Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děti tloustnou! Proč?

20. října 2008 | 10:18

V jejich jídelníčku hrají hamburgery, brambůrky a sladkosti větší roli, než by si dietologové přáli. I proto se snaží hravou formou vtáhnout je do hry a ukázat jim, že zdravé jídlo může být chutné.

Hubnutí a zdravá strava nemusí být nuda. Dokonce to může být hra pro celou třídu. Právě teď se spojila Potravinářská komora, sdružení STOB a Výživa dětí a společně připravily zábavný internetový kurz pro děti, do kterého se mohou zapojit i celé třídní kolektivy. Najdete ho na www.hravezijzdrave.cz.

Cereálie jsou ideální snídaní, protože jsou obohaceny o řadu vitamínů a minerálních látek.
Autor: archiv Nesquick

Tlouštíků přibývá
Ví to každý: správné stravovací návyky už v dětství ovlivňují budoucí zdraví dospělého člověka. Pokud už je dítě například z rodiny zvyklé se zdravě a pestře stravovat, mělo by k tomu být vedeno i ve škole a mimo domov vůbec. Podle doktorky Zuzany Roithové podle posledních výzkumů žije v Evropě 22 milionů dětí s nadváhou, 5 milionů je obézních a toto číslo se každým rokem zvyšuje o dalších 400 tisíc. "Evropští odborníci a pediatři se shodují, že lepší stravovací návyky mohou pomoci tento vážný problém řešit," říká bývalá ministryně zdravotnictví.

Nenechte ho v tom samotné
aneb Jak pomoci potomkovi shodit nadbytečná kila

* Zvyšte pohybovou aktivitu nejen dítěte, ale i vlastní

* Připravte do lednice ovocný nebo zeleninový salát, aby dítě po návratu ze školy si mohlo "zamlsat"

* Poučte babičky: ty mají tendenci dítěti nápéct,dát mu čokoládu

* Jídelníček upravte tak, aby se dítě necítilo ošizeno. Využijte zdravou záměnu (tučný sýr za méně tučný, červené maso za drůbež apod.).

* Pokud se vám nedaří či nemáte dostatek vůle, obraťte se na odborníky. Rodinné kurzy snižování nadváhy organizuje společnost STOB už v 90 městech naší republiky.

Zábava i poučení u počítače
Jako prevence má působit internetový soutěžní kurz pro děti Hravě žij zdravě. "Naším cílem je formou hry změnit špatné stravovací návyky, zlepšení pitného režimu a zvýšení pohybové aktivity dětí," říká Iva Málková, zakladatelka občanského sdružení STOB Plus. Výjimečnost kurzu je v jeho internetové interaktivní podobě. Děti budou plnit zábavné úkoly u svého oblíbeného počítače a obdrží hodnocení v podobě různých motivujících prvků. Do této soutěže se mohou přihlásit celé třídy. Ta, která zvítězí, dostane hodnotné odměny.

Pocukrované koblihy mají v potravinové pyramidě místo na špici. Děti by je měly konzumovat výjimečně.
Autor: STOB Plus, vyzivadeti.cz

Kde končí roztomilá boubelatost a začíná nadváha
Nadváha předchází obezitě. Dítě, které měří 140 cm, by nemělo vážit více než 40 kg. (Od výšky dítěte v cm odečtěte 100 a dostanete horní hranici dětské normální váhy.) Jinak se už dá mluvit o nadváze. Nadváhu nebo obezitu vám na požádání přesně stanoví pediatr, který má potřebné speciální tabulky.

POTRAVINOVÁ PYRAMIDA

Jak s pyramidou pracovat:
V základně jsou vyznačeny potraviny, které by děti měly jíst nejčastěji, čím výše jsou potraviny umístěny, tím méně by jich mělo v jídelníčku být. Na vrcholu jsou pak ty, které by děti měly jíst spíše výjimečně.
Směrem zleva doprava v rámci jednoho "patra" pyramidy jsou potraviny řazeny podle toho, které jsou pro zdravou výživu vhodnější; přednost dejte potravinám umístěným vlevo před těmi uprostřed nebo vpravo.

Potravinová pyramida
Autor: www.vyzivadeti.cz

Více o správné výživě a internetovém kurzu pro děti najdete na www.iSTOB.cz, www.vyzivadeti.cz, www.hravezijzdrave.cz.

Autor: Iva Dvořáková