit. "Lupénku mám od necelých dvanácti let. Mám za sebou pobyty v nemocnicích i kortikosteroidy. Všechno bez úspěchů. Výsevy se mi neustále opakovaly. Stačily zkoušky ve škole, nebo nachlazení," popisuje útrapy Ondřej, který kvůli lupénce podstoupil i každodenní dojíždění do nemocnice. "Vždy ráno, před začátkem školy jsem jezdil do Prahy na světloléčbu," vzpomíná. Jeho potíže na chvíli ustupovaly jen v létě. "Všechnu dovolenou jsem musel vyčerpat na pobyt u moře. Neznal jsem hory ani nic jiného. Stálo to hodně peněz a na výběr jsem neměl," vysvětluje Ondřej. Pak našel řešení. "Zkusil jsem léčebnou kosmetiku. Nyní jsem čtyři měsíce bez potíží," libuje si Ondřej.

Nemoc celého těla

Přesto, že nejvíce projevů lupénky je na kůži, jde o nemoc, která se týká celého organismu. Nejčastější komplikací je postižení kloubů a kostí zánětlivou psoriatickou artritidou. Výzkumy ale ukazují, že lidé s lupénkou mají i kratší život. Psoriatici jsou dva a půlkrát ohroženější cukrovkou, mají téměř dvakrát vyšší riziko infarktu a o padesát procent mají vyšší riziko, že onemocní kardiovaskulárními chorobami.

Převratné léky z hlodavců

Pro lupénkáře je převratnou léčbou tzv. bioléčba. Jejím principem je ovlivňování "špatných" buněk na molekulární úrovni tak, aby v těle nevznikal zánět. Léky vznikají sloužitou technologií, která využívá bílkovin z hlodavců. Biologická léčba je možná pouze tam, kde všechny ostatní metody selhaly. Biologika si pacienti mohou píchat sami injekčně, nebo je dostávají v nemocnicích infúzemi do žíly. Preparát se užívá dlouhodobě v intevalech jednou týdně až dvakrát měsíčně. Léčbu mohou předepsat pouze lékaři fakultních a krajských nemocnic. Roční léčba stojí asi 400 tisíc a je plně hrazená pojišťovnami. V Česku se takto léčí 318 pacientů.

Autor: Petra Hátlová