Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bojujeme s chřipkou

Proti chřipce zabírají nejen farmaka, ale také teplo pod peřinou a horký čaj.
27. října 2008 | 13:01

Léčivé rostliny byly ještě před sto lety jednou z mála možností léčby různých neduhů. Naše prababičky místo kapek proti kašli a Paralenu používaly stejně účinné prostředky z přírody.

JAK POMÁHAJÍ BYLINKY

Nejlepší zbraní na chřipku je prevence. Organismus posílený pomocí rostliných výtažků nebo tablet totiž nemoci odolává snadněji, a pokud ho choroba přesto skolí, rychleji se jí zbaví. Účinné preventivní preparáty jsou z třapatky nachové, eleuterokoku, rozchodnice růžové, klanoprašky čínské nebo rakytníku řešetlákového. Je dobré vybrat si jen jeden druh, a ten používat.

Náš tip: Bedrník anýzu, používaný hlavně jako aromatické koření obsahuje chemickou látku strukturálně podobnou jednomu z antivirotik ničících virus chřipky.

Léky proti chřipce můžete najít i na své zahrádce nebo na louce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

Tužebník jilmový

Pokud už chřipce podlehneme, pomůže nám tužebník jilmový, z něhož můžeme připravovat různé čaje nebo směsi. Tato nádherná rostlina vlhkých míst má v sobě řadu látek – jednak antibiotických a jednak těch, které snižují teplotu a jsou potopudné. Obvykle užíváme 2 – 3krát denně hrnek čaje, který připravíme spařením dvou čajových lžiček tužebníku čtvrt litrem vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Můžeme osladit medem a ochutit citronem.

Mocná cibule
Velmi dobrým lékem je také cibule, která je účinná při nachlazení a chřipkách.
Velká cibule se nakrájí na plátky a nechá se přes noc na talíři vedle postele při zavřeném okně vypařovat. V podstatě inhalujeme účinné látky z cibule a tím urychlujeme proces uzdravení. Z cibule také můžeme připravit čaj, kdy nakrájíme 1 – 2 cibule a vařící vodou je spaříme, necháme louhovat 2 – 3 hod. Čaj můžeme osladit medem. Další možností využití cibule je cibulový zábal. Najemno nakrájenou cibuli položíme na balvněnou látku (kousek prostěradla, kapesník nebo plenku) a přiložíme na průdušky.

Tvaroh jako přírodní antibiotikum
Čerstvý tvaroh působí v lidové medicíně jako antibiotiku, a to zejména při zánětlivých stavech a horečkách. Smícháme tvaroh s mlékem na řidší kašičku, přiložíme na gázu a v případě nachlazení přikládáme na prsa a podle potřeby na krk v oblasti mandlí a nosních dutin. Zábal překryjeme nejlépe flanelem pro lepší zateplení.

Bylinné kloktadlo
Vyrobíme směs ze stejného dílu listu slézu maurského, šalvěje a květu černého bezu. Dvě lžičky spaříme čtvrtinou vařící vody a necháme vychladnout. Odvar několikrát denně kloktáme při bolestech v krku.

Potopudný čaj

Smícháme 20 g heřmánku, tužebníku, divizny, černého bezu a květů lípy. Dvě lžičky spaříme čtvrt litrem vařící vody a 10 minut louhujeme. Pijeme několikrát denně 1 šálek co možno nejvíce horký.

Smrkové koupele
Ve dvou litrech vody povaříme hrst smrkových výhonků, které necháme 20 minut louhovat a vlijeme do koupele. Před spaním použijeme koupel po dobu 15 min.

Nápoj z lékořice

Již abatyše Hildegarda doporučovala lékořici při nachlazení. Vaříme 2 lžičky práškované lékořice krátce ve čtvrt litru vody, necháme louhovat 20 minut, scedíme a několikrát denně po malých doušcích popíjíme.

Tip: Účinným prostředkem na snižování teploty pro děti je ostružinová šťáva, kterou podáváme po lžičkách několikrát denně. Pokud nemáte ostružiny, poslouží i octové obklady: na 1 litr vody 150 ml octa.

Nečekejte, že vám lékař při chřipce napíše antibiotika. Je to zbytečné. Léčí se totiž jen bakteriální, ne virové infekce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

LÉKY PROTI CHŘIPCE

Nečekejte, že vám lékař při chřipce napíše antibiotika. Je to zbytečné. Léčí se totiž jen bakteriální, ne virové infekce. Proti chřipce zabírají nejen farmaka, ale také teplo pod peřinou a horký čaj.

Co pomáhá

Antivirotika
I u nás jsou na trhu cílené léky proti chřipce, tzv. antivirotika. Mohou se předepisovat i nejmenším dětem od 1 roku. "Je vhodné, aby pacienti už při prvních příznacích chřipky vyhledali lékaře, který posoudí indikaci na podávání antivirotik. Tyto léky totiž atakují přímo virus a zabrání jeho množení. Chřipka má lehčí průběh, trvá kratší dobu a snižuje se riziko komplikací," radí MUDr. Ivan Schrétr. Antivirotika dostanete jen na recept. Jestliže na vás "leze" chřipka, můžete požádat lékaře, ať vám je předepíše. Pojišťovna je však nehradí.

Antipyretika a analgetika
Léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Tyto léky neřeší příčinu nemoci, ale potlačují její příznaky, které pacientovi znepříjmňují život. Snižují totiž horečku a tlumí bolest. Na našem trhu je velké množství těchto volně prodejných léků (Acylpyrin, Anopyrin, Ibalgin, Coldrex...) a některé jsou kombinované s kofeinem (Acylkofein, Acifein...). Podobně působí i léky obsahující paracetamol, které nechybějí v žádné domácí lékárně (Paralen, Panadlol, Trigrip).

Náš tip: Pomocí léků srážejte až teplotu nad 38 stupňů, protože do té doby pomáhá vašemu tělu s chřipkou bojovat.

Kombinované léky proti chřipce
Užívají se k odstranění přáznaků chřipky a nemocí z nachlazení provázených horečkou, rýmou, kašlem, případně bolestmi hlavy nebo kloubů. Obsahují látky, které uvolňují ucpaný nos. Některé jsou vhodné až u dětí starších 12 let. (Trigrip, Coldrex, Paralen plus, Nurofen, Modafen...)

Proti chřipce zabírají nejen farmaka, ale také teplo pod peřinou a horký čaj.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Když si léky ordinujete sama

- Pozorně si přečtěte písemnou informaci.
- U dospělých by užívání volně prodejných léků nemělo trvat déle než 7 až 10 dní.
- U dětí nesmí "samoléčba" travat dél než 3 až 5 dní.
- Respektujte infirmace na příbalovém letáku, především způsob užití (před jídlem nebo po něm).
- Dbejte na upozornění, že některé léky nesmíte kombinovat s jinými.
- Nikdy si sama neordinujte antibiotika.

Jak vybrat léky proti bolesti nebo horečce

- Děti mladší 12 let by měly dostat přednostně lék, který obsahuje paracetamol nebo ibuprofen (určitě ne acylpyrin nebo jiný lék s obsahem kyseliny salicylové).
- Těhotné ženy by si měly vybrat paracetamol, ale ne v prvních třech měsících, léky s obsahem kyseliny salicylové zase nejsou vhodné v posledním trimestru.
- Lidé, kteří trpí žaludečními vředy, by si měli vybírat raději paracetamol.
- Astmatikům a alergikům je potřeba přednostně dávat paracetamol, jestliže máte problémy s játry, dejte přednost kyselině salyciové.
- Lidé s nemocnými ledvinami by měli užívat analgetika jen krátkodobě.

Autor: Eva Hrdinová, Majka Vinická
Související články